Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition

Een horloge vertelt het verhaal van het hele horlogehuis

De bronzen Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition

Op de 80e verjaardag van de Oris Big Crown Pointer Date, presenteert het horlogehuis uit Hölstein een speciale editie in brons met een groene wijzerplaat. De Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition is een horloge met een verhaal. Het horloge van het horloge zelf, maar ook het verhaal van horlogehuis Oris.

In 1938, Oris introduceerde een baanbrekend horloge voor piloten Het had een oversized kroon, zodat handschoenen dragende piloten het horloge gemakkelijk konden bedienen. Bovendien had het horloge een ongewone en opmerkelijke complicatie; een centrale wijzer die de datum aangaf. 80 jaar later is de Big Crown Pointer Date (nog steeds) het meest herkenbare Oris-horloge in de collectie.

Pointer Date bij de gevonden voorwerpen

Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition

Deze Oris Big Crown Pointer Date uit 1954 werd gevonden in Hölstein op straat door Rolf Portmann. Hij gaf het horloge aan zijn zoon en het tikt nog steeds

“Designs komen en gaan, maar de Big Crown Pointer Date heeft de tand des tijds en allerlei trends doorstaan ??en wordt steeds sterker”, zegt Oris’s erevoorzitter, Dr. Rolf Portmann. En de dokter heeft recht van spreken want in zijn persoonlijke geschiedenis speelt de Big Crown Pointer Date een anekdotische en belangrijke rol. Hij vond ooit in 1954 in de straten van Hölstein een Pointer Date op straat. Bracht het naar de politie, maar omdat niemand het horloge kwam ophalen, kreeg hij het terug. Hij gaf het later aan zijn zoon en 64 jaar na de vondst tikt de Pointer Date nog steeds.

Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition

Om de 80ste verjaardag van de Pointer Date te markeren, is de Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition (1.800 euro) gecreëerd. De speciale editie heeft een bronzen 40mm kast met een gecanneleerde lunette en oversized kroon in hetzelfde materiaal. Oris heeft brons gekozen omdat het patina dat het horloge zal ontwikkelen symbool staat voor de ontwikkeling van het horloge sinds 1938. De donkergroene wijzerplaat onder het gewelfde saffierglas heeft ook een natuurlijk gevoel en kleurt zeer goed bij de bronzen kast die waterdicht is tot 50 meter. De lichtgevende elementen contrasteren fraai en zorgen bovendien voor een goede afleesbaarheid. In de bronzen kast tikt het kaliber 754 dat de centraal de uren, minuten, seconden en de datum toont. De gangreserve van het uurwerk met een rotor die in twee richtingen de hoofdveer opdraait, bedraagt 38 uur.

Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition

Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition in bronzen jubileumuitvoering

Eén van ’s werelds 10 grootste horlogemerken

De Big Crown Pointer Date is een constante factor bij Oris en eigenlijk vertelt het horloge het verhaal van Oris. In de jaren 30 was Oris een snelgroeiend bedrijf met zeven productiesites in en rond het pittoreske Zwitserse dorp Hölstein, waar het bedrijf nog steeds is gebaseerd. The Big Crown Pointer Date was een mijlpaal voor het bedrijf. De pointer datum functie was een functionaliteit die piloten aansprak. De productie van de Big Crown Pointer Date duurde tot in de jaren 60, toen Oris was uitgegroeid tot één van ’s werelds 10 grootste horlogemerken. De 800 mensen in dienst produceerden tot wel van 1,2 miljoen horloges en klokken per jaar. De jaren 1970 en 1980 waren verwoestend voor de Zwitserse horloge-industrie. 60.000 banen gingen verloren en 1.000 bedrijven moesten de deuren sluiten omdat goedkope quartz-uurwerken de rol van het duurdere traditionele uurwerk over had genomen.

Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition

Vintage Oris Pointer Date uit de jaren 50

Levensverhaal

Tijdens de Quartz Crisis had ook Oris het zwaar, maar in het midden van de jaren 80 krabbelde het bedrijf weer op. De Big Crown Pointer Date was een steunpilaar in de Oris-collectie dat opnieuw de aandacht van consumenten wist te trekken. Het horloge werd het middelpunt van de Oris-collectie. “In de late jaren 80 stond de Big Crown Pointer symbool voor het erfgoed en de levenskracht van Oris”, zegt CEO Rolf Studer. “Het horloge speelde een centrale rol in het helpen heropbouwen van Oris na de problemen van de Quartz Crisis. De Big Crown Pointer Date vat het hele Oris-verhaal als het ware samen.”