Op 6 mei 1970 onthulde Hamilton in New York de Pulsar; het allereerste digitale elektronische horloge. Al snel werden de P1 en P2 een succes bij celebs als Keith Richards, Jack Nicholson en zelfs de Amerikaanse president Gerald Ford. Roger Moore droeg ‘m in de Bond-film Live and Let Die. Nu is daar, ter ere van de vierde Matrix-film The Matrix Resurrections, de Hamilton PSR MTX.

De allereerste uitvoering hielp een digitale revolutie te ontketenen en de gelimiteerde PSR MTX doet dit nu wederom, maar dan op celluloid. Vorig jaar bracht Hamilton het horloge al opnieuw uit in een eervolle re-issue: de Hamilton PSR. Met een geelgouden PVD-coating (€945, gelimiteerd tot 1.970 stuks) en een stalen versie (€695). Een geslaagd neo-vintage model, met dit keer een hybride display. Een LCD voor bij daglicht en met een druk op de knop gaat de OLED aan voor in het donker. Houd je de knop ingedrukt, dan verschijnen de seconden. Hamilton koos voor dit duo-display voor een zo laag mogelijk energieverbruik.

Trenchcoats en Zonnebrillen

Afgezien van actie en wat existentiële filosofie, is er een bepaalde stijl waaraan je de Matrix-films herkent. Uiteraard de zwarte trenchcoats en zonnebrillen, maar de groene programmameerregels (‘digitale regen’) zijn even iconisch.

Het groene LED-display geeft dit gevoel weer, net zoals de gravure op de cashback. De nieuwe PSR MTX heeft dezelfde specificaties als de PSR-modellen van vorig jaar, maar met een grondige esthetische opfrissing.

1.999

Ter herinnering aan het jaar waarin de eerste film werd uitgebracht is de nieuwe PSR MTX (Ref. H52434130) gelimiteerd tot 1.999 exemplaren. De rechthoekige kast van roestvrij staal met een zwarte PVD-coating meet 40.8 bij 34.7 millimeter. De armband van het horloge is ook gemaakt van roestvrij staal. Het nieuwe ‘Matrix’-horloge heeft een waterbestendigheid van 100 meter (10 bar) en kost €975.

500 Films

Dit is natuurlijk niet Hamiltons eerste filmsamenwerking, het merk staat al bijna een eeuw bekend om zijn band met Hollywood. Het horlogemerk is al in meer dan 500 films verschenen sinds de eerste hoofdrol in Shanghai Express uit 1932. Recent zijn Hamilton-horloges verschenen in sci-fi blockbusters, zoals Interstellar en Tenet. Ondanks de filmlink is het nog niet duidelijk of de PSR MTX als filmrekwisiet zal worden gebruikt in de nieuwe Matrix. Je zult de film dus gewoon moeten gaan zien wanneer deze op 23 december in de bioscoop draait.

Het origineel was grensverleggend in 1999 en veranderde het sci-fi genre voor altijd. De langverwachte vierde film van Lana Wachowski is nog in nevelen gehuld maar wat we weten is dat Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss terugkeren als Neo en Trinity. Naar aanleiding van de trailer lijkt het erop alsof er een soort reset of dat Neo een soort vrede heeft gesloten met de machines. Volgens Reeves is er in ieder geval ‘geen terugkeer naar het verleden mogelijk’. Hij beschreef de film ook als een ‘liefdesverhaal’ en prees het script van Lana Wachowski. “Het is inspirerend. Het is een andere versie van een soort oproep om wakker te worden. Het vermaakt en heeft een aantal geweldige actiescenes. Alles zal worden onthuld.”