MB&F X Sarpaneva: MOONMACHINE 2

MoonMachine 2: HM8 door Stepan Sarpaneva in 'Performance Serie'

De rebelse MB&F introduceerde op SIHH 2018 de MoonMachine 2. De nieuwe grote trots is in samenwerking met de Finse Stepan Sarpaneva gecreëerd en maakt deel uit van de ‘Performance Art’ serie. Hierbij worden gerenommeerde horlogemakers gevraagd bestaande modellen van MB&F te herinterpreteren. Voor deze serie heeft MB&F al eerder de briljante Sarpaneva gestrikt, waaruit destijds de MoonMachine geboren werd, gebaseerd op MB&F’s HM3 Frog.

De nieuwste creatie is opnieuw geïnspireerd op de maan – waar de Finse watchmaker bekend om staat. De MB&F MoonMachine 2 komt met ‘s werelds allereerste geprojecteerde maanfasedisplay en is een ‘geherinterpreteerde versie’ van de HM8. Dit horloge heeft een opengewerkte kast en benadrukt hiermee de ‘illusory nature of the projected hours and minutes’, aldus het. De MoonMachine 2 gebruikt hetzelfde mechanisme ‘to highlight the visual impact of a moon disc appearing in a space too small to  fully contain it’. De uren, minuten en de positie van de maan worden door middel van een optische prisma geprojecteerd in de staande positie, waarbij de uren en minuten bovendien vergroot worden tot 20 procent met oog op optimale leesbaarheid.

De touch van Sarpaneva

De kast van de MoonMachine 2 is 0.5mm dikker dan de standaard HM8 voor behuizing van de maanfasefunctie en heeft hiervoor een knop om deze eenvoudig bij te stellen. De battle-axe rotor  van de HM8 is bovendien getransformeerd tot een opengewerkt web van titaan: een echo van Sarpaneva’s meest bekende designs. Sarpaneva’s manen zijn ook hier uit duizenden te herkennen door de doordringende ogen en strenge accenten, naar Sarpaneva’s eigen gezicht. De manen zijn bovendien van goud gemaakt en met de hand afgemaakt – een kunst op zich; de kleinsten met een doorsnee en dikte van respectievelijk 4,5mm en 0,35mm en de rotormaan met afmetingen van 8,5mm en 0,45mm. Tot slot gedenkt een gouden kroonvormige plak op het venster nog eens de samenwerking tussen Sarpaneva en MB&F. “We would have never done MoonMachine 2 on our own, and Stepan would never have done it on his own. But that’s what I love about Performance Art pieces — the chance to expand the MB&F universe in unexpected ways”, aldus MB&F’s grondlegger Maximilian Büsser.

Bekijk hier de film ‘MOONMACHINE 2 – MB&F + STEPAN SARPANEVA – SIHH 2018’

(Tekst gaat onder de afbeeldingen verder)

Limited Edition

MoonMachine 2 is uitgebracht in drie limited editions van 12:

  1.  Volledig titaan met witgouden manen en een lichtblauwe lucht
  2.  Zwart titaan met witgouden manen en een donkerblauwe lucht
  3.  Roségoud en titaan met roodgouden manen en een lucht in antraciet

 

Details

De kast met 59 componenten is waterdicht tot 30m en is 49,00mm bij 51,50mm en 19,5mm dik. Het driedimensionale uurwerk is ontwikkeld door MB&F met een Girard-Perregaux basiskaliber. De maancomplicatie is van de hand van Stepan Sarpaneva. De automatische rotor heeft een PVD-coating van titaan met een gouden maan à la Sarpaneva. Het kaliber heeft een gangreserve van 42 uur, loopt op een frequentie van 28,800vph (4Hz) en kent 293 componenten, waarvan 30 jewels. De band is van zwart alligatorleer en heeft een titaan vouwgesp. Stiksels zijn lichtblauw (volledig titaan), donkerblauw (zwart titaan) en grijs (roségoud).

 

Prijs: CHF/USD 95.000 roségoud / CHF/USD 88.000 titanium (excl. BTW)

Kijk voor meer informatie op de website van MB&F