Deze Omega is hoogstwaarschijnlijk je grootste kans op een gouden medaille. Net voor de start van de Olympische Spelen in Tokio presenteert het merk twee nieuwe speciale modellen. Een 18-karaats gouden Olympische versie van de Seamaster Aqua Terra in 38- en 41mm.

Bij elke Olympische Spelen is het weer een reusachtige onderneming. Tonnen aan apparatuur verschepen naar het gastland, honderden vrijwilligers trainen en een keur aan timers en timekeeping apparatuur installeren.

Ook ditmaal is Omega weer verantwoordelijk voor 900 getrainde vrijwilligers, 85 publieke scoreborden, 350 sport-specifieke scoreborden, 200 kilometer aan kabels en optische vezels, 530 tijdwaarnemers en professionals en 400 ton aan apparatuur.

Fotofinish

Omega’s rol als Olympisch tijdwaarnemer gaat terug naar 1932, waar ze sindsdien zorgen voor verschillende primeurs. Van de eerste fotofinishcamera in 1948 en een door quartz-aangedreven Time Recorder in 1952 tot de eerste gecomputeriseerde tijdwaarneming tijdens de Spelen van 1988 in Seoul.

Voor de 29ste keer neemt Omega de tijden waar tijdens 339 evenementen voor 33 verschillende sporten. Inclusief de nieuwe sporten karate, sportklimmen, surfen en skateboarden. Zoals bijvoorbeeld met het futuristisch ogende rode startpistool. Welke elektronisch is in plaats van een gewoon startpistool, omdat geluid langzamer gaat dan licht. Het zou dan kunnen zijn dat atleten in de verste banen de start een fractie later horen dan de rest.

Limited Edition

In Tokio belooft Omega’s expertise een nieuwe manier om de sport te volgen. Dit gaat door middel van nieuwe bewegingsdetectie en positioneringssystemen. Real-time data wordt verzameld, waardoor je precies het verloop van de winst óf het verlies kunt volgen.

Michael Phelps is de meest gedecoreerde Olympiër in de geschiedenis met 28 Olympische Spelen-medailles, waaronder 23 gouden plakken. De Amerikaan is sinds 2004 ambassadeur van het horlogemerk en kent als geen ander de uitdaging van de Spelen: “Als je een Olympiër bent, of probeert een Olympiër te worden, is het een baan van 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het is non-stop, de klok rond. Om echt voorbereid te zijn op een Olympische Spelen, moet je hard werken. Ik heb die reis vijf keer ondernomen. Het was nooit gemakkelijk, maar ik weet dat het werk dat ik deed me de resultaten gaf die ik verdiende.”

Traditiegetrouw brengt Omega rondom elke Spelen ook een aantal speciale of gelimiteerde edities uit. Welke stuk voor stuk zijn geïnspireerd door het sportevenement. Zo verschenen eerder al de Omega Seamaster Diver 300M Tokyo 2020, de Omega Seamaster Aqua Terra Tokyo 2020 Limited Edition en de Omega Seamaster Planet Ocean Tokyo 2020 Limited Edition.

Gouden Plak

Nu is het de beurt aan de Omega Seamaster Aqua Terra Tokyo 2020. Twee referenties in 38 en 41mm in 18-karaats geelgoud. Wat direct opvalt is de gepolijste blauwe keramische wijzerplaat, die met een laser is gegraveerd met een patroon dat is geïnspireerd op het embleem van de Olympische Spelen van Tokyo 2020. Het volledige embleem is ook terug te vinden op de caseback. Verder zien we een datum op ‘zes uur’ en een 18-karaats Sedna gold rotor. Het horloge wordt geleverd met een blauwe lederen band.

Binnenin vinden we een Co-Axial Master Chronometer-uurwerk, met de gebruikelijke hoge standaard van precisie, prestaties en magnetische weerstand. Onder meer door het gebruik van silicium is de Omega bestand tegen 15.000 gauss. Tenzij je in een ziekenhuis werkt, is dat meer dan genoeg voor al je apparaten. Kaliber 8901 heeft een gangreserve van 60 uur en de Seamaster Aqua Terra heeft een waterbestendigheid van 150 meter. De Omega Seamaster Aqua Terra 150M Co-Axial Master Chronometer 41mm kost €18.000.