Deze keer een zeer gecompliceerd model in de HorlogeTest. Dit jaar neemt IWC namelijk hun Big Pilot’s onder handen vanwege het 85-jarig jubileum. Wij gingen aan de slag met de IWC Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar.

Deze HorlogeTest loopt net even anders dan normaal. Het testhorloge dat we in gedachten hadden, lukte niet meer vóór de deadline. Hij is echter aanstaande, dus verwacht een spectaculaire in nummer drie van dit jaar. Ditmaal dus een alternatief, maar zeker niet minder interessant of minder grondig gedragen. Tijdens Watches & Wonders konden we aan de slag met twee gloednieuwe IWC’s. De meest gecompliceerde: de Big Pilot Perpetual Calendar.

Het merk uit Schaffhausen stuurde mij de keramische Mojave en de stalen versie. Ik focus mij op de stalen versie met blauwe wijzerplaat. Het is een kwestie van smaak dat ik voor de staal/blauwe-uitvoering heb gekozen. Het had net zo goed de Mojave kunnen zijn geweest, want qua uurwerk, complicaties en afmetingen zijn ze identiek. Enkel de gebruikte materialen zijn totaal verschillend. Keramiek is uitermate krasbestendig en zal praktisch geen slijtage vertonen in de loop der jaren. Het gebruik van keramiek bij IWC gaat terug tot halverwege jaren ‘80 met een Da Vinci.

Big Pilot

Het duurt wel even voordat het horloge comfortabel om de pols zit. Dat kan aan de band hebben gelegen, want in het begeleidend schrijven stond dat het nog niet de definitieve uitvoering was. Toch zal ook het formaat en het gewicht van deze grote ‘klok’ meespelen. Zoals deze Big Pilot vast en zeker in de volksmond zal worden genoemd.

Met een diameter van 46,2mm en een hoogte van 15,4mm bind je wel een imposant horloge om en als deze nog heen en weer kan schuiven voelt dat niet prettig. Ondanks de complicaties is dit niet eens de grootste Big Pilot, die eer gaat naar de reference 431 uit de 40’s. Hiervan werden slechts 1.000 stuks geproduceerd, met een sterke focus die puur was gericht op de vereisten voor een militair observatiehorloge.

Met een aanzienlijke kastdiameter van 55mm, een hoogte van 16.5mm en een gewicht van 183 gram. Het is het grootste horloge dat IWC ooit heeft geproduceerd en een liefhebber ziet hierin duidelijk de inspiratie voor de Big Pilot.

Tandverdeling

De zeer gecompliceerde IWC die ik hier voor mij heb is uitgerust met een perpetual calendar, ofwel in het Nederlands: eeuwigdurende kalender. In het verleden was het uurwerk met de perpetual calendar-module alleen bedoeld voor de Da Vinci, maar tegenwoordig zit in bijna elke lijn van IWC wel een model met een eeuwigdurende kalender.

Voor degene die niet bij zijn met elke complicatie, een beknopte uitleg. De eeuwigdurende kalender weet het verschil in de lengte van de maanden – dit door de juiste tandverdeling op een rad – en springt dus aan het einde van de maand naar bijvoorbeeld 1 mei in plaats van 31 april, dat immers niet bestaat.

Eeuwigdurend

Een annual calendar of jaarkalender, kan dat trucje ook, maar de perpetual gaat een stap verder. Met behulp van een rad met de juiste uitsparingen weet deze ook wanneer het een schrikkeljaar is. Van februari op maart verspringt de datum dus op de juiste manier.

Eerder zou ik nog toegevoegd hebben dat we kunnen twisten over het gebruik van het woord ‘eeuwig’, want elke honderd jaar zal er toch een kleine aanpassing moeten worden gedaan omdat de kalender anders uit de pas loopt. Maar IWC heeft de perpetual nog verder ontwikkeld, waardoor de eerste aanpassing is nodig in 2499.

Mr. Klaus

Zeg je ‘perpetual calendar’ IWC, dan valt er direct één naam: Kurt Klaus. De uitermate vriendelijke horlogemaker ontwikkelde begin jaren ‘80 de module – zonder CAD-systeem – en werd voor het eerst getoond bij een Da Vinci in 1985. Hij heeft de module ‘vereenvoudigd’ en ervoor gezorgd dat deze uitstekend functioneerde op de ETA Valjoux 7750. Het uurwerk had toen een gangreserve van 44 uur. Leuk weetje is dat IWC als eerste een waterdicht sporthorloge met perpetual calendar heeft gemaakt. Wat was ik destijds verliefd op de titanium GST Perpetual uit begin jaren ’00.

Het testhorloge drukte mij wel met de neus op de feiten. Gevraagd was om voor de foto’s de Watches & Wonders-datum in te stellen en dit was ook door degene voor mij gedaan. Doordat het automatische uurwerk met 168(!) uur gangreserve doorliep, en dus ook de datum doorging, was deze niet meer terug te draaien. Iets waarmee je rekening moet houden.

De module in deze Big Pilot werkt uitstekend samen met het in-house caliber 5216 met het Pellaton-opwindsysteem – het windt op in beide richtingen – dat perfect te zien is door de grote glazen achterzijde. Ook biedt het zicht op de twee veertonnen die ervoor zorgen dat het een indrukwekkende gangreserve van zeven dagen heeft. Al met al een zeer goed uitziend horloge met indrukwekkende techniek. De afleesbaarheid van deze Big Pilot is uitstekend. Zelfs de jaarweergave in vier cijfers, heel karakteristiek voor IWC, red ik nog zonder leesbril.

IWC Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar
Uurwerk: Caliber 52615 – Tikgetal: 28.800 – Gangreserve: 168 uur – Kast: Staal – Diameter: 46,2mm – Dikte: 15,4mm – Glas: saffierglas – Waterbestendigheid: 60 meter – Band: Blauw kalfsleder met stalen vouwsluiting – Prijs: €30.200