In de serieuze horlogewereld is ‘mode’ een vies woord. Een fashion watch is vaak vooral uiterlijk vertoon en weinig inhoud. Het is verleidelijk om dat ook te denken bij het mechanische werk van grote modehuizen, maar de laatste tijd is dat aardig aan het veranderen. Chanel is al tijden een bewonderenswaardige speler met onder meer de J12. Daar komt nu de Chanel Monsieur Superleggera Edition bij.

Waar Chanel bekendstaat om elegant design, geeft de Monsieur Superleggera Edition de collectie een nodige sportieve touch. Het Franse modehuis baseerde zich op de J12 Superleggera uit 2005 met de unieke looks van de Monsieur de Chanel die in 2016 werd geïntroduceerd. Dit was hun eerste compleet op mannen gerichte collectie.

Dress Watch

De Monsieur-lijn gebruikte vooral materialen als keramiek, platina en (wit-)goud, wat je verwacht van een modemerk. Echte dress watches dus. Deze keer geeft Chanel haar visie op een sporthorloge. Net zoals Hermès eerder dit jaar ook deed met de H08. De Monsieur Superleggera Edition doet nog het meest denken aan een stijlvolle snelheidsmeter uit een supercar. Niet voor niets gebruikt Chanel dan ook de toevoeging ‘superleggera’. Italiaans voor superlicht en gebruikt als aanduiding bij talloze snelle vier- en tweewielers.

Circuit Waardig

Het sportieve strekt zich uit tot de zwarte met nikkel afgewerkte geguillocheerde wijzerplaat, wat doet denken aan het vele koolstofvezel dat je achter het stuur van een supercar vindt. Een 42mm kast en lunette van keramiek en staal ronden het circuit-waardige uiterlijk af. Dit alles is gecombineerd met een nylon band met aan de achterzijde felrood kalfsleer. Accenten die je ook terugvindt op de wijzerplaat en het uurwerk.

Superleggera

De Superleggera-signatuur zie je op ’12 uur’, met een lettertype dat doet denken aan de bekende Gran Turismo’s. De sportieve en deels geskeletteerde esthetiek van de wijzerplaat is afgestemd op het grafische en hightech ontwerp van de indrukwekkende Calibre 1, zichtbaar door de transparante achterzijde van saffier.

Calibre 1

Een uurwerk dat is ontworpen en gemaakt door de onafhankelijke horlogemaker Romain Gauthier, waarmee Chanel al jaren samenwerkt. Je hebt dus niet te maken met een ‘instapper’ als het gaat om het mechanische werk. Zelfs de doorgewinterde adepten zullen deze waarderen. Om precies te zijn is het de Calibre 1. Een handwinder met een tikgetal van 28.800 en een gangreserve van 72 uur.

Wat we zien is een aantrekkelijk ogend jumping hour-mechanisme. Waar de grote ‘240 graden’ schijf oploopt tot 60 minuten, waarna het uur verspringt in het grote venster op ‘zes uur’. Waarboven we dan weer een kleine seconde vinden. De Chanel Monsieur Superleggera Edition (ref. H6823) kost omgerekend zo’n €34.000 ($39.400) en verschijnt in september.