De Arceau Squelette geeft een sexy inkijkje

Een zwoele horlogecreatie van Hermès

De Arceau Squelette geeft een sexy inkijkje

Klaar voor een zwoele horlogecreatie van Hermès? Het statige Franse modehuis is aan het begin van 2020 in een ondeugende bui. De Arceau Squelette geeft een sexy inkijkje in het uurwerk. Én in de ziel van het onafhankelijk opererende huis.

Vorig jaar verscheen de in grijstinten uitgevoerde Arceau 78. En dat was precies 40 jaar nadat het horloge met de ronde kast en asymmetrische bandaanzetten die geïnspireerd zijn door stijgbeugels, werd gepresenteerd. Ontwerper Henri d’Origny was verantwoordelijk voor het ingenieuze, niet opdringerige, tikkeltje eigenzinnige ontwerp. En nu presenteert Hermès een transparante variant. De Arceau Squelette geeft een sexy inkijkje op het mechanische hart. Een gerookt saffierglas dat van donker naar transparant verkleurt, doet dienst als wijzerplaat. En dat maakt het inkijkje mogelijk.De Arceau Squelette geeft een sexy inkijkje

Je hebt skeletteren en je hebt skeletteren

De Arceau Squelette geeft een sexy inkijkje, dat is waar. Maar we moeten ons er ook weer niet te veel van voorstellen. Waar we naar kijken is namelijk een uurwerk dat is gebaseerd op een het kaliber SW 300 van Sellita. Wat we zien is een vrij grof en standaard uurwerk met een tikgetal van 28.800 vibraties per uur en 42 uur gangreserve. De opengewerkte bruggen en platine hebben een cirkelvormige versiering. En de antracietgrijze tandwielen creëren een soort van mysterieus schaduweffect. Ook de rotor is trouwens opengewerkt. En deze heeft bovendien een gestileerde ‘H’ van Hermès. Niet zo fraai als bijvoorbeeld een geskeletteerd uurwerk van bijvoorbeeld een klassieke Breguet of een futuristische Ulysse Nardin. Maar goed, met een geschatte prijs van ronde de 7.000 euro is de Arceau Squelette dan ook een stuk bereikbaarder dan die twee voorbeelden.

Een tas van Hermès, een das van Hermès én een horloge van HermèsDe Arceau Squelette geeft een sexy inkijkje

We moeten trouwens ook niet vergeten dat de Hermès-klant ook met andere ogen naar het horloge kijkt dan een horlogepurist. Voor de Hermès-klant die leeft in een Hermès-universum is de Arceau Squelette een mooie aanvulling op de al aanwezige tassen, dassen, sjaals, servies, etcetera.

Hippische verwijzingen

De 40 mm glanzend gepolijste stalen kast van de Arceau Squelette oogt dus als een gestileerde stijgbeugel. De bovenste bandaanzet heeft een grotere ruimte die het scheidt van de kast. En dat onderdeel lijkt dus op de stijgbeugel waar een ruiter zijn laars plaatst. Nog meer hippische associaties zijn te vinden in de Arabische cijfers. Want dat zijn volgens Hermès ‘galopperende’ Arabische cijfers. Bovendien zijn die cijfers ook opengewerkt en omlijnd met een zilveren randje.

Natuurlijk met een band van Hermès

Van een huis dat in de basis bekend staat als zadelmaker mag je een fatsoenlijke leren horlogeband verwachten. En Hermès stelt dan ook niet teleur. De Arceau Squelette wordt aangeboden met een keuze uit vijf verschillende kleuren alligatorleer: zwart, grafiet, diepblauw, Havana-bruin en de klassieke kleur Hermès Étoupe, een warm grijsbruin. De banden zijn gemaakt van de zachtere buikhuid van de alligator. Daardoor geen schubben te zien. En natuurlijk zijn ze met de hand gemaakt. De Arceau Squelette geeft een sexy inkijkje op het mechaniek, maar de band is eigenlijk minstens zo verleidelijk.

Voor meer informatie: www.hermes.com