Oris Carl Brashear Chronograph Limited

Oris inspireert met #ChangeForTheBetter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oris introduceert vol trots zijn tweede Limited Edition bronzen horloge ter nagedachtenis van US Navy Master Diver Carl Brashear: de man die de gevestigde orde door elkaar schudde door alle vooroordelen over huidskleur in een wereld van racisme te overstijgen en zijn handicap niets te laten zeggen over zijn capaciteiten als marinier. Zijn levensverhaal was bovendien dermate inspirerend dat het verfilmd is en in 2000 op het witte doek verscheen als ‘Men of Honor’, waarbij Cuba Gooding Jr. de rol van Carl Brashear vertolkte.

Oris Carl Brashear Chronograph Limited

Oris Carl Brashear Chronograph Limited

De Oris Carl Brashear Chronograph Limited Edition identificeert zich met de Master Diver door middel van zijn bronzen kast, kroon en bezel: hetzelfde materiaal als het ‘loodzware’ duikpak destijds van Brashear. Het is de tweede keer dat het Zwitserse horlogehuis brons gebruikt voor een horloge, de eerste keer ook in naam van de heroïsche marinier. Deze eerste editie was de Oris Carl Brashear Limited Edition, ook een bronzen uitvoering van de Oris Divers Sixty-Five’, en verscheen in 2016: tien jaar na het overlijden van Brashear. Ook de nieuw gelanceerde Oris Carl Brashear Chronograph Limited Edition voegt zich bij de Divers Sixty-Five, maar is met zijn chronograaffunctie tot dusver in deze collectie enig in zijn soort. Oris stelt dat deze functie in het bijzonder gekozen is als symbool voor de keren dat Carl Brashear tegenslagen op zijn pad vond,

maar zich niet liet weerhouden.

In de kast loopt het automatische Oris Calibre 771 dat gebaseerd is op de SW 510 van Sellita en voor het eerst verschijnt in Oris’ collectie. Het uurwerk heeft een gangreserve van 48 uur. De kast, met een doorsnee van 43,00mm, is zoals reeds gezegd van brons, net als de kroon en de bezel. Prachtige eigenschap hiervan is dat het reageert op de omgeving waarin het gedragen wordt; de luchtvochtigheid en de pH-waarde van de dragers’ transpiratie. Zo krijgt elk horloge na verloop van tijd een geheel eigen gezicht.

De wijzerplaat is ondanks de nieuwe functie van het horloge bescheiden gebleven en geeft dan ook geen datum weer. De kleine ‘subdials’ links en rechts zijn respectievelijk een secondenteller en een dertigminutenteller. Voorts is de kleur van de wijzerplaat klassiek donkerblauw: geheel in harmonie met de bronzen kast en de lederen band en, naar woorden van Oris: ‘a reminder of the deep water into which Brashear ventured so often and so bravely’. De indexen en wijzers zijn verguld met roségoud en gevuld met Super-LumiNova®.

 

 

Oris Carl Brashear Chronograph Limited
Tot slot, geheel in de geest van de grote inspirator, staat op de achterklep van roestvrij staal de vermaarde mantra van Brashear: ‘It’s not a sin to get knocked down, it’s a sin to stay down’.

Details: De kast met een doorsnee van 43,00mm is waterdicht tot maar liefst 100m, met indraaikroon en pushers. De bezel draait maar één kant op en kent een 60-minutentimer. De vintage bruinleren band heeft een bronzen gesp, maar met het horloge wordt ook een roestvrij stalen gesp geleverd. Bij aankoop wordt de editie geleverd in een luxe houten box met een Carl Brashear Foundation ‘commemorative coin’.
Limited Edition: 2000 exemplaren

Prijs: CHF 4,700