Een gerestaureerd Heuer Monaco Calibre 11 kunststukje

Een originele, gedecoreerde en unieke chronograaf uit 1969

Een gerestaureerd Heuer Monaco Calibre 11 kunststukje

Nóg een Monaco? Ja, nóg een Monaco. Een gerestaureerd Heuer Monaco Calibre 11 kunststukje om precies te zijn. Het is een uniek stuk dat voortkomt uit een chronograaf uit 1969. Compleet gerestaureerd en voorzien van een fraai gedecoreerd Calibre 11. Het is nu een Monaco Piece d’Art.

Een gerestaureerd Heuer Monaco Calibre 11 kunststukje

Zo ziet de Monaco Piece d’Art eruit als een standaard Ref 1133B

Overdaad schaadt. Welnu, in het geval van een gerestaureerd Heuer Monaco Calibre 11 kunststukje niet. De laatste van een vijfdeling serie die vijf decennia Heuer Monaco viert, verscheen gisteren op Horloge.info. En vandaag kunnen we niet om deze unieke Monaco Piece d’Art heen. Vandaar dat we twee dagen op een rij Monaco ‘serveren’.

Een gerestaureerd Heuer Monaco Calibre 11 kunststukje uit 1969

Als hoogtepunt van de 50e verjaardag van de Monaco heeft TAG Heuer een gerestaureerd Heuer Monaco kunststukje bedacht. Het is een uniek stuk. Het horloge is een gerestaureerde en gedecoreerde versie van een origineel 1969-model met referentienummer 1133B. Het horloge zal tijdens de Game Changers-veiling voor verkoop worden aangeboden. Dat gebeurt op 10 december aanstaande bij veilinghuis Phillips in New York. De opbrengst van de veiling zal worden gedoneerd aan het Amerikaanse goede doel United Way of New York City. Die organisatie richt zich op het verbeteren van het leven van kansarme kinderen en gezinnen. En met de opbrengst van deze uniek Monaco Piece d’Art wordt de educatieve campagne ReadNYC van United Way of New York ondersteund.

Een gerestaureerd Heuer Monaco Calibre 11 kunststukje

Een unieke Monaco Calibre 11 krijgt gestalte

Gelanceerd in 1969, geschrapt in de jaren ’70 en terug in 1998

De unieke stalen Monaco die zal worden afgehamerd, begon zijn leven als een normale stalen chronograaf. De Heuer Monaco 1133B is een vierkante chronograaf met een blauwe wijzerplaat die vanaf 1969 werd geproduceerd. In de jaren ‘70 werd de productie gestaakt. Maar in 1998 werd de productie hervat. Inmiddels vertegenwoordigt de Monaco op meest oorspronkelijke en karakteristieke wijze het autosportverleden van horlogehuis Heuer. In de catalogus staan verschillende herinterpretaties en geëvolueerde varianten. Maar voor wie dat te modern is, zijn er ook genoeg pre-owned en iets minder vintage Monaco’s te vinden.

Een gerestaureerd Heuer Monaco Calibre 11 kunststukje

De achterzijde onthult de ziel van de unieke Monaco Piece d’Art

Calibre 11, maar dan anders, héél anders!

Voor een vintage Monaco 1133B in goede staat betaal je op bijvoorbeeld Chrono.24 zo’n 14.000 euro. Maar wat de afhamerprijs van de gerestaureerde, met de hand afgewerkte en vooral rijk gedecoreerde 1133B wordt, durven we niet te zeggen. Niets zo onvoorspelbaar als niet-Rolex- en niet Patek-veilingen. Maar wat we wel weten is dat de opgekalefaterde Monaco een kunststukje is. ‘Staal op staal’ oogt heel oorspronkelijk. En het legendarische Calibre 11 uurwerk met de bruggen voorzien van gravures in Flower Power-stijl, zijn bedwelmend mooi. Vandaar dat we er nu het zwijgen toe doen en we de foto’s het verhaal van de Monaco Piece d’Art laten vertellen.

Een gerestaureerd Heuer Monaco Calibre 11 kunststukje

De blauwe en typische wijzerplaat van een originele Monac Ref 1133B

Een gerestaureerd Heuer Monaco Calibre 11 kunststukje

Calibre 11 was al mooi, nu is het fabuleus

Een gerestaureerd Heuer Monaco Calibre 11 kunststukje

Het gerestaureerde Calibre 11 is om van te watertanden

Voor meer informatie over de aanstaande Game Changers-veiling in New York: www.phillips.com

En voor meer informatie over jubilerende Monaco-modellen: www.tagheuer.com