Glashütte is misschien het Duitse epicentrum als het gaat om horloges, maar rij 650 kilometer richting het westen en diep in het Zwarte Woud vind je het plaatsje Schramberg en de Uhrenfabrik Junghans. Dit jaar bestaan ze 160 jaar met een mix van traditioneel vakmanschap en geavanceerde technologie. Maar er is nog een jubileum: 60 jaar lang Bauhaus-invloeden met max bill. Een mooie gelegenheid om een set van drie speciale max bill’s uit te brengen in de Junghans max bill Edition Set 60.

Junghans was ooit ’s werelds grootste horloge- en klokkenmaker. In 1903 had het bedrijf 3.000 werknemers en verkocht drie miljoen horloges per jaar. Na de Tweede Wereldoorlog was 1956 een piekjaar voor Junghans toen ze de op drie na grootste producent werd van chronometers, na Omega en Rolex.

In de 60’s begon Max Bill klokken en horloges te ontwerpen voor Junghans. Een Bauhaus-icoon. Bill, architect en designer, was overigens een student van Vassily Kandinsky en geldt als een grote invloed op grafisch design in de 50’s en 60’s. Zijn wandklokken zijn zelfs opgenomen in de permanente collectie van het MoMa in New York.

Zijn horloges hebben die frisse en spartaanse lijnen waar het merk tegenwoordig nog steeds om bekend staat. Destijds baanbrekend met zijn simpele en minimalistische stijl. Tegenwoordig terug te zien in de max bill-collectie van Junghans. Een perfect voorbeeld van het Bauhaus voorschrift: vorm volgt functie. Geen of nauwelijks cijfers, twee wijzers en prachtig gebold glas.

Precies 60 jaar geleden maakte hij een serie horloges voor Junghans, die nu worden geëerd in de Junghans max bill Edition Set 60. Sommige dingen zijn nu eenmaal beter als set. Gelimiteerd tot 1.060 stuks bestaat het uit twee nieuwe complicaties voor de max bill-lijn en een klassiek werkpaard; een automaat van 38mm.

Junghans max bill Automatic

We starten met een klassieker en één van de eerste serieuze horloges van ondergetekende. Een Junghans max bill Automatic. De 38mm kast is er nu in een antraciet gepolijste PVD-gecoate roestvrijstalen kast. Een no-nonsens model met drie – bijpassend gekleurde – wijzers en een datum op ‘drie uur’. Een speciaal oranjekleurig luminescent materiaal vinden we op de wijzers. Een milieuvriendelijke variant belooft het Duitse merk.

Nog een oranje accent zie je op ’twaalf uur’, samen met een zwarte speciale ’60’-aanduiding op de minutenschaal. Het hart van dit Junghans max bill Edition 60 Automatic horloge is het J800.1-uurwerk, gebaseerd op de ETA 2824-2 met een gangreserve van 38 uur. Verder heeft ‘ie een waterbestendigheid van 30 meter en een lichtgrijze lederen band.

Junghans max bill MEGA Kleine Sekunde Edition

Deze lijkt op het eerste gezicht op wat we kennen uit de max bill-lijn met een kleine seconde op ‘zes uur’. Qua kleurstelling is deze gelijk aan de Automatic met een antraciet gepolijste PVD-coating en de ’60’-referentie bovenaan. De kleine seconde vervangt de centrale secondewijzer en wordt aangedreven door het radiocontroller kaliber J101.66, dat werkt op basis van een atomair tijdsignaal.

Het uurwerk zoekt vijf frequenties af met Junghans’ eigen ‘autoscan’ functie om tot een tijd te komen. Met als resultaat dat de tijd tot op de seconde nauwkeurig is en beschikt over een datumfunctie op ‘drie uur’ en een ongelooflijk discrete eeuwigdurende kalenderfunctie die slechts om de vier jaar hoeft te worden aangepast. Ook deze heeft een diameter van 38mm.

Junghans max bill Regulator Edition

Als laatste hebben we de max bill Regulator Edition, onze persoonlijke favoriet. Net als de MEGA Kleine Sekunde Edition is dit ook een nieuwigheid binnen de Junghans max bill-collectie. In regulator-stijl zien we op de witte matte wijzerplaat de grote met oranje (milieuvriendelijke) lume gevulde minutenwijzer.

Bovenaan, op ’twaalf uur’, zien we een kleiner venster voor de uren, weergegeven met Arabische cijfers en een oranjekleurige wijzer. De tweede sub-wijzerplaat op ‘zes uur’ is gereserveerd voor de seconden, onder een gebold saffierglas.

Als je het horloge omdraait zie je, zoals bij elk model, een speciale gravure die verwijst naar de special edition set. Het automatische uurwerk in de 38mm PVD-gecoate stalen kast heeft een gangreserve van 40 uur en wordt wederom geleverd op een lichtgrijze lederen band.

Een aantrekkelijk trio dat laat zien hoe Junghans op een interessante wijze hulde blijft brengen aan de Bauhaus-meester. Met een foutloze stijl en regelmatig een nieuwe complicatie, zoals de MEGA Kleine Sekunde of de Regulator. De wereldwijd tot 1.060 stuks gelimiteerde set van drie horloges wordt gepresenteerd in een speciale box, met aan de binnenzijde een portret van Max Bill zelf. De Junghans max bill Edition Set 60 kost €4.060.