Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115

Nieuwe vormen, nieuw uurwerk, nieuw perspectief

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115

Met de geheel nieuwe Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 toont het Zwitserse horlogehuis uit Hölstein lef en toekomstvisie. Het handgewonden horloge is zowel technisch als esthetisch een stap voorwaarts. Futuristische horlogerie met hart en ziel. En nog geskeletteerd ook.

Met de Sixty-Five retro-duikers staat Oris bij veel horlogeliefhebbers op de radar. Maar behalve inspelen op de huidige trend die vooral teruggaat in de tijd, kijken ze bij Oris ook vooruit. En durven ze nieuwe wegen in te slaan. Dat laat de nieuwe Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 heel duidelijk zien. Het 44 mm titanium horloge oogt modern en strak. En de details zijn eerder futuristisch avontuurlijk dan retrospectief comfortabel. Door het gebruik van titanium is het gewicht laag en dat metaal heeft ook een technische uitstraling. En de scherpe vormen van bijvoorbeeld de lunette en de band ogen hierdoor scherper. Instrumenteler en functioneler ook.

 

Het design van de lunette heeft wel wat weg van de turbinebladen van een straalmotor. Een straalmotor die draait welteverstaan want de hoeken van de ‘turbinebladen’ simuleren beweging. Hoeken zijn trouwens overal te vinden in het horloge. Natuurlijk in de grote kroon die naamgever is van het horloge en ook in de schakels van de titanium band.

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115

De future proof Big Crown ProPilot X Calibre 115

Evolutie van het eigen Calibre 110

In het hart van de Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 tikt een uurwerk dat is afgeleid van Calibre 110 dat in 2014 het 110e jubileum van Oris vierde. Calibre 115 is het zesde manufactuur-uurwerk dat een aantal belangrijke eigenschappen deelt met het eerste eigen kaliber. Zo is Calibre 115 een handgewonden uurwerk en heeft een gangreserve van tien dagen. Bovendien is op 3 uur een niet-lineaire gangreserve-indicator te zien. En dat is een door Oris gepatenteerde vinding. De gangreserve heeft een schaalverdeling die naarmate de hoofdveer afloopt, steeds gedetailleerder de overgebleven gang aanduidt met een wijzer. Groot verschil met de vijf voorgangers is dat Calibre 115 volledig is geskeletteerd. Nu is de extra grote veerton op 12 uur goed zichtbaar.

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115

Het geskeletteerde Calibre 115 staat in het midden van alle aandacht

De Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 biedt perspectief

De nieuwe Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 is in alle opzichten een evolutie van de Big Crown ProPilot Calibre 114 die vorig jaar verscheen. De ProPilot X neemt de karaktertrekken van de reguliere ProPilot en vertaalt ze naar een modernere vormtaal. Het uurwerk heeft een strakke industriële uitstraling gekregen en de wereld van de geavanceerde luchtvaart weerspiegelt in de vormen en het materiaalgebruik van de opvallende kast. Een kast die heel nauwgezet is geconstrueerd en minstens zo gecompliceerd is als het zeer fraaie uurwerk. Ook bieden het uiterlijk en het uurwerk een nieuw perspectief op een toekomstige serie pilotenhorloges van Oris. Dat belooft wat.

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115

Veel aandacht ging naar de vormgeving van de titanium band van de Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115

De Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 heeft een prijs van 6.900 euro voor de versie met titanium band. En voor de versie met leren band geldt een prijs van 6.500 euro.

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 met leren band en man in pak

Voor meer informatie over de verschillende ProPilot-modellen: www.oris.ch