Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic

Een luchtige creatie in stijlbewust zwart en blauw

Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic

Een paar maanden geleden presenteerden we op Horloge.info de Grande Seconde Skelet-One in drie versies. Op de valreep van 2018 is er nu ook de blauw en zwart gekleurde Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic, de modernste variatie op een zeer luchtig thema.

De opvallend kleurencombinatie van de Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic doet wat Horloge.info betreft aan twee dingen: de zwart/blauw gestreepte shirts van voetbalclub Internazionale uit Milaan en aan het stijldogma dat zwart en blauw niet met elkaar gedragen dienen te worden. Gelukkig mag de stijlregel genegeerd en gebroken worden volgens Gandor Bronkhorst van Esquire, is de associatie met een voetbalshirt voor de meesten te abstract en dus kijken we naar andere zaken dan de kleur als het om de Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic gaat.

Een idee van 250 jaar oud

Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic

Grande Seconde zakhorloge gemaakt door Pierre Jaquet-Droz in 1784

De 41,5 mm zwart keramische kast van de Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic is als een lijst van een technisch kunstwerk. Een modern kunstwerk dankzij de gekozen materialen en kleuren. Zo is de band niet van klassiek leer, maar van textiel. Als basis van deze modernistische creatie staat de Grande Seconde van Pierre Jaquet-Droz die meer dan 250 jaar geleden werd ontworpen. De grote, lange en slanke secondewijzer steelt de show is het historische stuk en ook in de drie varianten van de Skelet-One die eerder dit jaar gepresenteerd werden; het ontwerp gaat moeiteloos eeuwenlang mee. Het geskeletteerde uurwerk heeft een zwarte coating en de rechte lijnen contrasteren met het licht en de ruimtelijkheid. Saffierglas aan voor- en achterzijde zorgt ervoor dat zoveel mogelijk licht wordt toegelaten in de kast. Opvallend is dat de tandwieltrein zwevend is geplaatst tussen twee geskeletteerde bruggen.

Alles transparant, alles open

De Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic heeft niets te verbergen

Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic

Voor deze nieuwe versie van Skelet-One Ceramic zijn de indexen gemaakt van witgoud en de uren en minuten zijn van staal. Doordat deze verticaal geborsteld zijn, vangen ze elke lichtstraal en weerkaatsen deze waardoor de leesbaarheid verbeterd wordt. De wijzerplaat waarover de grande seconde wijzer draait, is gemaakt van saffierglas om een ??onbelemmerd zicht te bieden op elk detail van het in eigen huis gebouwde uurwerk. Dat is ook de reden dat de witgouden rotor is geskeletteerd. Heeft deze rotor zijn werk goed gedaan dan is 68 uur aan gangreserve voorradig.

Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic

In roodgoud in plaats van zwart keramiek, is de Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One die eerder dit jaar tijdens Baselworld werd gelanceerd, een totaal ander horloge