TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02

Nu met eigen uurwerk!

In 1963 verschijnt de eerste Heuer Carrera chronograaf. 55 jaar later eert TAG Heuer deze chronograaf-legende met de introductie van de modern vormgegeven Carrera Calibre Heuer 02 met eigen uurwerk.

De Carrera is een chronograafcreatie van Jack Heuer die zich wil laten gelden als nieuwe voorman van de uurwerkproducent. Heuer is ambitieus en bovendien een liefhebber van autosport. Dat komt goed uit want het bedrijf Heuer is zeer actief als het gaat om tijdmeting bij verschillende autoraces wereldwijd. Het ontstaan van de Carrera is een samenloop van omstandigheden.

De Carrera Panamericana oogt in zwart/wit niet heel gevaarlijk. Toch vielen tijdens het vijfjarig bestaan van de race maar liefst 27 doden

Wanneer Jack Heuer in 1962 naar de Verenigde Staten reist om de 12 uur van Sebring uithoudingsrace in Florida bij te wonen, begint het verhaal van de Carrera chronograaf. Jack had net de teugels van het bedrijf overgenomen en hij was door de Sports Car Club of America uitgenodigd om naar Sebring te komen. De organisatie wilde Jack bedanken voor het leveren van stopwatches en tijdmeetapparatuur uitleent om als tijdwaarnemers van de race te dienen. Jack is autogek en voornamelijk in de ban van Ferrari en dus loopt hij op een gegeven moment de pits in om een kijkje te nemen bij de auto’s van de renstal uit Maranello.

Tussen de Ferrari bolide’s raakt Jack aan de praat met de Mexicaanse broers Rodriguez die voor het Italiaanse merk uitkomen. Hij heeft ook een gesprek met de bezorgde ouders van de nog jonge broers die Jack vertellen dat ze vooral blij zijn dat hun zonen nooit de Panamericana Carrera in thuisland Mexico kunnen racen; met 27 dode toeschouwers en coureurs is het dodelijkste autorace uit de geschiedenis en daarom werd deze in 1954 voor de vijfde en laatste keer gehouden. Jack begrijpt de opluchting van de ouders, maar de race heeft nu wel de aandacht van de Zwitser.

Een zeer elegante Carrera 2447 P van beginjaren ’60, de beginjaren van de nu legendarische Carrera chronograaf

90 euro

Het is het woord ‘Carrera’ in de naam Panamericana Carrera dat Jack Heuer maar niet weet los te laten; het blijft maar rondzingen in zijn hoofd. Terug in Zwitserland gaat hij aan de slag om een sportieve chronograaf te ontwikkelen en in 1963 wordt de eerste Carrera chronograaf op de markt gebracht. De prijs van de eerste Carrera bedraagt omgerekend ongeveer 90 euro.

186 onderdelen uit de eigen manufactuur

Inmiddels is de naam Carrera niet meer weg te denken uit de geschiedenisboeken én uit de catalogus van TAG Heuer. De nieuwste Carrera is voor de eerste keer nu uitgerust met het automatische Heuer Calibre 02 dat geheel in eigen huis is ontwikkeld en geproduceerd. Het chronograafuurwerk bevat 186 onderdelen. Meest opvallend is de aanwezigheid van een column wheel en een verticale koppeling; de signatuur van echte Haute Horlogerie. Het moderne uurwerk heeft een gangreserve van 75 uur die komt uit een enkele veerton. Het uitzicht op de ‘motor’ van deze Carrera wordt gegarandeerd door de geskeletteerde wijzerplaat en een saffieren achterdeksel. De TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02 maakt gebruik van een moderne vormtaal – kijk maar naar de hoekige vormen van de ronde kast – maar de indeling van de subdials grijpt rechtstreeks terug naar 1963. De 3-6-9 tellers zijn zeer vertrouwd. Minuten en uren van de chronograaf zijn op 3 en op 9 uur af te lezen en de kleine seconden subdial is gepositioneerd om 6 uur. De datum is met een schuin oog af te lezen op 4:30.

De Carrera Calibre Heuer 02 is een moderne chronograaf die in deze kleurencombinatie klassiek trekjes kent

Twaalf 21e-eeuwse varianten

De nieuwe Carrera Calibre Heuer 02 is verkrijgbaar in maar liefst twaalf verschillende, zeer eigentijdse variaties. De gebruikte materialen zijn onder andere staal, keramiek en goud en de keuze aan banden is ook niet kinderachtig. De nieuwe Carrera is een zeer eigentijdse chronograaf die laat zien dat retro-horloges weliswaar heel hip en verleidelijk zijn, maar dat contemporaine creaties ook een sterke aantrekkingskracht kunnen hebben. De modulaire bouwwijze staat vele variaties toe en dat sluit perfect aan bij de wensen van de hedendaagse mens die waarde hecht aan gepersonaliseerde horloges. De tachymeter schaal op de lunette is een tijdloos element dat op chrono’s van vroeger, nu en die van de toekomst thuishoort.