Om 50 jaar aan chronografen te vieren, herlanceert Tudor zijn Black Bay Chrono in staal met een verse kast en twee contrasterende wijzerplaatopties. Alles in de puurste traditie van de sportchronograaf.

Tudor begon een kleine tien jaar geleden weer op te vallen door hun Heritage Chrono, gebaseerd op de originele referentie 7149 ‘Monte Carlo uit de 70’s. Fast forward naar 2021 en Tudor heeft een enorme sprong gemaakt. Zowel in populariteit als qua techniek, met in house chronometer gecertificeerde uurwerken.

Sinds de lancering in 1970 van het Oysterdate-model, de eerste chronograaf, heeft Tudor altijd horloges gemaakt die nauw verbonden zijn met de wereld van de autosport. Sinds 1954 is Tudor ook voortdurend bezig met het verbeteren van zijn professionele duikhorloges. De Black Bay Chrono combineert deze tradities in een sportchronograaf voor puristen. In looks, maar ook met een hoogwaardig manufactuurkaliber met kolomwiel en verticale koppeling.

Panda Dial

De nieuwe Black Bay Chrono met panda dial-uitvoeringen gaat weer terug naar het begin.  Contrasterende zwarte subdials op een witte wijzerplaat wordt in de volksmond vaak een panda-dial genoemd, terwijl het tegenovergestelde een reversed panda-dial is.

De nieuwe Tudor Black Bay Chrono komt in beide versies en ziet er behoorlijk goed uit. Met wortels in de autosport, is het een look die populair was in de jaren zestig en een opleving beleeft – samen met zowat alles qua horloges uit die tijd.

In het verleden zijn er contrasterende subdials gevonden op modellen zoals de tweekleurige S&G-modellen, maar zwart-wit heeft een zeer klassieke retro-look. Geïnspireerd door de eerste generatie Tudor-chronografen, is er een 45-minutenteller en een datumvenster op ‘zes uur’ geplaatst.

Snowflake

De Black Bay Chrono blijft trouw aan de Black Bay-esthetiek. Kijk bijvoorbeeld naar de beroemde ‘Snowflake’-wijzers. Een merksignatuur en aangescherpt om te zorgen voor optimale leesbaarheid op de koepelvormige wijzerplaat. De herkenbare kenmerken van de Black Bay zitten in een stalen kast van 41 millimeter.

Het oog voor historisch detail gaat verder als je kijkt naar het ontwerp van de roestvrijstalen pushers. Deze zijn geïnspireerd door de allereerste generatie chronografen van het Zwitserse merk. Daarnaast zie je een lunette in roestvrij staal met een tachymeter-inzet in zwart geanodiseerd aluminium.

COSC

Chronografen hebben de neiging om dik te zijn vanwege hun gecompliceerde bewegingen, dus elk stukje dikte dat kan worden bespaard, is meegenomen. De kast van de nieuwe Black Bay Chrono is nu 14,4mm dik in plaats van 14,9mm. De diameter van 41mm is hetzelfde als bij eerdere versies.

Vanbinnen tikt het manufactuur uurwerk, de calibre MT5813. COSC-gecertificeerd en met een gangreserve van 70 uur. Al gaat Tudor deze certificering van -4/+6 seconden voorbij met -2/+4 seconden als het horloge is geassembleerd. Je hebt de keuze uit een stalen band, een stoffen versie of als je geheel 60’s wil gaan is er nog een zwarte lederen bund strap.

Tudor Black Bay Chrono

Kast: 41mm – Materiaal: Staal – Uurwerk: MT5813 (COSC) – Gangreserve: 70 uur – Dikte: 14,4mm – Waterbestendigheid: 200 meter (20 bar) – Functies: Uren, minuten, seconden, datum, chronograaf – Band: Staal, leder of stof – Prijs: €4.630 (lederen of stoffen band), €4.920 (Stalen band)