Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface

Een écht vliegende tourbillon in een draaiende platina kast

Een echt vliegende tourbillon in een draaiende platina kast

Wie Jaeger-LeCoultre zegt, zegt Reverso. Wie Reverso zegt, zegt eh… Reverso! Het rechthoekige horloge dat stamt uit 1931 is een begrip en zelfs groter dan de naam Jaeger-LeCoultre. Maar ‘JLC’ is veel ouder dan de Reverso. Dit jaar viert de manufacture het 185-jarig bestaan. En dat doen ze met de uitgave van de platina Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface.

De nieuwe Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface is een gecompliceerde versie van de Reverso Tribute. De vliegende tourbillon in het Duoface-conceptzijn verfijnd, technisch, typisch ‘Jaeger’ én en primeur voor het horlogehuis. Het nieuwe handopwind-uurwerk Calibre 847 is een exclusief staaltje uurwerktechniek dat slechts in een zeer kleine oplage gemaakt gaat worden. Van het haute horlogerie uurwerk dat geheel in het atelier in Le Sentier is ontwikkeld, worden slechts 50 stuks geproduceerd.

Een vliegende tourbillon die écht kan vliegen!

De Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface treedt in de voetsporen van fameuze creaties zoals de Hybris Mechanica 11 en Reverso Tribute Gyrotourbillon. Behalve gecompliceerd is de nieuwe Reverso ook nog eens esthetisch zeer verantwoord. Ideale verhoudingen zorgen voor finesse. Opmerkelijk is dat er gekozen is voor een vliegende tourbillon in een om te draaien kast. Aangezien een vliegende tourbillon slechts bevestigd is aan één enkele brug, zal de tourbillon wanneer deze gedragen wordt met de opengewerkte wijzerplaat naar boven gericht, ondersteboven hangen zonder ondersteuning. Een beetje als in een achtbaan zonder veiligheidsbeugel… Een ingenieus systeem van kogellagers maakt het mogelijk een vliegende tourbillon te bouwen die daadwerkelijk kan vliegen!

De geopende Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface

De geopende Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface

Andere kant, tweede tijdzone

Het ontwerp van de Duoface is volledig nieuw en dat resulteert in een geheel nieuwe lay-out. Alles past in een platina 45,5 mm x 27,4 mm kast met een hoogte van slechts 9,15 millimeter. Een blauwe wijzerplaat en verzilverde met de hand aangebrachte urenindexen markeren de voorkant. Dauphine wijzers geven de uren en minuten weer en de vliegende tourbillon op 6 uur draait de seconden weg. Wie het horloge omdraait, ziet een opengewerkte en gestructureerde wijzerplaat met Côtes de Genève-afwerkingen. De kenmerkende tweede tijdzone heeft een dag/nacht-indicator op 2 uur.

De opengewerkte kant van de Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface is de technische kant

De opengewerkte kant van de Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface is de technische kant

Een nieuw doel

Met de Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface hebben de horlogemakers, kunstenaars en handwerkslieden van het Grande Maison weer een kunststukje afgeleverd. Door de vliegende tourbillon en het Duoface-concept voor de allereerste keer in één model samen te brengen, geeft Jaeger-LeCoultre verzamelaars weer een nieuw doel.