Return of the Oris Aquis Depth Gauge

De Oris Aquis Depth Gauge is terug. Het iconische model van het Zwitserse merk uit Hölstein, het dorpje in noordwest Zwitserland dat Paul Cattin en Georges Christian, horlogemakers uit Le Locle, in 1904 uitkozen om hun horlogemerk te beginnen, is er nu met een zwarte kast en een gele rubberen band. De Oris Aquis Depth Gauge werd ten tijde van z’n lancering in 2013 door de internationale pers verwelkomd als een van de meest innovatieve duikershorloges van de eeuw. Dit horloge biedt het antwoord op de vraag hoe je een dieptemeter kunt inbouwen in een mechanisch horloge. Deze baanbrekende dieptemeetfunctie is geheel ontwikkeld en gepatenteerd door Oris.

01 733 7675 4754-Set RS - Oris Aquis Depth GaugeOm een mechanisch horloge met dieptemeter te kunnen produceren, bedacht Oris – geheel in lijn met haar 110-jarige historie – een pragmatische oplossing, namelijk een inlaat in het dubbel ontspiegelde saffierglas op 12 uur. Hierop aansluitend is een groef in de zijkant van het saffierglas boven de wijzerplaat gefreesd. Door de inlaat kan water in het ontstane kanaaltje binnendringen waardoor een watermarkering wordt gecreëerd die correspondeert met de gele diepte-indicaties rond de wijzerplaat. Hierdoor kan de duiker z’n diepte eenvoudig en duidelijk aflezen tot een diepte van 100 meter. Pakkingen tussen glas en kast waarborgen dat het horloge waterdicht is tot 50 bar (500 meter).

De genialiteit achter de functie is gelegen in de toepassing van de wet van Boyle-Mariotte, die vaststelt dat ‘druk x volume = constant’. In het geval van de Aquis Depth Gauge betekent dit dat als een duiker met het horloge afdaalt in de diepte, er druk wordt opgebouwd waardoor het volume van de lucht in het groefje wordt samengeperst en water door de inlaat in het horloge (d.w.z. in het kanaaltje) kan binnendringen. Deze laterale, door Oris gepatenteerde oplossing leek sommige waarnemers verrassend eenvoudig, maar hoort echt bij Oris. De Oris Aquis Depth Gauge is een ‘real watch for a real person’, precies zoals de slogan van de onderneming belooft.01 733 7675 4754-Set RS - Oris Aquis Depth Gauge

Nu heeft Oris een tweede versie van het beroemde duikershorloge aan de collectie toegevoegd. Het nieuwe horloge heeft een gele rubberen band met twee andere baanbrekende Oris innovaties – het veiligheidsanker, dat zorgt dat de band (zelfs na een hevige schok) niet los kan schieten; en de schuivende slede in de vouwsluiting, waarmee de drager de band kan verstellen zonder de sluiting te openen.
01 733 7675 4754-Set RS - Oris Aquis Depth GaugeDe 46 mm stalen kast van het horloge is voorzien van een sterke, sportieve, zwarte DLC coating en de inleg van de in één richting draaibare topring is vervaardigd uit wolfraam, een materiaal dat zo hard is als smaragd. Het hart van het horloge wordt gevormd door het automatische Oris kaliber 733, gebaseerd op Sellita SW 200-1, tevens de motor voor een datumvenster op 6 uur en een gangreserve van 38 uur. Het horloge is waterdicht tot een druk van 50 bar (500 meter) dankzij het geschroefde kastdeksel en kroon. De Oris Aquis Depth Gauge is verkrijgbaar vanaf begin mei 2015. De Aquis wordt geleverd in een set met gele band en en extra zwarte rubberen band en tools om de band te verwisselen in een waterproof beschermende kist.

Prijs: vanaf € 2.800,-

Kijk voor meer informatie op www.oris.ch