Door Bernard Werk

In de HorlogeTest deze keer een ultralight. Deze Junghans weegt slechts 24 gram! Vijf gram meer dan het lichtste horloge dat ik ooit in handen en om de pols heb gehad. Tijdens een bezoek aan Richard Mille was het de RM27-01 van Rafael Nadal die, inclusief mechanisch uurwerk met tourbillon en band, slechts 19 gram woog.

Okay, de max bill Mega Solar van Junghans heeft geen mechanisch uurwerk, maar het is wel technisch zeer geavanceerd. In de titanium kast is een uurwerk op zonne-energie met radio-ontvanger gestopt.

Atoomklok

Dit houdt in: altijd de juiste tijd en datum. Hoe werkt dat? Op zes plekken in de wereld staan radiomasten die een signaal op de lange golf uitzenden. Dit signaal rijkt ver en kan je op een wereldontvanger horen.

De mast die voor ons van belang is, vind je in het Duitse Mainflingen (bij Franfurt am Main) om precies te zijn. Deze toren DCF77 verstuurt de tijd van een atoomklok, de meest precieze klok ter wereld. Voor de wereldreiziger staan er gelukkig dus nog vier andere masten. Eén in de UK, één in de USA en twee in Japan.

Mega Meister

Junghans was de eerste aanbieder van een radiogestuurd horloge. In 1990 presenteerden zij de Mega 1, een futuristisch ogend Quartz horloge met lcd-scherm. Een lcd-scherm met hele dunne strakke gestileerde cijfers die uitstekend afleesbaar waren en een band waarin de ontvangstantenne in verwerkt was. Deze heb ik overigens nog steeds, maar dat terzijde. Het grootste probleem van de zender gestuurde horloges is, wanneer je ze niet veel draagt en ze dus in de kluis bij de bank liggen, ze wel naar de zender blijven zoeken en de batterij dus behoorlijk snel leegloopt. Daarom wilde ik deze Mega Solar graag testen. Want de trouwe lezer heeft vast al gezien dat er al eens een Junghans Mega Meister voorbij is gekomen, maar deze was niet zo extreem licht, niet zon-aangedreven en was niet van titanium.

Ultralight

Je voelt het horloge niet. Ik vind dat persoonlijk wel prettig, maar er zijn genoeg mensen die ik ken die graag wat gewicht om de pols hebben.  Wat er om mijn pols zit heeft een diameter van 38 millimeter en een hoogte van negen millimeter. De wijzers zijn van staal en op een witte wijzerplaat meestal goed afleesbaar. Mijn voorkeur zou zijn uitgegaan naar iets donkerder wijzers, zodat het contrast met de witte wijzerplaat iets groter wordt en de tijd onder alle omstandigheden uitstekend afleesbaar is.

De secondewijzer hebben ze bij Junghans een eigenwijze tussenstap laten maken. Dus twee tikken in de seconde. Hierdoor lijkt het net iets meer op een mechanisch horloge. Alleen het opschrift Solar laat je weten dat het horloge op zonne-energie loopt. Als het een uur of 12 in het donker ligt gaat het in de slaapstand en als het licht erop schijnt gaan de wijzers weer in de juiste positie en wordt de juiste datum weer opgezocht. De achterdeksel toont de zenders vanwaar het tijdsignaal wordt uitgestuurd. Deze hebben een nummer en dat nummer kan je instellen als je in het desbetreffende gebied bent, zodat het juiste signaal wordt ontvangen en de tijd ook daar exact is. Voor gebieden waar het signaal niet te ontvangen is, is het goed om te weten dat het uitstekende Quartz-uurwerk überhaupt erg precies loopt. Nog veel preciezer dan menig mechanisch uurwerk, maar dat is weer een hele andere discussie.

max bill

De band is van zacht kalfsleer en zit uitstekend. Ik heb sowieso een zwakte voor Junghans, die begon met het eerste radio gestuurde horloge, de Mega 1 zoals gezegd uit 1990. En om deze techniek terug te vinden in een zeer klassiek horloge zorgt bij mij voor een glimlach.

Een ultralight met uitstekende functies, een dress watch met het mooie nuchtere design van max bill en de wetenschap dat de tijd, datum en zomer- en wintertijd altijd kloppen vind ik erg prettig. Verbazing alom bij mensen die de Mega Solar in handen krijgen. Zo licht! Wat? Op zonne-energie? Nooit meer zelf instellen? Echt een horloge dat ik met spijt retourneer. Mijn hebberigheid is weer aangewakkerd.

Junghans max bill Mega Solar
Uurwerk: J101.85 – Tikgetal: 7.200 – Gangreserve: met zon onbeperkt – Kast: titanium – Diameter: 38mm – Dikte: 9mm – Glas: plexiglas – saffierglas is een optie – Waterbestendigheid: 30 meter – Band: kalfsleer met alcantara afwerking – Prijs: € 895