Longines Conquest V.H.P. Chronograph

Ultra-precieze quartz-chrono nu ook in zwart PVD

Vorig jaar introduceerde Longines de Conquest V.H.P., een serie ultra-precieze quartz-horloges (V.H.P. staat inderdaad voor Very High Precision) die horlogeliefhebbers moet aanspreken vanwege de functionaliteit, maar ook vanwege het verhaal erachter. De Conquest V.H.P. Chronograph is er nu in zwart PVD met carbon wijzerplaat en ook een blauwe variant met bijpassende rubber band.

De Conquest V.H.P. Chronograph grijpt terug naar de pioniersjaren van quartz-uurwerken. Al in 1954 pakt Longines met een quartz-horloge een precisierecord tijdens een chronometer-wedstrijd van het Neuchâtel Observatory en ruim een decennium later presenteert Longines Ultra-Quartz; het eerste quartz-uurwerk ontworpen voor polshorloges. In het heetst van de Quartz Crisis, we schrijven het jaar 1984, wordt er een quartz-kaliber in een Conquest V.H.P.-model geplaatst. Het horloge behaalt weliswaar een precisierecord, maar de slag om het batterijhorloge met de Japanse concurrenten wordt op prijs verloren. De gevolgen voor de totale industrie zijn desastreus, maar die geschiedenis gaan we hier nu niet opniuew oprakelen.

Quartz met een verhaal

Een gouden Longines Conquest V.H.P uit 1984

Longines overleeft de crisis en maakt anno nu furore met mechanische retro-horloges die bijvoorbeeld teruggrijpen op de zeer rijke historie van het horlogehuis. Toch denken ze bij Longines dat ze met de Conquest V.H.P. ook een quartz-horloge in huis te hebben dat niet alleen functioneel, maar vooral ook emotioneel zijn mannetje kan staan. Inmiddels liggen de jaren ’80 voor de meesten weer ver genoeg in het verleden zodat de duistere herinneringen aan een bijna vernietigde Zwitserse horloge-industrie op de achtergrond zijn geraakt. Bijna niemand heeft er een onherstelbaar trauma aan overgehouden en dus durft Longines het best aan het Conquest batterij-horloge nu neer te zetten als een emotioneel product. Even terzijde, dat ook Seiko met de Grand Seiko 9F ook een high-end quartz-model in de catalogus heeft, is natuurlijk geen toeval. Met de Conquest heeft Longines een horloge met high-end afwerking in handen dat bovendien een interessante geschiedenis kan voorleggen en met de introductie van een aantal nieuwe varianten van de chronograaf – en dan met name de ‘modieuze’ zwarte PVD-variant met met carbon wijzerplaat – staat het horlogehuis uit St. Imier nog sterker.

PVD en carbon

Zwarte horloges zijn van probeersel uitgegroeid tot standaardcollectie en daar behoort nu ook de Conquest V.H.P. Chronograph in staal met een zwarte PVD-coating toe; PVD staat overigens voor Physical Vapour Deposition en dient behalve als kleur ook als krasbestendige laag. De stalen en zwarte PVD-modellen van de Conquest V.H.P. Chronograph zijn beschikbaar in twee maten (42 en 44 mm in diameter) en in die kasten tikt een exclusief voor Longines (door ETA) ontworpen quartz-kaliber met de naam L289.2 en een afwijking van plusminus vijf seconden per jaar. Functioneel én leuk om te vertellen aan de toog is het GPD-systeem (Gear Position Detection) dat de mogelijkheid het uurwerk stil te zetten en weer te activeren nadat het is blootgesteld aan een magnetisch veld. De zeer lange batterijduur bedraagt bijna vijf jaar en er zijn twee indicatoren die preventief het einde van de levensduur van de batterij aangeven.

De Conquest V.H.P. Chronograph met bijpassende blauwe rubberband

De Conquest V.H.P. chronografen zijn beschikbaar met een blauwe, carbon, verzilverde of zwarte wijzerplaat. Wat betreft de banden is er keuze uit een stalen of rubberen band in blauw of zwart. De startprijs van deze super precieze quartz-chrono met verhaal ligt naar verwachting zo rond de 1.500 euro.