Innovatieve uurwerken en een ?avant-garde? design zijn de eigenschappen waar TAG Heuer vandaag de dag bekend om staat. Het merk heeft echter ook een indrukwekkende historie van 150 jaar achter zich liggen. Het TAG Heuer 360 Museum brengt het heden en het verleden op geheel eigen wijze bij elkaar.

Wie een bezoek brengt aan het TAG Heuer 360 Museum, voelt zich letterlijk omringd door de historie. Als we eind januari de opening van het museum bijwonen, blijkt het op geen enkele manier te beantwoorden aan het idee dat het woord ?museum? normaal gesproken in mensen oproept. Bij TAG Heuer geen veelheid aan oude horloges in stoffige vitrinekasten, maar een dynamische, audiovisuele omgeving die een levendig beeld schetst van de geschiedenis van TAG Heuer en die tegelijkertijd weergeeft waar het merk voor staat. ?Dit museum van de 21ste eeuw biedt niet alleen een nostalgische blik naar het verleden, maar is vooral een projectie van de toekomst?, zo sprak CEO Jean- Christophe Babin bij de opening van het TAG Heuer 360 Museum.


TAG Heuer Museum


Glas, wijzers en wijzerplaat
Het TAG Heuer 360 Museum is te vinden op de begane grond van het hoofdkwartier in La-Chaux-de-Fonds. Het valt in eerste instantie op door de opvallende architectuur die is geïnspireerd op het horloge. Met enig voorstellingsvermogen kan de bezoeker zich indenken dat hij zich bevindt in de ruimte tussen de wijzerplaat en het glas van een horloge. De drie elementen glas, wijzers en wijzerplaat zijn terug te vinden in het tweehonderd vierkante meter grote museum.
Het glas wordt verbeeld door een enorm, 360 graden rond lopend videoscherm met een diameter van 7,5 meter dat met de hulp van twaalf retro-projectors een panorama van bewegende beelden laat zien. De twaalf computers zorgen samen voor maar liefst een miljoen beelden per uur. Hier rijdt de Formule 1 wagen van Ayrton Senna een rondje of vliegt de golfbal van Tiger Woods om je heen.
Het element wijzers wordt verbeeld door de tijdslijn die een beeld geeft van de geschiedenis van TAG Heuer. In een vijftig meter lange vitrinekast van geborsteld aluminium bevinden zich zestien displays, acht videoschermen, 51 ?back lit images? en teksten. Wie met de klok mee gaat, treft drie thema?s: chronografen, de zoektocht naar precisie en stopwatches voor sportevenementen.
De wijzerplaat wordt verbeeld door de opvallende zwarte vloer van het museum waarop negen ronde, in hoogte verstelbare, displays doen denken aan subwijzerplaten. De displays bevatten een collectie TAG Heuer-horloges die zijn gerangschikt op basis van negen thema?s. In het horizontale oppervlak van de displays zijn bovendien vergrootglazen verwerkt. Deze wekken de indruk van gigantische waterdruppels, maar omdat ze op strategische plaatsen zijn aangebracht, bieden ze de mogelijkheid om de details van elk horloge van dichtbij te bewonderen.

Vele hoogtepunten
Jean-Christophe Babin, Lewis Hamilton en Jack HeuerVoor liefhebbers van horloges in het algemeen en die van TAG Heuer in het bijzonder heeft het TAG Heuer 360 Museum veel moois te bieden. Een opvallend horloge uit de collectie van het merk is bijvoorbeeld een zakhorloge dat in 1880 werd gemaakt door Edouard Heuer, die het merk in 1860 oprichtte. Het gouden zakhorloge kan worden opgewonden met behulp van een kroon in plaats van de tot die tijd gebruikelijke sleutel. Edouard Heuer vroeg in 1869 patent aan op deze vinding.
Een belangrijke rol in de expositie is weggelegd voor de vele hoogtepunten die TAG Heuer beleefde als tijdmeter in de autosport. In 1964 ontwierp Jack Heuer, destijds een jonge horlogemaker met een vooruitziende blik, de Carrera als eerbetoon aan de legendarische autoralley Carrera Panamericana Mexico Road Race. ?Ik had eerst de naam en pas later volgde het horloge?, zo blikt Jack Heuer terug. ?Ik wilde een horloge ontwerpen met een ?cleane? wijzerplaat en me concentreren op de essentie van de chronograaf.?
Een ander succesmodel, de Monaco, werd gecreëerd in 1969 en werd een jaar later door Steve McQueen gedragen in de film Le Mans. Sindsdien is TAG Heuer niet meer weg te denken uit de autosport. Tussen 1971 en 1979 was TAG Heuer als officiele tijdmeter verbonden aan het team van Ferrari. In 1985 ging het merk een succesvolle samenwerking aan met het team van McLaren en in 1992 werd het de officiële tijdwaarnemer bij Formule 1 races.
Formule 1 coureur Lewis Hamilton, die bij de opening van het TAG Heuer 360 Museum aanwezig was, voelde zich in het museum dan ook helemaal thuis. ?Dit is adembenemend. Dit museum toont de ongelooflijke prestaties van TAG Heuer, zowel op het gebied van horloges als in de sport en dan vooral op het gebied van de autosport waarbij het meer betrokken is dan welk ander horlogemerk dan ook?, zo vertelde de TAG Heuer ambassadeur. ?Ik ben er trots op om hier te zijn. TAG Heuer en ik delen dezelfde waarden op het gebied van prestige, sport en prestatie.?

Innovatief
TAG Heuer MuseumHoewel het TAG Heuer 360 Museum het verleden van het merk tot leven weet te brengen, is TAG Heuer zonder meer een merk dat met beide benen in de tegenwoordige tijd staat. Dat blijkt vooral uit enkele bijzondere horloges die het merk de afgelopen jaren presenteerde. Zo was er in 2005 de Calibre 360 Concept Watch, de eerste chronograaf die de tijd kan meten met een nauwkeurigheid van een honderdste van een seconde. Daarnaast werden vorig jaar de eerste prototypes gepresenteerd van de Monaco V4. Dit horloge gooit de basisprincipes van het traditionele uurwerk over boord doordat de tandwielen in het uurwerk zijn vervangen door ?aandrijfriemen?. Ook voor 2008 heeft TAG Heuer weer veel nieuws in petto waaronder een nieuwe uitvoering van de Carrera. Na een bezoek aan het TAG Heuer 360 Museum is dan ook slechts één conclusie mogelijk: De geschiedenis van TAG Heuer is nog maar net begonnen.




Carrera
Grand Carrera Calibre 17 RS2 en Carrera Calibre 1 VintageDat het ontwerp de Carrera van Jack Heuer zijn tijd vooruit was, blijkt uit het feit dat deze ook vandaag de dag nog deel uitmaakt van de collectie van Tag Heuer. Het merk brengt dit jaar twee nieuwe modellen op de markt. De Carrera Calibre 1 Vintage is een eerbetoon aan de allereerste Carrera uit 1964. Het is uitgerust met een uurwerk met handopwinding dat oorspronkelijk werd gebruikt in zakhorloges uit de jaren zestig. Opvallend is de kleine secondewijzer op zes uur waarvan de witte wijzer de seconden van 0 tot 30 aangeeft en de rode wijzer de seconden van 30 tot 60. Dit gelimiteerde horloge is verkrijgbaar in slechts zesduizend exemplaren.
De Grand Carrera Calibre 17 RS2 daarentegen straalt hightech uit en geeft aan welke weg dit model in de toekomst zal gaan inslaan. Opvallend is het display van de chronograaf dat het op intuïtieve wijze mogelijk maakt om de tijd verstreken tijd af te lezen. De wijzers van de kleine secondewijzer op 3 uur en de minuten teller op 9 uur blijven namelijk op hun plaats terwijl de kleine wijzerplaten daarachter rond draaien. De Grand Carrera Calibre 17 RS2 is gelimiteerd tot duizend exemplaren.

© Watching Nr 1 2008 – Tekst Elzemarie Karsdorp en Bernard Werk, Foto?s TAG Heuer