Het horloge ligt niet direct op de lippen van iedere diehard liefhebber van mechanische horloges, maar toch is de G-Shock er één voor in de geschiedenisboeken. Het bijna onverwoestbare horloge is populairder dan ooit en vanaf nu wat verdiende extra aandacht op horloge.info. Voordat we praten over de talloze collabs met modemerken en kunstenaars en recente modellen die ‘m net dat beetje extra geven, even een opfrisser voor de enkele G-Shock nieuwkomer.

Je ziet dit horloge niet op de chique Salon International de la Haute Horlogerie in Genève of als punt van discussie in de Zwitserse horlogewereld, maar breng de G-Shock van Casio ter sprake en iedereen heeft een zeker ontzag voor het horloge. Vraag het aan mensen die een robuust horloge nodig hebben – van een sporter en een vrijwilliger van de kunstwacht tot een politie-agent en een lid van de strijdkrachten – en wat je ziet is een G-Shock om de pols.

Tel daarbij een trouwe clientèle van kunstenaars en celebrities op en het is niet zo gek dat Casio afgelopen zomer de 100 miljoenste G-Shock verkocht. Bradley Cooper, Rihanna, Justin Bieber, Eminem en Pharrell Williams om er maar een paar te noemen. Natuurlijk dragen ze ook hun luxere horloges, maar ze zijn door de jaren heen gespot met verschillende G-Shocks om de pols. Coldplay’s Chris Martin draagt zelfs bij elk live concert een andere G-Shock.

Kikuo Ibe

Het begon aan het begin van de jaren 80. Het Japanse quartz-horloge heeft de wereld verovert en bij Casio zijn ze op zoek naar een manier om het batterijhorloge met digitale aanduiding onder de aandacht te houden en te verbeteren. Kikuo Ibe had als oorspronkelijke taak bij Casio om digitale horloges kleiner te maken, maar de bazen in Tokio waren zo onder de indruk van zijn plan om ze robuuster te maken, dat hij zijn gang mocht gaan.

Team Tough

Hij gaat onvermoeibaar en vooral onorthodox te werk de opdracht tot een goed einde te brengen. Wie destijds bij de Casio-vestiging in Hamura werkte, net buiten de metropool Tokyo, moest uitijken geen horloge op het hoofd te krijgen. Ibe en zijn team smeten namelijk regelmatig allerlei testhorloges vanaf de bovenverdieping naar beneden om te kijken of ze heel bleven. Zo ontstond het acht man sterke ‘Team Tough’. Het horloge moest zich meten met de zelf opgelegde ‘Triple Ten’-standaard. Dat betekent het overleven van een val van 10 meter, waterbestendig zijn tot 10 bar (100 meter) en een batterij hebben die minimaal 10 jaar meegaat.

Heel veel testen mislukten, maar uiteindelijk lukte het Ibe en zijn team een digitaal quartz-horloge te produceren dat de val van een gebouw moeiteloos wist te doorstaan; het geheim schuilt in het gebruik van een ‘zwevend’ uurwerk. Het is 1983 en de G-Shock is geboren.

Functioneel

Het horloge werd in eerste instantie gezien als een puur functioneel instrument en dus werd de onverwoestbare G-Shock gedragen door bijvoorbeeld bouwvakkers, brandweermannen, en politieagenten, maar toen de celebs ‘m gingen dragen en de zogenaamde fashion forward crowd, was het hek van de dam.

Wereldwijd Fenomeen

Het horloge werd toen al snel een wereldwijd fenomeen en nieuwe lijnen werden geïntroduceerd. Onder meer de Rugged, Baby-G, modellen voor skateboarders en eind jaren negentig de Master of G-lijn. Deze is nu opgedeeld in de Mudmaster, Gravitymaster en Gulfmaster. Dan zijn er nog de meer kostbare G-Shocks met de MT-G (staal en saffierglas) en MR-G-aanduiding (titanium). G-Shocks die door de jaren heen zijn uitgebreid met tal van functies. Waar de eerste versies al blij waren met een stopwatch en datum, zitten de betaalbare versies nu al vol met barometers, hoogtemeters en zijn radiogestuurd.

Outer Space

Op dit moment heeft G-Shock modellen die extreme weersomstandigheden aankunnen. In de toekomst gaan ruimtereizen mogelijk zijn voor steeds meer mensen. Als je het hebt over extreme omstandigheden, dan is dat wel het toppunt. Toen we Ibe een aantal jaren terug spraken, sprak hij dan ook zijn grootste droom uit. Terwijl hij onze G-Shock ‘Square’ signeerde. “Als ik later in de ruimte mijn G-Shock draag, dan is mijn droom compleet. Dat wordt mijn volgende uitdaging.”

In de volgende G-Shock Update bekijken we de samenwerkingen van dichterbij, met een focus op één met een Nederlandse touch, met modemerk Daily Paper.