A. Lange und Söhne

Ferdinand Adolph LangeFerdinand Adolph Lange, de oprichter van de Duitse precisiehorloge-industrie in Glashütte, werd in 1815 in Dresden geboren. In 1837, drie jaar nadat hij zijn leertijd had afgesloten, vertrok hij naar Parijs met in zijn zak een aanbevelingsbrief van zijn leermeester Johann Christian Friedrich Gutkaes. Hij werd direct aangenomen door Josef Thaddäus Winnerl, een beroemd chronometermaker. Vier jaar later, hij was inmiddels opgeklommen tot de positie van opzichter van de werkplaats, verliet hij Frankrijk om verder ervaring op te doen in Engeland en Zwitserland. Na zijn terugkeer in Dresden werd Adolph Lange opnieuw aangenomen door Gutkaes, en in 1842 trouwde hij met de dochter van zijn baas en werd mede-eigenaar van zijn schoonvaders bedrijf.

Lange was niet alleen een talentvol horlogemaker, maar ook een erudiet, diepreligieus man met een sociaal geweten. Hij werd getroffen door de armoede in de streek. Met brieven en petities en door onderhandelingen met het Koninklijke Saksische ministerie voor Binnenlandse Zaken lobbyde hij voor de oprichting van een horlogefabriek in Glashütte. Uiteindelijk kreeg hij een voorwaardelijke lening en in ruil daarvoor beloofde hij vijftien jongemannen uit Glashütte op te leiden tot horlogemakers. Lange startte zijn eerste werkplaats, onderwees zijn pupillen, zette de productie op, bouwde verbeterde machines voor de vervaardiging van precisieonderdelen, hield de correspondentie bij en verzorgde de boekhouding.

historisch Lange zakhorlogeHij werd voor zijn moeite beloond want zijn vooruitziende concept kreeg al gauw vorm. Zijn fabriek dreef op de diensten van kastenmakers, vergulders, graveurs en onderdelen die werden aangeleverd door drie andere fabrieken, waarvan enkelen waren opgericht door mensen die hij had getraind. De honderden vaste en goedbetaalde banen zetten de armoede om in bescheiden welvaart. Met de oprichting van de Duitse horlogemakersschool door Lange?s academisch geschoolde vriend Moritz Grossmann in 1878 verbrak Glashütte definitief de band met Frankrijk en Zwitserland en werd het middelpunt van de Duitse uurwerkmakerskunst, waar zowel praktisch als theoretisch onderwijs werd gegeven aan aankomende horlogemakers.

Lange 1Toen Adolph Lange op 3 december 1875 op 60-jarige leeftijd onverwacht overleed, liet hij zijn zoons en kleinzoons niet alleen een bloeiend bedrijf en een indrukwekkende reeks internationale prijzen na, maar schonk hij Glashütte bovendien een solide economische toekomst. Precisie-uurwerken van ?A. Lange & Söhne?, waaronder zeer gecompliceerde exemplaren die tegenwoordig voor recordbedragen geveild worden, houden bij horlogeliefhebbers de idealen levend van een man die een heroïsch hoofdstuk schreef in de geschiedenis van de horlogemakerij, en van zijn Saksische vaderland.

Tot aan de onteigening van de fabriek na de tweede wereldoorlog behoorden horloges van A. Lange & Söhne tot de meest prestigieuze en gewilde tijdmeetinstrumenten ter wereld. Toen de geconfisqueerde bedrijven in Glashütte in 1951 werden gefuseerd tot een grote volkscoöperatie, de VEB Glashütter Uhrenbetriebe, raakte het trotse merkteken dat zovele wijzerplaten had gesierd in vergetelheid en in verzamelaarkringen kreeg de naam ?A. Lange & Söhne? een legendarische klank.

LangematikWalter Lange, de achterkleinzoon van Ferdinand Adolph Lange, die na de onteigening naar Pforzheim was vertrokken, zag na de Duitse eenwording van 1990 mogelijkheden om de nalatenschap van zijn familie nieuw leven in te blazen. Samen met Günter Blümlein, de toenmalig directeur van de IWC International Watch Co. AG in Schaffhausen (Zwitserland), richtte de toen 66-jaar oude entrepreneur op 7 december 1990 de Lange Uhren GmbH op, exact 145 jaar na de komst van zijn overgrootvader in Glashütte.

Tegenwoordig werken de werknemers van Lange Uhren GmbH aan de vervaardiging van de exclusieve uurwerken van de Lange & Söhne horloges, in de hypermoderne productiefaciliteiten in Glashütte. Door dit zeldzame gegeven behoort Lange tot het selecte gezelschap horlogemakers dat alleen uurwerken uit eigen productie gebruikt in hun horloges en zijn daarmee een manufactuur.

Lange & Söhne heeft binnen de internationale gemeenschap van makers van precisiehorloges zijn status herwonnen als een van de meest exclusieve en prestigieuze merken. Lange is een jong en succesvol bedrijf met een illustere nalatenschap en staat daarmee in het spanningsveld tussen traditie en ambitie, twee peilers van de bedrijfsfilosofie.


http://www.alange-soehne.com/

Gerelateerd nieuws

Hieronder vind je nieuws van A. Lange und Söhne

Classic Days x A. Lange & Söhne

Classic Days x A. Lange & Söhne

Kwaliteit, klasse, vakmanschap, liefde, uniciteit, aandacht, emotie, schoonheid, techniek; allemaal woorden die van toepassing zijn op Classic Days x A. Lange & Söhne. Klassieke auto’s in alle soorten en maten en horloges van de hoogste …


Lees meer