Junghans Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus

Een blik op het uurwerk én de Bauhaus academie in Breslau

Junghans Max Bill Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus

Minimalisme wordt gevierd met een subtiele twist. De Junghans Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus toont namelijk op de achterzijde een blik op het uurwerk én de manufactuur. Op een zeer originele manier vol symboliek bovendien.

Een 100-jarig jubileum is normaal gesproken hét moment om groot, groter, grootst uit te pakken. In de horlogewereld betekent dat vaak heruitgaven van oude modellen in een gelimiteerde editie. In het geval van een eeuw Bauhaus, de Duitse minimalistische kunststroming, gaat groots uitpakken in tegen de filosofie. De viering is dus in alle opzichten ingetogen. Een wild Haus-feest zit er ook al niet in. Maar goed. We zagen eerder Nomos al hun eerbetoon brengen aan Bauhaus en nu is het tijd voor die andere strak gestileerde Duitsers, Junghans.

Junghans Max Bill Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus

Elke Junghans Max Bill is gebaseerd op de stijl van Bauhaus

Junghans Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus: architectonische verwijzingen

Junghans Max Bill Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus

De minimalistische Junghans Max Bill Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus

De Junghans Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus(prijs rond de 1.400 euro) is een klassiek drie-wijzerhorloge. Tot 1.000 stuks gelimiteerd en hoewel het horloge op het eerste gezicht nogal eenvoudig oogt, leert een nadere inspectie het tegenovergestelde. Het horloge vertelt een verhaal en doet dat zeer gedetailleerd. Verder valt de mat zilveren wijzerplaat, scherp zichtbaar onder dubbel ontspiegeld saffierglas, op. Het herdenkt de witte muren van het gebouw in Dessau. Bovendien heeft de Bauhaus-student Max Bill hier nog zelf rondgelopen. De stalen kast van het horloge is uitgevoerd in een matte, antracietkleurige PVD-coating. Die kleur en structuur zijn afgeleid van de donkere gevel van het gebouw.

Het rood van de deuren is te zien in de datumaanduiding

Junghans Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus

Grijs, wit en een beetje rood kleuren de Junghans Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus

Max Bill kwam in 1927 aan in Dessau om zich onder te dompelen in de wereld en de gedachten van Bauhaus. De eerste aanblik van de academie maakte een diepe indruk op hem en beschreef het als volgt: “nog nooit eerder gezien: witte muren en enorme donkere glazen façades met de studentenwoning op de voorgrond en de balkondeuren geaccentueerd in rode lijn.” Wat Bill beschrijft is terug te zien in de Junghans Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus. De grijze band is geïnspireerd op het favoriete bouwmateriaal van het Bauhaus: beton. De rode wijzers met Superluminova zijn eenvoudig van vorm en daardoor heel helder en de kleur weerspiegelt de beroemde rode deuren van het Bauhaus. Dat rood komt veel prominenter terug in de datumaanduiding op 3 uur.

Het Bauhaus is zichtbaar door het achterdeksel

Junghans Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus

Grijs, wit en een beetje rood kleuren de Junghans Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus

In de 38 mm kast met een hoogte van 9,7 mm tikt het automatische uurwerk J800.1 (basis ETA 2824-2) met een gangreserve van 38 uur. Dat uurwerk is zichtbaar door een achterdeksel van mineraalglas met een twist. Dat glas is namelijk heel kunstzinnig, origineel en fascinerend ogend verwerkt in het glas van de Bauhaus academie die gegraveerd is op het achterdeksel. Het geeft het hommagehorloge het zeer speciale en subtiele uiterlijk dat een eeuw Bauhaus verdient.

Voor meer informatie: www.junghans.de