Patek Philippe sluit 2021 af met een laatste verrassing voor liefhebbers van haute horlogerie. De nieuwe Ref. 5750 Advanced Research heeft een bijzondere minute repeater in een beperkte oplage slechts 15 stuks.

Het horloge komt kort na een andere lancering van het horlogemerk. Een speciale Nautilus 5711 van roestvrij staal met een wijzerplaat in het typische turkoois van de juwelenhuis Tiffany & Co., gelimiteerd tot 170 stuks. Een aantal dat refereert aan de 170 jaar samenwerking tussen beide bedrijven.

Advanced Research

Deze week ging Patek Philippe nog een stap verder, dit keer wat betreft technische en akoestische eigenschappen: hun afdeling Advanced Research heeft een volledig nieuw mechanisch systeem ontwikkeld om het geluid van een minute repeater te versterken. De zogenaamde fortissimo (ff) module bestaat uit een flexibel gemonteerde klankhendel en een oscillerende plaat van transparant saffierglas. “Vergeleken met andere minute repeaters en ongeacht het materiaal van de behuizing, produceert deze module een aanzienlijk versterkt geluid,” aldus Patek Philippe.

Voor het geval we een herinnering moeten hebben, Patek is überhaupt altijd al een pionier geweest als het gaat om hoogwaardige horlogecomplicaties. Het was bijvoorbeeld de eerste die in de jaren dertig op de markt kwam met een world timer en in 1996 debuteerde het met de jaarkalenderfunctie, een volledige datumaanduiding die alleen in een schrikkeljaar hoeft te worden aangepast.

Laboratoria

Wat zit erachter? Deze technische vooruitgang, vergezeld van vier patenten, maakt deel uit van een proces dat in 2005 werd begonnen. Toen werd Advanced Research opgericht, verbonden aan de R&D-afdeling met de missie: “Cutting-edge onderzoek doen op het gebied van nieuwe materialen, technologieën en ontwerpprincipes die nieuwe perspectieven openen in het maken van horloges.”

Misschien nogal hoogdravend geformuleerd, maar Patek levert. Goed om te vermelden is dat de horlogemakers hierbij samenwerken met verschillende externe laboratoria, zoals het Zwitserse centrum voor elektronica en microtechnologie in Neuchâtel, evenals met de Federale Polytechnische School van Lausanne. Het is in deze context dat bijvoorbeeld het eerste echappementwiel in Silinvar, een siliciumderivaat met revolutionaire kenmerken in de horlogemakerij, werd gepresenteerd.

Thomas Edison

Dit keer kregen ze bij Advanced Research de opdracht om een ??zeer luide minute repeater te maken. Minute repeaters luiden de tijd op aanvraag, met behulp van een geminiaturiseerd systeem van hamers en gongs die zich in de horlogekast bevinden.

Om dit extra volume te bereiken, heeft de speciale afdeling het geluidsapparaat gescheiden van het automatische uurwerk van het horloge en het opgehangen met behulp van een systeem geïnspireerd op de fonograaf van Thomas Edison uit 1877.

Platina & Saffier

In dit geval gebruikt Patek platina voor de hamers omdat het massiever maar zachter is dan staal, en saffierkristal voor de plaat omdat het transparant, licht en stijf is. De geluidsversterking gebeurd door een saffier trilplaat van 0,2 mm dik. Om de gongs en de trilplaat met elkaar te verbinden heeft Patek Philippe een stalen hefboomsysteem ontworpen dat is verbonden met het midden van de trilplaat. Het nieuwe systeem wordt fortissimo “ff” genoemd.

Het geluid ontsnapt door vier nauwelijks zichtbare gaten in de kast die, hoewel uitgerust met stoffilters, het horloge kwetsbaar maken voor water. Hoogst ongebruikelijke maar logisch ook, adverteert Patek het horloge als ‘niet waterdicht’.

Old Timers

De Advanced Research 5750 wordt aangedreven door het zelfopwindend kaliber R 27, dat werkt op 3 Hz en het horloge heeft een gangreserve van ongeveer 45 uur. Het horloge met een 40mm platina-kast heeft een wijzerplaat dat is geïnspireerd op de wielen van de klassieke auto’s uit de jaren 60. Een spaakachtig patroon versterkt de gecompliceerde look. Dit decoratieprincipe wordt ook door laser gereproduceerd op de rotor die zichtbaar is aan de achterzijde. De Patek wordt geleverd in combinatie met een glanzende oranje en met de hand gestikte alligatorlederen band.

De Ref. 5750 wordt slechts in een gelimiteerde serie van 15 geproduceerd voor een prijs van CHF590.000, ofwel rond de 566.000 euro. “Vijftien verzamelaars zullen ons kunnen helpen om nog verder te gaan in ons werk aan geluidsharmonie”, zegt Philip Barat, Director of Development. “We zullen op deze manier zien of dit nieuwe concept in de toekomst kan worden geïntroduceerd in een huidige collectie, of een bijzondere uitzondering blijft”.