Grand Seiko Spring Drive 20th Anniversary Limited Editions

De klauw en de manen van de leeuw in 3 totaal nieuwe modellen

Grand Seiko

De 20e verjaardag van Seiko’s innovatieve hybride-uurwerk Spring Drive wordt uitbundig gevierd. De Grand Seiko Spring Drive 20th Anniversary Limited Editions die thuishoren in de Sport Collection zijn volledig nieuw ontworpen. De leeuw van Grand Seiko diende als inspiratiebron voor 3 uitzonderlijke horloges.

Wie de 3 nieuwe Grand Seiko Spring Drive 20th Anniversary Limited Editions live te zien krijgt en vast mag houden, is onmiddellijk onder de indruk. Dit zijn serieuze horloges. In allerlei opzichten. Ten eerste het uiterlijk dat compleet nieuw is vormgegeven en in niets lijkt op bijvoorbeeld de Hi-Beat GMT 36000 Limited Edition van vorig jaar die ook thuishoort in de Grand Seiko Sport Collection. Ten tweede het formaat – 44,5 mm in diameter en een hoogte van 14,3 mm hoogte voor de tijd-en-datum-versie en 16,8 mm voor de twee chronografen. En ten derde de getallen die bij de Spring Drive-horloges horen: een afwijking van 0,5 seconden per dag of ongeveer 10 seconden per maand en een gangreserve van 72 uur.

Grand Seiko Spring Drive 20th Anniversary Limited Editions

De 3 nieuw ontworpen Grand Seiko Spring Drive 20th Anniversary Limited Editions

Een sportieve ‘koning der horloges’ met alle kenmerken

Laten we beginnen met de twee chronografen met GMT-functie, de roodgouden SBGC230 en de titanium SBGC231. Beide modellen zijn uitgerust met het Caliber 9R96 chronograafuurwerk met column wheel. De edelmetalen variant is gelimiteerd tot 100 exemplaren en de titanium uitvoering tot 500 stuks. De kasten zijn een abstracte voorstelling van een leeuwenklauw. Je zou ook kunnen zeggen dat de kast wel iets wegheeft van de Audemars Piguets Royal Oak Concept-kasten, maar laten we ons concentreren op de fauna-verklaring. Sinds 1960 is de leeuw het symbool van Grand Seiko en siert de ‘koning der dieren’ de achterkant van elk Grand Seiko-horloge. Het Grand Seiko-team streeft vanaf het allereerste begin naar het maken van het meest geavanceerde en praktische horloge ter wereld, oftewel de ‘koning der horloges’. En niets symboliseert dat beter dan de koninklijke leeuw met zijn machtige klauwen en wapperende manen. Die manen komen terug in de bruine wijzerplaat van de titanium chronograaf. Goed kijken en je fantasie gebruiken.

Grand Seiko Spring Drive 20th Anniversary Limited Editions

Grand Seiko Spring Drive Sport Collection SBGC231

Gewichtig goud of high-intensity titanium

Op de rode wijzerplaat en de bruine wijzerplaat is in aanvulling op de enigszins ongebruikelijk gepositioneerde subdials een centrale GMT-wijzer te zien. De high-intensity titanium Grand Seiko Spring Drive Sport Chronograaf SBGC231 is gelimiteerd tot 500 stuks en kost 13.700 euro. De zeer luxueuze SBGC230 heeft een gewichtige 18K roodgouden kast die wordt gecomplementeerd door een rode alligatorleren band met drievoudige vouwsluiting. De manen zijn afwezig op de prominente wijzerplaat. Rode manen zijn misschien iets te ver gezocht. De Grand Seiko Spring Drive Sport Chronograaf SBGC230 is gelimiteerd tot 100 stuks en kost 44.800 euro.

Eenvoudig maar allerminst gewoon

De 3 nieuw ontworpen Grand Seiko Spring Drive 20th Anniversary Limited Editions

Grand Seiko Spring Drive Sport Collection SBGA403

De titanium referentie SBGA403 met gebold en anti-reflectief saffierglas, is de eenvoudigste nieuweling en dit model geeft de uren, minuten, seconden en datum weer. Zoals alle Spring Drive-horloges toont het ook de gangreserve op de wijzerplaat en in het geval van het nieuwe trio, op 7 uur. Het automatische hybride-uurwerk Caliber 9R15 wordt opgewonden door een centrale rotor die zichtbaar is door de zichtbodem. De Grand Seiko Spring Drive Sport SBGA403 met schroefkroon is waterdicht tot 200 meter, gelimiteerd tot 500 stuks en kost 11.200 euro.

Grand Seiko Spring Drive 20th Anniversary Limited Editions: een leeuwenklauw, maar  ook “Grammar of Design”

Grand Seiko Spring Drive 20th Anniversary Limited Editions

Grand Seiko 44GS1

De kast van de Grand Seiko Spring Drive 20th Anniversary Limited Editions is zonder twijfel het meest interessante element. De abstracte leeuwenklauw laat zich naar uitgebreid observeren zien, maar er is meer te ontdekken. De hoekige vormen en vlakken leiden terug naar Taro Tanaka’s “Grammar of Design”. Tanaka was een designer die in 1959 in dienst kwam bij Seiko en hij hield er een holistische kijk op design op na. Hij ontwikkelde de voor Grand Seiko belangrijk geworden “Grammar of Design”, 4 basisprincipes waaraan een horloge-ontwerp moest voldoen. Allereerst moesten alle oppervlakken en hoeken van de behuizing, wijzerplaat, wijzers en indexen vlak en geometrisch perfect zijn om het licht optimaal reflecteren. Ten tweede moesten lunettes eenvoudig en tweedimensionaal gevormd zijn. Ten derde moest vanuit elke hoek visuele vervorming worden uitgebannen en moesten alle kasten en wijzerplaten spiegelglad zijn. Als laatste stelde Tanaka dat elke kast uniek moest zijn, voor generieke ronde ontwerpen zag hij geen plaats. Dat resulteerde onder andere in de karakteristieke GS44 en nu dus ook in een hoekige ‘leeuwenklauwkast’ die alles is behalve generiek.

Grand Seiko Spring Drive 20th Anniversary Limited Editions

Grand Seiko Spring Drive Sport Collection SBGC230

Voor meer informatie over de nieuwe Grand Seiko-modellen die tijdens Baselworld 2019 werden gepresenteerd: www.grand-seiko.com