Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet

Mechanische hifi audio voor de pols

Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet

Wanneer een horlogehuis uit Le Locle en een Franse speakermaker samenwerken ontstaat een horloge met een fraaie klank. De Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet is een tot 85 stuks gelimiteerd sound system. En het is pure mechanische hifi audio voor de pols.

Devialet is een Franse bedrijf dat luxe ovale luidsprekers bouwt. En Ulysse Nardin behoeft hier geen verdere introductie. De samenwerking tussen het horloge- en het hifi-merk heeft geleid tot de Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet. Van deze creatie worden 85 opvallende horloges gebouwd. Eigenlijk jammer, want wanneer het er 86 waren, hadden ze 43 stereosets kunnen verkopen. Maar dit geheel terzijde.

Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet

Diavelet Gold Phantom speaker

Alles in dienst van het geluid

Het uiterlijk is opvallend en staat geheel in dienst van de klank die de Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet voortbrengt. Audemars Piguet bouwde al eens een minute repeater met een dubbele bodem die als een soort van sub-woofer functioneerde. En ook Ulysse Nardin zette de akoestische prestaties en geluidskwaliteit voorop in het bouwen van deze Hourstriker. De wijzerplaat van het horloge heeft hetzelfde figuren van Chladni die ook op het vlaggenschip van Diavelet, de Gold Phantom speaker, te zien zijn. De Gold Phantom, een nieuwe generatie high-definition draadloze spekers, is in staat om geluid tot 108 dB SPL te creëren. De speaker heeft de grootte van een motorhelm en genereert een fabuleuze geluidskwaliteit.

Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet

Assemblage van de Hourstriker Phantom – 1

85db op 10 centimeter afstand

Zo hard klinkt de Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet natuurlijk niet. Maar het horloge dat op commando het uur en het halfuur laat klinken, is ook niet fluisterstil. De Devialet-ingenieurs hebben samen met de horlogemakers van Ulysse Nardin een horloge gebouwd dat eigenlijk best lawaaiig is. Tot een afstand van 10 centimeter van de Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet wordt een geluidsniveau van 85 dB gehaald. Die ‘herrie’ wordt veroorzaakt omdat het horloge niet alleen een klassiek systeem van hamers op een gong gebruikt. Nee, de Hourstriker heeft als extraatje een dun membraan, dat zich aan de onderkant van het horloge bevindt. Omdat het membraan een groot oppervlak heeft, wordt een grote hoeveelheid lucht verplaatst. En wanneer de gong trilt, resulteert dat in een versterkt en hoog geluidsniveau. Je zou dit kunnen vergelijken met een luidspreker die is voorzien van een kegel en membraan.

Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet

Assemblage van de Hourstriker Phantom – 2

De Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet kan aan en uit

De onderkant van de Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet heeft acht openingen onder het membraan waardoor het geluid kan ontsnappen. Manufactuurkaliber UN-610 staat aan de basis van alles. En het uurwerk is geplaatst in een volledig gepolijste titanium kast van 43 mm. Titanium wordt algemeen erkend als het meest ideale materiaal voor een horloge dat de tijd wil laten klinken.

Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet

Assemblage van de Hourstriker Phantom – 3

Nog meer goed nieuws wat betreft titanium, de luidruchtige Hourstriker kost nu zo’n 70.000 euro. En dat is heel wat schappelijker dan de meeste edelmetalen horloges met sound system. Van edelmetaal zijn wel de roségouden wijzers, de opgelegde Arabische cijfers en het logo van Ulysse Nardin. En wie behoefte heeft aan stilte zet met een poussoir het slagmechanisme uit. Op 3 uur is in roségoud te zien of de Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet aan of uit staat.

Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet

Assemblage van de Hourstriker Phantom compleet. Op de band na dan

Oh, en wat betreft die 85 stuks, dat is een verwijzing naar het aantal decibel dat het horloge produceert. Je krijgt er net geen piep van in je oor.

Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Devialet

De tot 85 stuks gelimiteerde Ulysse Nardin Hourstriker Phantom Limited Edition gemaakt in samenwerking met het Franse audiomerk Devialet

Voor meer informatie over de horloges uit Le Locle: www.ulysse-nardin.com

Voor meer informatie over de high-end speakers uit Frankrijk: www.devialet.com