Frederique Constant presenteert de collectie Yacht Timer

De Regatta Countdown is voor zeilers en de GMT voor reizigers

Frederique Constant presenteert de collectie Yacht Timer

Zeilers en fans van nautische horloges opgelet. Frederique Constant presenteert de collectie Yacht Timer met daarin een oude bekende en een nieuweling. De gecompliceerde Yacht Timer Regatta Countdown gaat terug tot 1997 en de GMT is een nieuwe introductie.

Frederique Constant presenteert de collectie Yacht Timer tijdens het Cannes Yachting Festival en de ster van de show is een horloge dat teruggrijpt naar 1997. De Yacht Timer Regatta was destijds het eerste zeilhorloge van het toen net tien jaar in bedrijf zijnde Frederique Constant. Passie drijft de mens. En in het geval van de Yacht Timer Regatta was het de liefde van medeoprichter Peter Stas voor zeilen dat het horloge werd gepresenteerd. Nu maakt het horloge met countdown functie een serieuze comeback.

Frederique Constant presenteert de collectie Yacht Timer

FC-380ST4H6 3295 euro

Zenuwslopende tactiek

Voor zeilers is de start van een regatta zenuwslopend. Voor buitenstaanders volkomen onbegrijpelijk, maar dit geheel terzijde. En een speciaal ontworpen regatta-horloge helpt schippers tijdens de startprocedure. Daarom heeft de Yacht Timer Regatta een ingebouwde timer die de kritieke 10 minuten aftelt voordat de zeilschepen van start mogen. Schippers kunnen het aftellen gebruiken om op basis van de wind en de positie van andere schepen, hun best mogelijk eigen positie in te nemen. En dat zonder over de denkbeeldige startlijn te hoeven gaan. Dat zou namelijk leiden tot straf. Belangrijk om te weten is dat de start tactisch gezien van cruciaal belang is. Daarom is precies manoeuvreren een vereiste. En een speciaal horloge dat in één oogopslag kan worden afgelezen, kan daarbij van grote hulp zijn.

Frederique Constant presenteert de collectie Yacht Timer

FC-380VT4H2B 3495 euro

Countdown van blauw naar oranje

Natuurlijk heeft de 42 mm Frederique Constant Regatta zo’n perfect leesbaar display. En de wijzerplaatindeling is sinds 1997 ongewijzigd gebleven. Dus heeft de nieuwe Regatta net als toen vijf stippen bovenaan de wijzerplaat. Elke stip vertegenwoordigt een minuut. De bovenste poussoir activeert in het automatische uurwerk FC-380 de eerste countdown. Deze doet in vijf minuten alle vijf punten veranderen van wit naar blauw, de contrasterende kleur van de wijzerplaat. Na deze eerste cyclus begint het tweede aftellen. En dat zijn de laatste vijf minuten voor de start van de race. Nu worden alle vijf stippen geleidelijk oranje. Wanneer de laatste en vijfde stip oranje is en de secondewijzer op 12 uur aankomt, gaat de regatta van start. Dan pas mag de startlijn worden gepasseerd.

Frederique Constant presenteert de collectie Yacht Timer

FC-380VT4H4 3595 euro

Yacht Timer Regatta in viervoud

Alles op de Yacht Timer Regatta is ontworpen voor leesbaarheid. Zo zijn de indexen geschuind om ongeacht de hoek van de zon, het licht te weerkaatsten. Bovendien zijn de wijzers gevuld met lichtgevend materiaal voor helderheid in donkere omstandigheden.

Frederique Constant presenteert de collectie Yacht Timer

FC-380NT4H4 3595 euro

De Regatta is verkrijgbaar in vier uitvoeringen. Twee zijn afgewerkt in rosé goud met een marineblauwe of verzilverde wijzerplaat met een alligatorleren band. De derde is voorzien van een mix van staal en roségoud. En het vierde model heeft een strak modern grijs kleurenschema met een stalen kast en verzilverde wijzerplaat met een zwarte alligatorleren band. Een robuust sportieve rubberband is ook verkrijgbaar.

Twee intuïtieve GMT’s

Frederique Constant presenteert de collectie Yacht Timer

De Frederique Constant Yacht Timer GMT (FC-350VT4H4) in zijn natuurlijke habitat

De twee nieuwe modellen met de naam Yacht Timer GMT zijn minder instrumenteel, maar ook nautisch van aard. Wie lang op zee is en over breedtegraden vaart, komt vast en zeker in andere tijdzones terecht. En dan is een GMT-functie uiterst handig. Tot nu toe bood Frederique Constant een dergelijk reizigersfunctie alleen aan in de Classics-collectie, maar nu dus ook in een meer sportieve aankleding. De twee varianten van de 42 mm GMT tonen strakke lijnen en een roségouden afwerking.

Frederique Constant presenteert de collectie Yacht Timer

FC-350GT4H2B 1995 euro

GMT’s zonder dag/nacht-indicator, maar mét kleurverschil

De tweede tijdzone op de functionele en goed leesbare Yacht Timer wordt centraal weergegeven. De thuistijd kan direct worden afgelezen op de binnenring gemarkeerd met een 24-uurs aanduiding. Deze intuïtieve GMT heeft een onderscheidende rode markering. Er is geen dag/nacht-indicator nodig, omdat de donkere helft van de ring van de GMT de nacht markeert van 18:00 tot 06:00 uur. En de lichte kant geeft de dag voor de andere 12 uur aan. De datumaanduiding op 3 uur is gekoppeld aan de lokale tijd. Het automatische kaliber FC-350 heeft een in de eigen manufactuur gebouwde GMT-module en heeft een gangreserve van 38 uur.

Frederique Constant presenteert de collectie Yacht Timer

FC-350VT4H4 2095 euro

Voor meer informatie over de verschillende collecties: www.frederiqueconstant.com