Oris ontleent haar naam van een beekje en een gelijknamig dal bij Hölstein in het noordwesten van Zwitserland. Het woord vindt zijn oorsprong in het Keltisch-Romeinse aurisa, later orusz, wat ?watergang? betekent.
In 1904 richten Paul Cattin en Georges Christian in Hölstein de horlogefabriek Oris op. Beiden zijn afkomstig uit Le Locle, het centrum van de horlogemakerkunst in de Zwitserse Jura. Ze beginnen met slechts 24 werklieden en nemen de horlogemakerij Lohner & Co. over die kort daarvoor is dichtgegaan. In het Waldenburgdal begint op succesvolle wijze een nieuw hoofdstuk in de Zwitserse horlogemakerskunst: in 1906 wordt het eerste van de tien filialen in Zwitserland geopend. In 1910 heeft Oris in Hölstein al meer dan 300 mensen in dienst. Het bedrijf laat huizen en woningen voor hen bouwen en wordt al snel de grootste werkgever in de regio.
Met het elektrolytisch verzilveren werd in 1925 een begin gemaakt met het vervaardigen van relatief goedkope horloges van goede kwaliteit. Oris begint eenvoudige gespen op de banden van haar zakhorloges te monteren waardoor deze veranderen in volwaardige polshorloges. De ankerhorloges van Oris vinden gretig aftrek ?eerst vooral in Engeland, daarna in alle Engelse koloniën en vervolgens ook steeds meer in Zuid-Amerika.
In 1927 overlijdt Georges Christian en kort daarna wordt het bedrijf een open naamloze vennootschap. Oscar Herzog, zwager van Georges Christian, wordt president-directeur en gedurende de daaropvolgende 43 jaar wordt de traditie van constante groei in stand gehouden.
Vanwege de Zwitserse Horlogeverordening, die het monopolie van een beperkt aantal fabrikanten beschermt, mag Oris aanvankelijk geen precisiehorloges met stiftanker en echappement fabriceren. Oris weet dit obstakel echter te overwinnen door innovatie: het ankerhorloge wordt dusdanig verfijnd dat deze vrijwel dezelfde precisie heeft als een echt ankerhorloge. Daarvoor ontvangt Oris van het Bureau Officiel de Contrôle de la Marche de Montre in Le Locle in de periode 1945?1953 maar liefst 242 onderscheidingen ?met lof?, wat voor dit type horloge in die tijd uniek is.
De lancering van Oris? eerste uurwerk met datumwijzer in 1938 is een mijlpaal in de geschiedenis van de onderneming. Ook nu nog vormen uurwerken met datumwijzer een belangrijk onderdeel van de Oris-collectie. Vanaf 1941 vestigt Oris een reputatie op het gebied van kwaliteitswekkers. In 1952 introduceert het bedrijf als eerste een wekker die slechts één keer in de acht dagen hoeft te worden opgewonden. Het bedrijf blijft floreren en lanceert in hetzelfde jaar zijn eerste automatische uurwerk met gangreserve-aanduiding. In de jaren ?60 is het bedrijf met circa 800 werknemers één van de tien grootste horlogefabrikanten in Zwitserland. Ingenieuze uurwerken en goed doordachte productiemethoden banen gezamenlijk de weg naar het succes: in 1966 gaat het wereldberoemde automatische uurwerk Cal. 645 met 25-jewels stiftechappement in productie; twee jaar later wordt het uurwerk 652 door het Observatoire in Neuchâtel bekroond met de volledige onderscheiding voor chronometers. Dit is één van de hoogste onderscheidingen die wordt toegekend voor precisie en superieure kwaliteit. In 1970 wordt de eerste chronograaf op de markt gebracht: de Chronoris.
In 1970 worden de aandelen verkocht aan de holding ASUAG (nu de Swatch-groep), het grootste horlogeconcern dat er bestaat. Binnen ASUAG krijgt Oris een strikt gedefinieerde niche als producent van goedkope horloges ? niet een erg succesvolle strategie. De crisis in de horlogebranche eind jaren ?70 komt voor Oris dan ook hard aan. Ondanks het feit dat zij steeds goedkopere kwartshorloges produceert, kan Oris niet voorkomen dat er banen verloren gaan en filialen worden gesloten.
Al spoedig blijkt echter dat de gevolgde bedrijfsstrategie faalt. Enerzijds is er sprake van een daling in de verkoop aan de traditionele markten van Oris in Engeland, Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika als gevolg van de economische situatie in die landen, en anderzijds worden de traditionele markten van Oris overspoeld met goedkope kwartshorloges uit het Verre Oosten. Dit heeft dramatische gevolgen voor Oris. De uiteindelijke ommekeer vindt plaats in 1982 tengevolge van een management buyout die wordt geleid door dr. Rolf Portmann als voorzitter en Ulrich W. Herzog als president-directeur (geen familie van de eerder genoemde Oscar Herzog).
In 1984 maakt het Oris-horloge met datumwijzer een comeback: de Japanse trendsetters prefereren de kenmerken en mechanische werking daarvan boven de elektronische snufjes met LED en LCD die ze tot dusver gewend zijn geweest. Verrast door de grote belangstelling en passie die de Japanse klanten voor mechanische horloges aan de dag leggen, reist Ulrich Herzog al snel regelmatig naar Japan. De Japanse economie ligt ver vóór op de rest van de wereld, maar desondanks gaat Oris de uitdaging aan om tegemoet te komen aan de hoge verwachtingen van de consument door zich volledig te concentreren op High-Mech. Dit is het begin van een nieuwe bedrijfsvisie: Oris wil wereldleider in mechanische horloges worden, met bijzondere uurwerken en tegen concurrerende prijzen.
Een ongekende reeks indrukwekkende productinnovaties onderstreept het vaste geloof in de nieuwe visie. Bijna jaarlijks komen er nieuwe producten bij: in 1988 het eerste Oris wekkerpolshorloge, in 1989 het eerste horloge met datumwijzer en automatisch uurwerk, in 1990 de Players met vier onafhankelijke tellers, in 1991 de Complication met weergave van dag, datum, maanstand en tweede tijdzone, in 1993 het uurwerk 640 met een kleine tweede wijzer en datumwijzer, in 1995 het Oris polshorloge met regulateuruurwerk. Het uurwerk de Oris Worldtimer 690 is een technologische sprong voorwaarts en wordt in 1997 het toonaangevende model van Oris.
Gedurende meer dan tien jaar (1986?1997) worden de horloges van Oris bepaald door hun klassieke ontwerp. Ingenieus ontworpen wijzerplaten met gebeitelde structuren en extra grote kronen (Big Crown), geïnspireerd op de pilotenhorloges uit de Tweede Wereldoorlog, kenmerken de collectie van Oris en spreken talloze liefhebbers en verzamelaars over de gehele wereld aan.
In 1998 wordt de robuuste collectie Full Steel gelanceerd. Oris investeert steeds meer in de vorm van haar horloges en geeft duidelijk aan dat zij op het gebied van horlogeontwerp een toonaangevende rol wil spelen. Elk jaar wordt er een nieuwe serie gelanceerd.
http://www.oris.ch/