G-Shock is geen onbekende met onweerstaanbare samenwerkingen. De robuuste klassieker van Casio, voor het eerst geïntroduceerd in 1983, heeft een lange lijst van partnerschappen. Eén die teruggaat voordat blogs en influencers de zogenaamde collabs populair maakten. Het is bijna genoeg om je je oud te laten voelen. Dankzij het succes van een paar grote streetwear- en celeb-samenwerkingen in de afgelopen decennia – van A Bathing Ape en Spike Lee tot aan Hershell en John Mayer – is er in de loop der jaren een regelmatige aanwas geweest van de coolste G-Shocks, vaak in de ‘square-uitvoering’. Tijd om het fenomeen wat verder uit te lichten, inclusief de nieuwste Nederlandse samenwerking. Eén met het Amsterdamse modelabel Daily Paper.

Zoals we al eerder schreven is G-Shock stevig verankerd in de wereld van streetwear. Het Japanse horloge was al snel een hit in de jaren 90. Bij artiesten, kunstenaars en sporters, die het onverwoestbare karakter van de horloges bewonderde en tegelijkertijd het vermogen omarmden om je ermee te onderscheiden.

Ondanks de populariteit was het voor een Japans merk begin jaren 90 ondenkbaar dat er gelimiteerde of speciale edities kwamen. Dat was meer iets voor (luxe) Europese huizen. Casio had echter een snelgroeiende gemeenschap van verzamelaars ontdekt en wilde hen belonen, dus kwamen ze in 1993 met een eerbetoon aan de 10e verjaardag van de DW-5000. Er werden slechts 1983 stukken van de DW-1983-1 geproduceerd en de speciale of gelimiteerde G-Shock was geboren.

Ze volgden het succesvolle jubileumproject een jaar later op met hun eerste officiële samenwerking, in samenwerking met het International Cetacean Education and Research Centre (ICERC). Een speciaal G-Shock-pakket werd uitgebracht om samen te vallen met de Dolphin & Whale-conferentie in Japan, waarvan de opbrengst naar een goed doel ging.

Het project zorgde voor een reeks aan samenwerkingen. Bijvoorbeeld in 1997 en 1998. Toen schakelden ze het onafhankelijke Amerikaanse modemerk Stussy en Japanse streetwearmerk Bape in voor samenwerkingen in beperkte oplage.

Door deze baanbrekende en succesvolle partnerschappen, lukte het G-Shock om in de decennia erna een reusachtige reeks aan samenwerkingen op te zetten. Neem bijvoorbeeld merken als Parra, Undefeated, Pigalle en Sankuanz en zelfs een high-fashion merk als een Maison Martin Margiela ontwierp in 2013 een prachtige GA-300.

Ook bekende personen kwamen aan de beurt. Zoals de beroemde New Yorkse grafisch ontwerper en kunstenaar Eric Haze, die zijn kenmerkende touch toepaste op DW-6900- en DW-5600-modellen. Maar ook kunstenaar Takashi Murakami, band Wu-Tang Clan, fotograaf Terry Richardson, muzikant John Mayer en filmregisseur Spike Lee maakten hun eigen G-Shocks. Lee maakte een ‘Square’ voor de 25ste verjaardag en Mayer kwam eind vorig jaar met een DW-6900 in samenwerking met G-Shock én horlogesite Hodinkee.

G-Shock x Daily Paper

Voor het eerst is er nu ook in ons eigen Nederland een speciale G-Shock gelanceerd. Het Amsterdamse merk Daily Paper en G-Shock hebben een speciale editie uitgebracht van het tijdloze DW-5600 model, ofwel de ‘square’. Creative director Abderrahmane Trabsini over Daily Paper en de andere twee oprichters: “We zijn alle drie van Afrikaanse komaf, maar komen uit een Westers land. Hoe je je daarin beweegt, dat is de gedachte die achter Daily Paper zit.”

Het begon in 2008 met een blog over het Amsterdam van de jongens achter het merk. Dat werd vervolgens uitgebreid met t-shirts en groeide uit tot een wereldwijd merk met flagship stores in Amsterdam, Londen en New York en verkooppunten in 30 landen. Trabsini: “We zijn direct met e-commerce begonnen, maar een fysieke winkel was belangrijk. Op deze manier kun je het hele verhaal vertellen.”

Het eerste horloge in hun collectie is een G-Shock geworden. Een proces dat in totaal 2,5 jaar heeft geduurd. “Ik ben opgegroeid met G-Shock en ken de Bathing Ape special editions nog goed. Dus toen die mogelijkheid langskwam, hebben we deze met beide handen gegrepen. Er zijn een aantal merken die op mijn verlanglijstje staan om collabs mee te starten en G-Shock was daar absoluut één van. Überhaupt ging ik voor COVID twee keer per jaar naar Japan om inspiratie op te doen.”

Na een aantal samples is het resultaat de G-Shock x Daily Paper (DW-5600DAILY21-1ER) met een prijs van €149. Online te koop en via G-Shock en Daily Paper flagship stores.

De twee werelden van het Japanse G-Shock en het Amsterdamse Daily Paper komen samen in de tijdloze ‘square’, het oermodel van het horlogemerk. En met hun sterke roots in de jaren 90, staat een gedeelde liefde voor muziek, kunst, mode en straatcultuur op de voorgrond.

Het gelimiteerde model is uitgerust met G-Shock’s gebruikelijke functionaliteiten. Natuurlijk schokbestendigheid, waterbestendigheid tot 200 meter en een krasvaste lcd-wijzerplaat.

De look en feel van het horloge zijn gebaseerd op Daily Papers SS21-monogramlijn. Het logo vind je boven de display, maar is ook zichtbaar op het display als je de backlight activeert. Verder zie je het schildlogo op de caseback en zie je de stijlelementen op de wijzerplaat terug in de band.

Als het aan Trabsini ligt, blijft het niet bij deze DW-5600. “Een ander G-Shock model zou super zijn of bijvoorbeeld een Baby-G en dan een speciaal vrouwenmodel maken. Als ze in Japan tevreden zijn met deze samenwerking, ben ik klaar voor de volgende.”