Ressence Type 1, Type 2 en Type 3

Een make-over, een slimme kroon en een witte variant

Ressence Type 1, Type 2 en Type 3

Het Belgische Ressence is een eigenzinnig merk. Het design is uiterst doordacht, evenwichtig en opvallend; precies waar het in avantgardistische horlogecreaties nog wel eens aan ontbreekt. Bovendien zijn de Ressence Type 1, Type 2 en Type 3 stuk voor stuk technische meesterstukjes.

Type 1 Slim: de slanke

De Type 1 Slim is een 42 mm x 11 mm horloge en een verfijndere, slankere versie van de Type 1 die in 2014 debuteerde. Wijzers hebben geen plek in dit horloge, alles draait om het gepatenteerde Ressence Orbital Convex System (ROCS). De wijzerplaat is continu in beweging en dat resulteert volgens de bedenker, de productontwerper Benoît Mintiens die zijn visie op tijd buiten de horlogewereld vormgaf, in een zeer intuïtieve manier van de tijd aflezen. Om het systeem draaiende te houden zijn 107 nodig in een uurwerk dat is gebaseerd op het automatische ETA-kaliber.

Ressence Type 1, Type 2 en Type 3

De 41 mm Ressence Type 1B Slim

De Type 1 Slim heeft een kast van titanium en oogt heel opgeruimd en eenvoudig. De vorm is tactiel en het gebruik van titanium brengt comfort op de pols. De band lijkt in de kast te zijn geïntegreerd, maar wie goed kijkt ziet dat de kleine lugs en kast één geheel zijn. Kast en lugs worden uit een massief blok grade 5 titanium gevormd. Prijs van de Type 1 Slim is ongeveer 17.000 euro.

Type 2: de slimme

Ressence Type 1, Type 2 en Type 3

De vloeiende vorm van de slimme Ressence Type 2A

De Ressence Type 2 is het eerste mechanische horloge met een slimme kroon. Is het daardoor een smart watch? Wie weet. Maar waarom deze creatie in een hokje plaatsen? Eerst even de feiten op een rij. Net als de Type 1 is de Type 2 uitgerust met het wervelende Ressence Orbital Convex System (ROCS). De e-Crown is de volgende stap. De kroon wordt traditioneel gebruikt voor het opwinden en instellen van een horloge. Toen de kroon door de Franse horlogemaker Adrien Philippe (inderdaad, de helft van Patek Philippe) ontketende hij een praktische revolutie. Nu is het tijd voor Reseence’s e-Crown om een volgende horlogerevolutie te ontketenen. Het uitgangspunt luidde als volgt: wat als ik net zo op mijn mechanische horloge zou leunen als op mijn smartphone. Een zeer contemporain uitgangspunt gebaseerd op de realiteit van alledag.

Tik op het glas en activeer de e-Crown!

Ressence Type 1, Type 2 en Type 3

Schematische uitleg van de Ressence e-Crown techniek

Ressence ging aan de slag en ontwikkelde de gepatenteerde e-Crown die automatisch de tijd instelt op een mechanisch horloge. De e-Crown wordt geactiveerd en bediend door op het saffierglas van het horloge te tikken; net als een touchscreen van de telefoon. Op de wijzerplaat van de Type 2 is een selector sub disc  te zien met 4 settings: time zone 1, time zone 2, app and e-Crown off. De e-Crown krijgt via daglicht dat wordt opgevangen door lichtcellen die zijn verstopt achter 10 microjaloezieën, de benodigde energie. De Type 2 is dus een heel tactiel en innovatief reizigershorloge. Misschien is het een goed idee een video te bekijken over de techniek in de Type 2.

Het mechanische gedeelte van de Type 2 kan ook op de ouderwetse manier bediend worden. Op de achterkant van de kast is daarvoor een hendel geplaatst. Maar waaom 19e eeuws zwengelen als het ook 21e eeuws kan met een op zonlicht draaiende e-Crown? Zelfs als het horloge drie maanden stil heeft gelegen, is simpelweg ‘dubbelklikken’ op het glas voldoende om de Type 2 naar de tegenwoordige tijd te dirigeren. Reken op een prijs van om en nabij de 43.000 euro voor deze smartwatch.

Type 3W: de witte

Ressence Type 1, Type 2 en Type 3

Ook in de nieuwe, witte Ressence Type 3W is de olie volledig onzichtbaar maar wel degelijk aanwezig

De Type 3 is het oliegevulde meesterstuk van Ressence. Nu heeft ieder traditioneel mechanisch horloge olie aan boord, maar niet in de hoeveelheid van de Type 3. De Type 3 zwemt letterlijk in de olie. Toen de Type 3 in 2013 debuteerde was het horloge het eerste oliegevulde mechanische polshorloge. De 215 onderdelen van het mechanische uurwerk in de Type 3 staan in dienst van een bijzonder optisch effect. De ‘waterdruppel’ wijzerplaat is kristalhelder door wetenschappelijk onderzochte lichtreflectie die ontstaat wanneer glas en olie samenwerken. De reflectie houdt het oog voor de gek en berooft het van diepte. De Type 3 is daardoor kraakhelder. Helemaal in de nieuwe witte uitvoering – de oorspronkelijke Type 3 heeft een zwarte wijzerplaat – die tijdens de afgelopen SIHH voor het eerst werd voorgesteld. Wie een horloge heeft met tweezijdig ontspiegeld saffierglas heeft, weet hoe helder een wijzerplaat kan overkomen. De Type 3 gaat veel verder, wetenschappelijk veel verder. De prijs van de 37.000 euro is dus ook wetenschappelijk verklaarbaar.

Ressence Type 1, Type 2 en Type 3 op een rijtje

Voor meer informatie: www.ressencewatches.com