Oris Big Crown ProPilot Calibre 114

Twee tijdzones, tiendaagse gangreserve en een manufactuur-uurwerk

Oris Big Crown ProPilot Calibre 114 cover

Een pilotenhorloge met een tweede tijdzone, hoe kan zo’n afgezaagd thema nu nog interessant zijn? De Oris Big Crown ProPilot Calibre 114 bewijst dat het kan met genoeg variaties op het bewezen thema. Die variaties bestaan onder andere uit het manufactuur-uurwerk Calibre 114, de tiendaagse gangreserve en de non-lineaire aanduiding daarvan.

De Oris Big Crown ProPilot Calibre 114 is geen standaardpiloot. Zo is het vliegeniers/reizigershorloge is uitgerust met alweer het vijfde Oris manufactuur-uurwerk, Calibre 114. Alle vijf de handopwinduurwerken delen dezelfde basis en die basis bestaat uit een gangreserve van maar liefst 10 dagen. Plus een niet-lineaire gangreserve-indicator, een door Oris gepatenteerde vinding. De gangreserve heeft een schaalverdeling die die naarmate de hoofdveer afloopt, steeds gedetailleerder de overgebleven gang aanduidt met een wijzer in een subdial op 3 uur.

Oris Big Crown ProPilot Calibre 114 op bruine leren band

Oris Big Crown ProPilot Calibre 114 op bruine leren band

Handigheidje

Ook opvallend en handig bovendien, is de 24-uurs tweede tijdzone van de Oris Big Crown ProPilot Calibre 114 die zo is ontworpen dat deze in halve uren is in te stellen. Handig in delen van Australië, Canada, India, Iran, Afghanistan, Birma en Sri Lanka. Verantwoordelijk voor deze handigheid die door globetrotters vast wordt gewaardeerd is Calibre 114, een uurwerk uit de eigen manufactuur. Anno 2018 staat Oris nu niet meteen bekend als uurwerkproducent, maar dat is wel eens anders geweest.

Anders dan op Schiphol deze dagen, valt de drukte op dit Zwitserse vliegveld reuze mee. Let op de Oris Big Crown ProPilot Calibre 114 om de pols van deze reiziger

Anders dan op Schiphol deze dagen, valt de drukte op dit Zwitserse vliegveld reuze mee. Let op de Oris Big Crown ProPilot Calibre 114 om de pols van deze reiziger

Oris werd opgericht in 1904 in het Zwitserse Hölstein en het groeide snel. Tegen 1979 had het bedrijf bijna 270 verschillende eigen kalibers geproduceerd. De Quartz-crisis van de jaren zeventig en tachtig betekende dat Oris zijn productieambities op het gebied van mechanische uurwerken in de ijskast moest zetten. Maar in 2014, ter gelegenheid van het 110-jarig jubileum van het bedrijf, kondigde Oris aan dat het ontwikkelingsprogramma van uurwerken na 35 opnieuw had geactiveerd.

Combinatie van complicaties

Het ‘verjaardagsuurwerk’ Calibre 110 beet het spits af met een 10-daagse gangreserve en een niet-lineaire gangreserve-indicator, een combinatie van complicaties die nog nooit eerder in een Zwitsers mechanisch horloge waren vertoond. Vervolgens verschenen Calibre 111 met een datum bovenop de basisarchitectuur; Calibre 112 een tweede tijdzone en een dag/nacht-indicator; en Calibre 113 met zakelijke weekkalender.

Zicht op het automatische, tiendaagse uurwerk van de Oris Big Crown ProPilot Calibre 114

Zicht op het automatische, tiendaagse uurwerk van de Oris Big Crown ProPilot Calibre 114

Kast, glas en banden

De Oris Big Crown ProPilot Calibre 114 heeft een stalen 44 mm kast die waterdicht is tot 100 meter. Saffierglas boven de zwarte of grijze wijzerplaat en mineraalglas aan de geschroefde achterzijde. Voor de banden is keuze uit: donkerbruin krokodillenleer, groene, grijze of zwarte textielbanden, of een stalen band. Alle banden zijn voorzien van een vouwsluiting. De prijs ligt ronde de 5.500 euro.