Eén van de belangrijkste lanceringen op horlogegebied was eerder dit jaar, toen IWC zijn Big Pilot’s Watch ‘verkleinde’. Een primeur was de 43mm kast, naast de gebruikelijke 46mm. De twee nieuwste modellen zijn de Big Pilot’s Watch 43 Spitfire Bronze en Titanium.

Met 43 mm is ‘ie nog steeds fors, maar veel toegankelijker voor mensen met kleinere polsen of gewoon voor mensen die op zoek zijn naar een subtielere diameter. Naast het gewichtsverlies zag de Big Pilot ook het datumvenster en de gangreserve verdwijnen, waardoor het een tijdloos uurwerk werd. Wat we overhouden is een uurwerk dat de essentie van de Big Pilot echt heeft gedestilleerd. Niets overbodigs; misschien wel de puurste Big Pilot in lange tijd.

Mil-Spec

Beide nieuwe modellen zijn geïnspireerd op het functionele design van de historische mil-spec horloges. In de loop der jaren heeft IWC Schaffhausen talrijke field watches gemaakt voor het Britse leger. De meest bekende is ongetwijfeld de Mark XI, een pilot’s watch die in 1948 werd ontworpen voor de Britse Royal Air Force.

IWC heeft echter ook horloges geleverd aan het Britse leger en dekhorloges aan de Royal Navy. Deze mil-spec service horloges werden gekenmerkt door zeer nauwkeurige uurwerken, extreme robuustheid, functionele ontwerpen met gemakkelijk leesbare wijzerplaten en speciaal gebouwde technische kenmerken zoals zacht ijzeren binnenkasten om bescherming te bieden tegen magnetische velden.

Spitfire

De Spitfire Pilot’s Watches weerspiegelen deze geschiedenis van het merk. Met een onderscheidend ontwerp ontlenen ze hun naam aan het iconische Britse vliegtuig van die tijd, toen één van de meest geavanceerde ontwikkelingen in de geschiedenis van de luchtvaart.

IWC’s Creative Director Christian Knoop over de twee Spitfires: “Na de introductie van de Big Pilot’s Watch 43 in april, voegen we nu twee Spitfire-modellen toe aan de collectie – één in een matgrijze titanium kast met een zwarte wijzerplaat, de tweede in een warmere stijl in brons met een militair groene wijzerplaat. Beiden hebben het kenmerkende Big Pilot-design met de opvallende conische kroon in een ergonomische kast van 43 millimeter. Wat deze nieuwe Spitfire-modellen onderscheidt, is hun militaire esthetiek met gesloten casebacks, geïnspireerd op de field watches uit de tijd dat de iconische Spitfire de lucht sierde.”

Titanium

Als eerste hebben we de ref. IW329701, gemaakt van titanium en een vrij uniek wijzerplaatontwerp dat is geïnspireerd op historische militaire observatiehorloges. Met minutentellers met oplopende minuten van vijf minuten die een prominente plaats innemen boven kleinere uurmarkeringen. De buitenste ring toont de minuten en seconden in het wit. De uren daarentegen lijken kleiner en gereserveerder in grijs op de binnenring. Dit traditionele ontwerp maakte het voor piloten en navigators gemakkelijker om de minuten en seconden in één oogopslag te lezen. Ze hadden deze informatie bijvoorbeeld nodig om hun positie te bepalen met behulp van astronomische navigatie.

De donkergrijze, matte kleur van de Big Pilot’s Watch 43 Spitfire met bruine kalfslederen band en titanium kast is het resultaat van een oppervlaktebehandeling waarbij het materiaal eerst gepolijst en daarna gezandstraald wordt.

Aluminium Bronze

We hebben daarnaast de ref. IW329702, met een bronzen kast (Aluminium Bronze) en kroon en een titanium caseback op een groene buffel lederen band. Naast koper bevat het door IWC gebruikte brons ook aluminium en ijzer, waardoor de legering ongeveer 50 procent harder is dan standaard brons en bijna net zo hard als stainless steel.

Voor de nieuwkomer, brons omvat eigenlijk alle legeringen als het minstens 60 procent koper bevat. Bronzen horloges zijn al een paar jaar een vaste waarde in de horlogewereld. Onder meer door het feit dat, in tegenstelling tot andere metalen, brons in de loop der tijd een uniek patina ontwikkelt.

Eerbetoon

Beide horloges maken gebruik van het 82100 in house kaliber van IWC, met een gangreserve van 60 uur, een tikgetal van 28.800 (4 Hz) en hebben een Supermarine Spitfire-motief gegraveerd op de achterkant van de kast. Als eerbetoon aan de legendarische Britse WO II-jager waaraan de collectie zijn naam dankt. De Big Pilot’s Watch 43 Spitfire Titanium kost je €9.550, de IWC Big Pilot’s Watch 43 Spitfire Bronze is er voor €9.950.