Op 14 oktober 1947 doorbrak het vliegtuig Bell X-1, met aan boord piloot Charles 'Chuck' Yeager, voor de eerste keer in de geschiedenis de geluidsbarrière. Oris eert met de nieuwe Big Crown X1 chronograaf deze belangrijke mijlpaal in de luchtvaart. Het horloge is voorzien van een gedetailleerde rekenliniaal, een instrument vergelijkbaar met de rekenliniaal waarop piloten in de tijd van de Bell X-1 moesten kunnen rekenen voor de navigatie van hun vliegtuig.

De Bell X-1 (oorspronkelijk XS-1) was het eerste ?X-plane?, een serie van nog steeds bestaande vliegtuigen, die gebruikt werden (en worden) voor het testen van nieuwe technologieën, vaak onder uiterste geheimhouding. De Bell X-1 piloten leverden ongekende prestaties, omdat ze toe nog afhankelijk waren van instrumenten die nog niet werden aangestuurd door elektronische computers. Zo vertrouwden zij onder andere op een speciaal ontworpen rekenliniaal, waarmee ze al hun berekeningen (van navigatie tot brandstofverbruik) konden doen. Ter ere van de prestatie en de piloten heeft Oris een ronde versie van de rekenliniaal geïntegreerd in de Big Crown X1 Calculator.


De kast van het horloge heeft een staalgrijze PVD coating, die de koperkleur van het Bell X-1 vliegtuig weerspiegelt. Een andere verwijzing naar de naamgever wordt gevonden in de drukkers van de chronograaf: de reset knop heeft een X, de start/stop knop een 1. De rekenliniaal kan worden bediend door aan de gekartelde bezel te draaien, die om het ontspiegelde saffier glas zit. De zichtbodem van het horloge wordt omrand met een omrekenschaal voor meters naar voet (v.v.).Het forse horloge (46 millimeter zonder kroon) heeft binnen de rekenliniaal een fraaie wijzerplaat-opmaak, met duidelijk lichtgevende indexen. Het venster van de weekdag is opvallend centraal naast de 9 uur geplaatst, het venster voor de datum tussen de 4 en 5. De automatisch mechanische chronograaf, met minutenteller bij 12 uur en (halve) uren bij 6 uur, komt in een speciale doos met instructieboekje voor de vele functies van de rekenliniaal en de DVD van de film ?The Right Stuff? van Philip Kaufmann over het doorbreken van de geluidsbarrière. De Oris Big Crown X1 Calculator kost ? 2.850,-.


Kijk voor meer informatie en nieuws over Oris op Horloge.info/Oris of Oris.ch.