Dit zou de nieuwe TAG Heuer Max Verstappen moeten zijn

TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Nanograph

Dit zou de nieuwe TAG Heuer Max Verstappen moeten zijn

Horloge.info is helemaal klaar voor het komende Formule 1-seizoen. En toen we de ultramoderne TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Nanograph onder ogen kwamen, hadden we er nóg meer zin in. Dit horloge zet aan tot dromen. Dit zou de nieuwe TAG Heuer Max Verstappen moeten zijn als/wanneer de Red Bull Racing-coureur komend seizoen wereldkampioen wordt!

Dit zou de nieuwe TAG Heuer Max Verstappen moeten zijn

In 2016 werd al gegrapt over een mogelijke tourbillon voor Max Verstappen…

Max Verstappen heeft al drie TAG Heuer-chronografen die zijn naam dragen. Alle gelimiteerde oplagen waren in een mum van tijd uitverkocht. Het eerste horloge met zijn naam verscheen in 2016, de aluminium Formula One Max Verstappen Youngest Grand Prix Winner Special Edition. De Formula 1 No. 33 Max Verstappen van 2017 was opnieuw een aluminium quartz-model dat net als het eerste horloge alleen in Nederland verkrijgbaar was. De oplage bedroeg een schamele 533 stuks. De eind vorig jaar gepresenteerde Formula 1 Max Verstappen Special Edition 2018 oogde door de kleurstelling en de stalen band en kast al volwassener en ook kwam het horloge wereldwijd beschikbaar in een veel ruimere oplage van 1.300 stuks. Er zit duidelijk evolutie in het Max Verstappen-horloge. Tijdens de presentatie van het eerste horloge had ik de kans met de jonge Red Bull Racing-coureur na te denken over toekomstige horloges met zijn naam daarop en toen kwam een tourbillon ter sprake. Misschien wat lacherig, maar Verstappen, die echt wel iets heeft met horloges, leek het wel wat, een dikke tourbillon met zijn naam eraan verbonden.

Vervang het neongroen voor oranje

Dit zou de nieuwe TAG Heuer Max Verstappen moeten zijn

De avantgardistische hightech TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Nanograph zou de nieuwe TAG Heuer Max Verstappen moeten zijn

Goed, een tourbillon met de naam van Verstappen eraan vast, dat klinkt mooi en ambitieus, maar hoe moet die er dan uit gaan zien? Dat weten we nu! Net als de zeer recentelijk gelanceerde TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Nanograph natuurlijk, maar dan net even anders. Het neongroen kan vervangen worden door oranje en ergens op de wijzerplaat is ook nog wel plaats voor Verstappens racenummer ‘33’. Klaar! Maar wat maakt deze nieuwe tourbillon nu zo geschikt als nieuwe limited edition voor de Formule 1-coureur? De techniek aan boord van deze tourbillon.

Het genie achter de veer

Het hart van de TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Nanograph is de balansveer in de tourbillon en die balansveer is gemaakt van carbon. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een balansveer die voor het schommelen van de balans in het regulerende orgaan van een uurwerk, wordt gemaakt van carbon met een microscopische dichte structuur. Een metaallegering is standaard en silicium is het moderne alternatief, maar een koolstofvezelcomposiet zoals TAG Heuer nu inzet, is een primeur. Ze hebben het ook zelf ontwikkeld.

Dit zou de nieuwe TAG Heuer Max Verstappen moeten zijn

In de tourbillon beweegt de carbon balansveer van de TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Nanograph

Brein achter de balansveer in carbon is Guy Semon, de briljante ingenieur die de LVMH-horlogedivisie op technologisch gebied aanstuurt. Semon was het die de Monaco V4, het TAG Heuer-horloge dat geen tandwielen maar snaren gebruikt, aan de praat kreeg en hij werkte toen nog niet eens bij het horlogehuis. De ingenieur hoorde via-via per toeval van de problemen, wist dat hij de oplossing had en bood zijn hulp aan. Niet lang daarna werd Semon ingelijfd door het horlogehuis; een zeer slimme zet.

Chronometer gecertificeerd carbon

Dit zou de nieuwe TAG Heuer Max Verstappen moeten zijn

Denk het neongroen weg en vervang het door oranje en je hebt de TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Nanograph Max Verstappen World Champion Edition 2020

Semon kijkt op een andere manier naar uurwerken dan traditionele horlogemakers. Hij ziet geen traditionele problemen, wel avantgardistische oplossingen. De koolstofcomposiet balansveer is een moderne oplossing voor de problemen die schokken en zwaartekracht hebben op een uurwerk. Een balansveer uit carbon – helemaal gefabriceerd door TAG Heuer volgens de eigen specificaties – maakt perfecte concentrische schommelingen vanwege zijn geometrie, waardoor betere precisie het gevolg is. Doordat het materiaal vederlicht is, heeft de zwaartekracht ook minder om aan te trekken, zo simpel is het. Het resultaat is een COSC-gecertificeerde tourbillon met chronograaffunctie. Het 31 mm uurwerk heeft een traditioneel tikfrequentie van 4Hz en heeft 65 uur gangreserve.

Zeshoekige verwijzingen

Een eerste blik op de TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Nanograph maakt meteen duidelijk dat we met een modern horloge te maken hebben. De 45 mm kast in zwart PVD titanium met een koolstofvezel lunette en een zwarte opengewerkte wijzerplaat zien eruit als een horloge-equivalent van een hypercar. Het zeshoekige profiel dat het aangezicht domineert doet denken aan de grill van een supersportwagen en refereert ook aan het carbon dat is gebruikt voor de buiten- en binnenkant van het horloge.

TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Nanograph Max Verstappen World Champion Edition 2020

De TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Nanograph met zijn hart van carbon is het perfecte horloge voor Max Verstappen. bij Horloge.info denken we namelijk dat ook Verstappens hart gebruik maakt van koolstofvezelcomponenten; hij is namelijk dé ultieme Formule 1-coureur en dat moet een reden hebben. Maar goed, van een aluminium quartz-horloge via een stalen variant naar een titanium/carbon tourbillon is misschien wat al te ambitieus. Een mechanische Carrera chronograaf zou de volgende, meest logische horlogestap zijn. Maar wat als Verstappen komend seizoen (onverwachts) wereldkampioen wordt? Dan staan we erop dat er een tot 2.020 stuks gelimiteerde TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Nanograph Max Verstappen World Champion Edition 2020 met oranje details gemaakt wordt!

Dit zou de nieuwe TAG Heuer Max Verstappen moeten zijne Max Verstappen horloge moeten zijn

Carbon domineert het aangezicht en vormt het hart van de TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Nanograph

Worst case scenario

Mocht het komend seizoen (nog) niet lukken de titel van Lewis Hamilton af te pakken, brengt sponsor TAG Heuer sowieso een nieuw Max Verstappen-horloge uit. Max is quartz inmiddels wel ontgroeid en een speciale variant van de Carrera Calibre Heuer 02 is wel het minste dat TAG Heuer zou moeten doen. Maar laten we niet van dit worst case scenario uitgaan en (veel te) positief blijven als het gaat om een eerste Nederlandse Formule 1-titel. We gaan heel positief beginnen met wat geld opzij te zetten elke maand want de prijs van de reguliere Nanograph ligt rond de 25.000 euro en voor een wereldkampioenenhorloge moet vast iets meer betaald worden.

Voor meer informatie: www.tagheuer.com en www.verstappen.nl