Rolex GMT-Master II Pepsi en Root Beer

Frisse iconen on the rocks

Rolex GMT Master II Jubilee bracelet

Okay, we geven het toe, we zaten ernaast. We gokten op zwart en we kregen blauw tijdens Baselworld 2018. Geen stalen GMT-Master II in Coke kleuren maar we kregen wel heel wat ‘frisdrank’ geserveerd door het merk met de kroon; namelijk de Rolex GMT-Master II Pepsi en Root Beer!

De witgouden ‘Pepsi’ heeft ons zand in de ogen gestrooid. Omdat de klassieke blauw/rode lunette al in de catalogus stond, gokten we op een stalen GMT-Master II met zwart/rode ‘Coke’ 24-uurs lunette. De Jubilee band hadden we wel goed, maar die werd dan ook al een soort van stiekem aangekondigd door Rolex. Neemt niet weg dat de Rolex GMT-Master II Pepsi en Root Beer altijd goed zijn.

Historische bijnaam

Even terug in de tijd, terug naar de jaren ’50. De Rolex GMT-Master werd op verzoek en in samenwerking met de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan American Airways ontworpen en in 1954 gepresenteerd. De toenemende intercontinentale vluchten en de verschillende tijdzones die werden doorkruist, lagen aan de basis van het verzoek van Pan-Am aan de Zwitserse horlogebouwers om een horloge te creëren dat de reis letterlijk en figuurlijk kon bijhouden. Het resultaat was een (dienst)horloge met een extra urenwijzer én een tweekleurige lunette in blauw en rood met daarop een 24-uursaanduiding; de bijnaam ‘Pepsi’ was snel gevonden.

Leuk feitje: nadat de GMT-Master ook commercieel beschikbaar kwam, werd het al snel opgepikt door een snelgroeiende groep van wereldwijd opererende zakenmensen. Een van de redenen: een GMT-horloge dat tegelijkertijd zowel de tijd thuis als de tijd op de verre bestemming kan weergeven, helpt bij het onderdrukken van een jetlag.

De stalen GMT-Master II 'Pepsi' met Jubilee band

De stalen GMT-Master II ‘Pepsi’ met Jubilee band

 

Rolex GMT-Master II Pepsi en Root Beer

We maken een sprong naar 2018 en zien drie nieuwe GMT-Master II modellen: de stalen GMT-Master II ‘Pepsi’ (8.850 euro) met geheel nieuwe Jubilee-band met vijf schakels en twee varianten van de bruine ‘Root Beer’; een variant in staal/roségoud (13.000 euro) en een geheel roségouden uitvoering (33.900 euro). In de drie nieuwe versies is een gloednieuw kaliber 3285 uurwerk gemonteerd en dat is te zien aan de kleine kroon op 6 uur tussen ‘Swiss’ en ‘Made’.

Staal en goud, een zwarte wijzerplaat plus een zwart/breuine 24-uurs lunette; de nieuwe Rolex GMT-Master II 'Root Beer'

Staal en goud, een zwarte wijzerplaat plus een zwart/breuine 24-uurs lunette; de nieuwe Rolex GMT-Master II ‘Root Beer’

 

Ook de bandaanzetten en de zijkanten van de Oyster-kast zijn vernieuwd. Geïnteresseerd? De wachtlijsten bij de dealers voor de nieuwe ‘Pepsi’ schijnen al ellenlang te zijn; zo lang dat het naar verluidt geen eens zin heeft om daar nog op te gaan staan. Misschien toch maar overwegen iets meer te betalen voor een iets minder doorsnee model. Cola is natuurlijk heel lekker, maar Root Beer is helemaal niet verkeerd, helemaal niet.

Rolex GMT-Master II in roségoud (Rolesor zegt Rolex) met bruin/warte lunette

Rolex GMT-Master II in roségoud (Rolesor zegt Rolex) met bruin/zwarte lunette