TAG Heuer Monaco Calibre Heuer 02

De eerste manufactuur-Monaco

TAG Heuer Monaco Calibre Heuer 02

Terugkijken heeft de Monaco in het vijftigste jaar van het bestaan nu wel gedaan. Het is nu tijd om vooruit te kijken. En dat doet de TAG Heuer Monaco Calibre Heuer 02. Het is de eerste Monaco met een manufactuurkaliber en dat is ook nog eens een state-of-the-art exemplaar dat jaren mee kan.

We weten het, we hebben heel veel Monaco’s de revue laten passeren op Horloge.info. Alle vijf de gelimiteerde hommage-Monaco’s die een decennium vertegenwoordigden. En ook het unieke, gegraveerde exemplaar hebben we een podium gegeven. Maar dat betekent niet dat we de TAG Heuer Monaco Calibre Heuer 02 dan maar negeren. Omdat dit de eerste productie-Monaco is met een manufactuurkaliber móeten we de vierkante chrono wel onder de loep nemen.

Niet langer ETA/Sellita, maar manufactuur

TAG Heuer Monaco Calibre Heuer 02

Het manufactuurkaliber Heuer 02

We beginnen in het hart van de nieuwe TAG Heuer Monaco Calibre Heuer 02 en daar vinden we een uurwerk dat in 2017 debuteerde. Calibre Heuer 02 is een automatisch, geïntegreerd chronograafuurwerk met column wheel. Het in eigen huis ontworpen en geproduceerde heeft een indrukwekkende 80 uur gangreserve en wordt gebruikt in verschillende Carrera- en Autavia-modellen. En nu voor het eerst in een Monaco. De Calibre 12 Monaco’s met het ETA/Sellita-uurwerk in de kast verdwijnen. De Calibre 11 blijft wel in de collectie.

2 of 3 subdials?

TAG Heuer Monaco Calibre Heuer 02

Monaco Calibre 11

De eerste TAG Heuer Monaco Heuer 02 is te herkennen een klassieke blauwe wijzerplaat met zilveren, licht verzonken subdials en rode details. Het grootste verschil met eerdere Monaco-modellen is echter het draadkruis dat op 6 uur dienstdoet als kleine seconden. De architectuur van het kaliber Heuer 02 is hieraan debet. Zowel de Calibre 11 als de Calibre 12 hebben een bi-compax wijzerplaat. Old school dus. Maar modernere chrono’s hebben vaak een derde subdial. De Heuer 02 dus ook. Vandaar dat boven de datumaanduiding op 6 uur een kleine secondewijzer rondgaat. Door af te zien van een subdial wordt het oude uiterlijk niet te veel geweld aangedaan.

Vergelijkend warenonderzoek

En nu we het toch over het oude uiterlijk hebben, wat geniet jullie voorkeur? Calibre 11-uitvoeringen met hun karakteristieke kroon op links en retro-wijzerplaat? Of toch de Calibre 12 met zijn iets modernere voorkomen? Misschien dat de prijzen van invloed zijn op de keuze. Een Calibre 11 kost 5.250 euro, de Calibre 12 4.900 euro en de Monaco Heuer 02 5.400 euro. Welnu, wie een Calibre 12 prefereert moet opschieten want die gaan uit productie. En dus gaat het eigenlijk tussen de Calibre 11 en de Heuer 02. Wij weten het wel. Het Heuer 02-uurwerk is fantastisch, maar hoort vanwege de lay-out wat ons betreft thuis in een moderne chronograaf. De Monaco zoals McQueen hem droeg is een symbool van stijl en autosportliefde. En daarbij hoort een kroon op links, twee chronograaftellers en een retro-wijzerplaat met ‘raar’ geplaatste indexen.

TAG Heuer Monaco Calibre Heuer 02

Monaco Calibre Heuer 02

De 39 mm x 39 mm TAG Heuer Monaco Calibre Heuer 02

Ten slotte rest ons nog te vermelden dat ook de TAG Heuer Monaco Calibre Heuer 02 een stalen 39 mm x 39 mm kast heeft en dat de blauwe bad van alligatorleer is. Het kaliber Heuer 02 neemt de Monaco mee naar de toekomst, maar verliest wel wat van de eigenheid die het horloge tot een hoekig icoon maakte.

TAG Heuer Monaco Calibre Heuer 02

Welk uurwerk je ook in een Monaco stopt, het is en blijft een Monaco

Voor meer informatie over de verschillende Monaco-modellen: www.tagheuer.com