Stapt de Aquanaut uit de schaduw van de Nautilus?

De zelfverzekerde Patek Philippe Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001

Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001 cover

Wat waren de hypes van afgelopen Baselworld? Weet je het nog? Nee? Dat is het met hypes, ze laaien op en doven weer net zo snel uit. Doet Patek Philippe aan hypes? Is de met luid applaus ontvangen, zelfverzekerde Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001 nog steeds top of mind? Stapt de Aquanaut uit de schaduw van de Nautilus? Wat een vragen allemaal. Horloge.info geeft antwoord.

Waar spraken de bezoekers van afgelopen Baselworld over? Nou, over de nieuwe Rolex ‘Pepsi’  natuurlijk. Non-stop bijna. En ook over de nieuwe sportieve chrono met oranje band bij Patek Philippe. Vooral die band van oranje rubber was gespreksonderwerp. Sommigen vonden het oranje een te opzichtige poging een jong publiek te bereiken anderen vonden het vooral ‘cool’. Dat is trouwens toch een woord dat te pas en vooral ook te onpas wordt gebruikt als het gaat om horloges. Een zeer gecompliceerde creatie wordt becommentarieerd met ‘cool’ en dat is het dan. Dat sneakers ‘cool’ zijn, okay. Een Swatch of een G-Shock wordt gemaakt met het idee om ‘cool’ te zijn. Maar wanneer de helder gekleurde nieuwe Aquanaut wordt beoordeeld als ‘cool’ en dat is het dan, dan worden een completen bedrijfshistorie en de kunde van de uurwerkmakers ernstig tekortgedaan. Dan doen we op horloge.info dus niet en duiken we dieper in de materie. We stellen onszelf de vraag of de Patek Philippe Aquanaut uit de schaduw van de Nautilus kan stappen. Of de Aquanaut meer dan ‘cool’ is.

Gepolijste en gesatineerde afwerking van de Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001

Gepolijste en gesatineerde afwerking van de Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001

De familie groeit en groeit

De Nautilus is de ster van Patek Philippe. De Gerald Genta-creatie vertegenwoordigt de absolute top in het ultra-luxe segment sporthorloges. De Aquanaut is het sportieve ‘instapmodel’ dat in 1997 werd geïntroduceerd als de eerste Patek met een band van sportief rubber. Het kleinere broertje van de Nautilus uit 1976 heeft duidelijke familietrekjes die zijn afgeleid van de grote broer en de prijs is meer bescheiden. Dat de Aquanaut de laatste jaren steeds belangrijker is geworden voor Patek wordt duidelijk uit de introducties van onder andere de witgouden ‘Jumbo’ die het 40-jarig jubileum vierde in 2016, de gecompliceerde Aquanaut Travel Time ref. 5164 en de experimentele Aquanaut Travel Time Ref. 5650G Advanced Research van vorig jaar. In de collectie staan anno 2018 inmiddels 15 verschillende referenties in staal en goud, gecompliceerd en minder gecompliceerd, met en zonder diamanten.

Achthoekige kenmerken

De nieuwste creatie is dus de Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001. De chronograaf is de koning onder de sporthorloges en dus is de introductie geen complete verrassing. Het uiterlijk echter wel. Dan we hebben we het niet de stalen kast van het horloge, met zijn kenmerkende zacht afgeronde achthoekige rand. De diameter is 42,2 mm en de hoogte 11,9 mm dik. De afwerking is afwisselend gesatineerde en gepolijst. De geschroefde kroon, die zorgt voor een waterbestendigheid van 120 meter, is geplaatste tussen de schouders van een gebogen kroonbeschermer.

Kijk en vergelijk wat een band doet met het uiterlijk van de Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001

Kijk en vergelijk wat een band doet met het uiterlijk van de Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001

De graduele licht-naar-donkergrijze wijzerplaat heeft het bekende reliëfpatroon van de Aquanaut. Arabische cijfers en indexen in witgoud vormen de basis. De grote, 60 minuten chronograaf-teller op 6 uur is subtiel gevormd naar de achthoekige basisvorm en de contrasterende oranje details om de chronograafindicaties te identificeren, lichten de hele wijzerplaat op. De datum verschijnt in een klein venster op 3 uur. Voor eenvoudige afleesbaarheid in het donker is Super-LumiNova gebruikt om de Arabische cijfers en de brede uren- en minutenwijzers helder op te laten lichten.

De gedetailleerde en karakteristieke wijzerplaat van de Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001

De gedetailleerde en karakteristieke wijzerplaat van de Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001

Bekend uurwerk

De nieuwe Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001 is uitgerust met het automatische chronograaf-uurwerk met flyback functie, Calibre CH 28-520 C. Dit uit 308 onderdelen opgebouwde uurwerk wordt ook gebruikt in de verschillende Nautilus chronografen en meet 30 x 6,63 mm. Het is een column wheel constructie met een verticale, bijna frictie loze koppeling. Dat betekent dat de centrale secondeteller van de chronograaf ook worden gebruikt als een continu lopende secondewijzer. Dit is ook de reden waarom er maar één subdial is voor de teller van 60 minuten.

Het automatische in de Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001

Het automatische in de Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001

Wachttijden en wachtlijsten

Het kenmerkende Aquanaut-reliëfpatroon op de wijzerplaat gaat verder op de rubberen band. De band die in zwart en oranje bij het horloge wordt geleverd is volgens Patek zeer slijtvast en ongevoelig voor (zout) water en UV-straling. In juni kwamen de eerste exemplaren van de Aquanaut Chronograaf op de markt met een prijs van rond de 40.000 euro. Aangezien de wachtlijst voor de Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001 eindeloos is en zich dat vertaalt in een wachttijd van 5 jaar, zijn de bedragen die geboden worden in het grijze circuit vele malen hoger. Wat dat betreft lijkt de Aquanaut wel op zijn grote broer Nautilus die ook voor een hogere prijs van de hand gaat dan in de prijslijst staat vermeld.

Niet in de hoek

De vraag ‘Stapt de Aquanaut uit de schaduw van de Nautilus?’ kan met ja en nee worden beantwoord. De Nautilus is een monument dat bijna alle aandacht opeist. Wie in de markt is voor een ultra-luxueus sporthorloge kiest voor het origineel, de Nautilus. Wie al een Nautilus heeft, is de nieuwe, gecompliceerde, sportieve, jeugdige Aquanaut een heel aantrekkelijk horloge. De schaduw van de Nautilus is misschien wat minder dreigend geworden. En bovendien is de Aquanaut wat volwassener geworden. De zelfverzekerde Aquanaut Chronograph Ref. 5968A-001 laat zich niet zomaar in een hoek drukken.