Het Zwitserse horlogemerk TAG Heuer viert de 150ste verjaardag van haar oprichting, door nadruk te leggen op de passie voor snelheid die het merk al van de oprichter Edouard Heuer meekreeg. Met de slogan ?Mastering Speed for 150 Years? brengt het merk dit jaar enkele bijzondere modellen op de markt, die de passie voor snelheid, racen en tijdmeten ? nu en in het verleden ? nog eens goed laat zien. Met de introductie van de Monza Automatic Chronograph Calibre 36 kijkt TAG Heuer direct terug naar een chronograaf uit 1925 ? maar nu voorzien van een ultra-modern uurwerk dat in 2010 nog een van de snelste kalibers ter wereld was.

Heuer (de toevoeging TAG kwam in 1985) was in 1971 de officiële tijdmeter voor de Formule 1 auto?s van het Italiaanse automerk Ferrari geworden, en prijkte zo met het logo op de rode bolides. Nadat Ferrari F1 coureur Clay Regazzoni in 1975 als eerste finishte bij de Grand Prix van Monza, en zijn teammaat Niki Lauda met een derde plek in die race het wereldkampioenschap zeker stelde, presenteerde Jack Heuer vol trots een Limited Edition chronograaf met boven het Heuer logo het woord MONZA. Het horloge was gebaseerd op een oud kussenvormig model van Heuer uit 1925 en is nu één van de meest gezochte Heuer horloges uit de jaren 1970.


Begin jaren 2000 presenteerde TAG Heuer voor het eerst een heruitgave ? van wat dus eigenlijk al een heruitgave was ? als onderdeel van de Classic Heuer Collection, waarbij de Monza als hele horlogelijn werd opgevoerd. De inscriptie Monza stond daarbij boven het TAG Heuer logo.


klik aan voor een vergroting van de evolutie van een horloge tot de Tag Heuer Monza Chonograph Calibre 36


Voor de 2011 uitvoering heeft TAG Heuer echter zo historisch correct mogelijk willen zijn, en presenteert een chronograaf die de het model uit 1925 weer zo goed mogelijk benadert. Zo heeft de nieuwe Monza een 38 millimeter brede stalen kast, geblauwde wijzers boven een witte wijzerplaat en lichtgevend materiaal in de wijzers en op de uren indexen, dat zo gekleurd is dat het lijkt alsof het al wat decennia mee gaat. De prachtige uitvoering heeft zelfs op de subwijzerplaten ?treinrails? indexering en wijzertjes die het origineel zeer dicht benaderen. Het strakkere Heuer logo met daarboven MONZA verwijst nog naar het model uit 1975, maar uiterlijk is alleen de datumaanduiding tussen de 4 en 5 uur een minpuntje.


de TAG Heuer Monza Chronograph Calibre 36


Aan het horloge komt een fraaie lederen bruine horlogeband met een stalen vouwsluiting. De kastbodem is van saffier glas, waardoor er een mooi uitzicht op het moderne kaliber 36 uurwerk word geboden, dat tot vorig jaar met een frequentie van 5 Hertz (36.000 schommelingen per uur) samen met de ?El Primero? van Zenith het snelste mechanische chronografenuurwerk ter wereld was.


Nu nog een concept: de TAG Heuer Mikrotimer Flying 1000 ChronographHet verliezen van de status van snelste mechanische uurwerk ter wereld van kaliber 36 heeft de Zwitserse horlogemaker overigens geen pijn gedaan. De opvolger is namelijk het begin dit jaar gepresenteerde uurwerk in de Heuer Carrera Mikrograph 1/100th Second Chronograph, dat met een frequentie van 50 hertz of 360.000 schommelingen per uur 10 keer sneller is dan kaliber 36 (lees: TAG Heuer Carrera Mikrograph 1/100ste-Seconde Chronograaf). Als concept presenteerde TAG Heuer afgelopen maart in Basel trouwens alweer de opvolger van de Mikrograph in de vorm van de Mikrotimer Flying 1000 Chronograph, die met een snelheid van 500 Hz of 3.600.000 schommelingen per uur nog eens 10 keer sneller moet worden, en de daaraan gekoppelde chronograaf in staat moet stellen snelheden te meten van 1 milliseconde. Geheel mechanisch?


Terug naar het heden: de TAG Heuer Monza Chronograph Calibre 36 komt in juni in de winkel voor ? 4.995,- in een wereldwijd gelimiteerde oplage van 1911 stuks (ter ere van de eerste (rally)dashboard chronograaf die door Heuer in 1911 werd uitgevonden). Kijk voor meer nieuws en informatie over TAG Heuer op Horloge.info/TAG-Heuer of www.tagheuer.com.