TAG Heuer Monaco Calibre 11 Gulf

Historisch correcte race-editie

TAG Heuer Monaco Calibre 11 Gulf Special Edition

De Monaco Calibre 11 Gulf Special Edition werd vorig jaar al gelanceerd, maar was enkel op de Amerikaanse markt verkrijgbaar. Dat kwam TAG Heuer op veel geklaag te staan. Dat gemekker heeft blijkbaar geholpen want nu is het kleurrijke, historische race-horloge ook in Nederland verkrijgbaar.

Klagen helpt. Dat TAG Heuer een wereldwijde deal met Gulf Oil heeft gesloten was zeer waarschijnlijk van grotere invloed op het mondiaal lanceren van de Monaco Calibre 11 Gulf Special Edition. Maakt niet uit, de vierkante Monaco in historische kleuren hoort niet alleen thuis op de Amerikaanse markt, daar moeten race- en horlogeliefhebbers met gevoel voor geschiedenis overal ter wereld van kunnen genieten.

De 39 mm TAG Heuer Monaco Calibre 11 Gulf Edition in racesferen

De 39 mm TAG Heuer Monaco Calibre 11 Gulf Edition in racesferen

De basis van de nieuwe Monaco Gulf chronograaf is de 39 mm stalen Monaco CAW211P die is uitgevoerd met het karakteristieke Calibre 11 uurwerk dat de kroon aan de linkerkant van de kast heeft en de drukkers van de chronograaf aan de rechterkant. De basis van het uurwerk wordt gevormd door een automatisch exemplaar van Sellita en daarop is een chronograafmodule van Dubois-Depraz geplaatst.

De McQueen-connectie

Steve McQueen met zijn Monaco in de film LeMans uit 1971-min

Steve McQueen met zijn Monaco 1133B in de film LeMans uit 1971

Tijdens de jaren ’70 waren Heuer en Gulf prominent aanwezig in de autosport. Coureurs droegen een Heuer en reden in bolides die gesponsord werden door Gulf wat resulteerde in lichtblauwe raceauto’s met oranje details. De twee merken werkten niet samen, maar de omstandigheden brachten Heuer en Gulf samen. Zoals in de de film ‘Le Mans’ uit 1971 waarin we stijlicoon/Hollywood-ster Steve McQueen in een witte race-overall zien met daarop de logo’s van zowel het horlogehuis als de benzinefabrikant. Om de pols heeft McQueen ook nog eens de karakteristiek vierkante Monaco 1133B; een legende is geboren.

Zenith Blue, Tangerine en Navy Blue

Het lichtblauw en oranje zijn uitgegroeid tot melancholische iconen van de jaren ’70. De kleurencodering voor wie het exact wil weten en/of namaken is 3707 Zenith Blue en 3957 Tangerine met een aparte lijn 3748 Navy Blue tussen de twee kleuren. Het was de Ford GT40 die in 1968 en 1969 deze kleuren een plek gaf in de geschiedenisboeken. Die historische kleurencombinatie komt op de wijzerplaat van de Monaco Calibre 11 Gulf Special Edition opnieuw tot leven.

De gestreepte TAG Heuer Monaco Calibre 11 Gulf Edition frontaal

De historisch correct gekleurde en gestreepte TAG Heuer Monaco Calibre 11 Gulf Edition frontaal