Manfred Brassler, die MeisterSinger in 2001 in het Duitse Münster oprichtte, baseerde zijn bedrijf op de ideologie dat minder meer is. Twintig jaar later omarmt MeisterSinger de geschiedenis van de tijdwaarneming nog steeds door slechts één wijzer te gebruiken. Volgens de oprichter omdat het ‘ons in staat stelt na te denken over wat echt belangrijk is’. Met een verse outfit in de vorm van de MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow.

Het is niet altijd zo geweest dat we ons druk maakten over minuten en seconden. Aan het eind van de Middeleeuwen hadden de eerste mechanische tijdmeters ook slechts één wijzer. Toen kon het niet anders en was het voor de ‘gewone’ persoon niet nodig om zich zorgen te maken over het verstrijken van minuten en seconden. Klokken op stadspleinen hadden slechts één enkele wijzer om het verstrijken van de uren aan te geven. Meer was niet nodig, van veraf was te zien hoe laat het was en dat was genoeg. Nu geeft het in een MeisterSinger een wat relaxter gevoel van tijd.

Dit doet het Duitse merk inmiddels al twee decennia lang. Op een gemakkelijke én toegankelijke manier, zonder in te boeten aan precisie. Tenzij je de tijd tot op de seconde wilt weten. Voor de beginner werkt het als volgt. We nemen deze nieuwe Perigraph als voorbeeld. In de buitenste staalblauwe ring lees je de uren af, waar de tussenliggende indexen voor een kwartier staan. Aan de buitenste gele ring staat elke index voor vijf minuten. Bij de middelste gele ring wordt tenslotte de datum aangegeven.

Eenvoud en Helderheid
Dat het concept aansloeg, is een understatement. In de afgelopen 20 jaar heeft MeisterSinger 30 designprijzen gewonnen. Onder meer de German Design Award, de Red Dot ontwerpprijs, de IF Design Award en de Good Design Award.

Awards waaraan Brasslers oorspronkelijke filosofie altijd ten grondslag lag. Een wat meer ontspannen benadering van tijd. Brassler: “Vanaf het begin had ik het idee om ver terug te gaan naar de begindagen van het meten van tijd. Metaforisch gesproken wilde ik het horloge uit deze enorme la vol horloges halen en terug in het compartiment voor de meetinstrumenten leggen. Ik wilde dat mijn horloge eruit zou zien als een origineel meetinstrument, ongeëvenaard in termen van eenvoud en helderheid – gericht op de essentie van design – met pure nonchalance in zijn weergave van tijd.”

Inmiddels bestaat de collectie uit 16 series met grofweg zo’n 60 modellen in totaal. Deze worden verkocht in 40 landen. Een paar van onze favorieten: de nieuwe Stratoscope, natuurlijk de No. 01, de Pangea Date, de Neo en de wat sportievere Salthora Meta X.

Melloy Yellow

Nieuw en speciaal voor de 20ste verjaardag is de Perigraph Mellow Yellow. En, zoals Brassler het zegt, ‘als je een mijlpaal viert doe het dan meteen goed!’. De speciale editie neemt de klassiek gestylede Perigraph als startpunt.

De staalblauwe wijzerplaat heeft een diepgele minuten-track en datumschijf, met een enkele grote met rood getipte wijzer. Dit wordt aangedreven door een Sellita SW 200 uurwerk, gehuisd in een roestvrijstalen 43mm kast met een hoogte van 11.5mm. Wat ook opvalt is dat de minimalistische aanpak qua tijd ook wordt doorgevoerd in de datumschijf. Enkel de oneven dagen worden aangegeven met een cijfer, de tussenliggende hebben een losse rode index.

Een optimistisch ogend en onderscheidend horloge. Je wilt ook niet minder voor een jubileum. De MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow is gelimiteerd tot 200 stuks en uitsluitend verkrijgbaar in de collectie van 2021.

MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow
Kast: 43mm – Materiaal: Edelstaal – Uurwerk: Sellita SW 200 – Wijzerplaat: Staalblauw met ‘mellow yellow’ Gangreserve: 38 uur – Zichtbodem: geschroefd met gravure ‘one of 200 worldwide’ – Waterbestendigheid: 50 meter (5 bar) – Band: Lederen band – Prijs: €1.790