Lange 1 Moon Phase 25th Anniversary

Plus de Lange 1 Time Zone in jubileumeditie van A. Lange & Söhne

Lange 1 Moon Phase 25th Anniversary

De Lange 1 Moon Phase 25th Anniversary is het zesde model van de jubileumcollectie die de 25e verjaardag van de iconische Lange 1 viert. En omdat we nummer 5 in de reeks over het hoofd hebben gezien, nemen we die ook nog even mee.

Laat ons de feestelijkheden eerst nog even chronologisch  op een rijtje zetten. De tot op heden verschenen Lange 1-varianten met het label “25th Anniversary” zijn: Lange 1 (191.066 250) januari tijdens de Geneefse SIHH), Grand Lange 1 Moon Phase (139.066 25)  februari, Little Lange 1 (1 181.066 25) maart, Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar (720.066 25) april, Lange 1 Time Zone (116.066 25) mei, Lange 1 Moon Phase (192.066 25) juli.

Nummer 5 is de Lange 1 Time Zone 25th Anniversary

De sublieme wijzerplaat van de functionele en luxueuze Lange 1 Time Zone 25th Anniversary

Lange 1 Time Zone 25th Anniversary

De Lange 1 Time Zone 25th Anniversary is de vijfde in een serie van in totaal 10 speciale uitvoeringen van de Lange 1. Het grote belang van de lange 1 wordt tot uiting gebracht in gelimiteerde uitvoeringen die qua uiterlijk witgoud en geblauwde wijzers en blauwe markeringen met elkaar gemeen hebben. De oorspronkelijke Time Zone stamt uit 2005. En de verjaardagversie wijkt met zijn 41,9 mm x 10,9 mm witgouden kast en wijzerplaatindeling eigenlijk niet af. Behalve het jubileumblauw is ook de kleur rood aanwezig. Een aantal kleine indicaties zijn in opvallend rood uitgevoerd: het woord “GMT” op de stedenring tussen de Azoren en Berlijn en de waarschuwingszone op de gangreserve-indicator wanneer het uurwerk opnieuw moet worden opgedraaid.

Lange 1 Moon Phase 25th Anniversary

De sublieme wijzerplaat van de functionele en luxueuze Lange 1 Time Zone 25th Anniversary

‘German Silver’ is helemaal geen zilver!

Natuurlijk stelt het uurwerk in de deze A. Lange & Söhne Lange 1 Time Zone niet teleur. Dat is namelijk het rijkelijk met de hand afgewerkte handopwindkaliber L031.1 dat bestaat uit 417 onderdelen. De achterzijde van saffierglas onthult de klassieke, driekwart platine van ‘German Silver’ (een legering die gek genoeg geen zilver bevat, maar wel koper, nikkel en zink en ook argentaan wordt genoemd) en de opvallende Glashütte-strepen. En ook de goed zichtbare raderen die de tweede tijdzone aandrijven zijn goed zichtbaar. Een dubbel hoofdveer zorgt voor een 3-daagse gangreserve. De gegraveerde balansbrug is voor de jubileumgelegenheid gevuld met blauw evenals het cijfer 25. En net als alle jubileummodellen is deze Lange 1 Time Zone gelimiteerd tot 25 stuks.

Nummer 6 is de Lange 1 Moon Phase 25th Anniversary

Waarom een Lange 1 Moon Phase als er ook al een Grand Lange 1 Moon Phase is? Omdat groter niet altijd beter is en in dit specifieke geval ogen de horloges heel anders. Zo zijn de aanduidingen van de maanfase op verschillende plekken op de wijzerplaat te zien. In 2017 werd de Lange 1 Moon Phase opnieuw vormgegeven. En dat deed Lange door het weergeven van de maanstanden te combineren met een dag/nacht-indicator. Dus ook op de tot 25 stuks gelimiteerde Lange 1 Moon Phase 25th Anniversary.

De sublieme wijzerplaat van de functionele en luxueuze Lange 1 Time Zone 25th Anniversary

De witgouden Lange 1 Moon Phase in jubileumuitvoering

De maan op de wijzerplaat valt vooral in het donker op. Overdag zorgt het zonlicht ervoor dat de maan onzichtbaar wordt. En deze Lange toont juist dat. Overdag wordt de maan afgebeeld tegen een heldere blauwe hemel zonder sterren. En ’s nachts straalt de maan te midden van 383 fonkelende sterren tegen de donkerblauwe hemel. Zeer fraai. Bovendien maakt het ontwerp het gemakkelijker om de tijd in te stellen. Dit omdat het je zo altijd ziet dat het 12 uur in de nacht is en dus altijd de datum zeer eenvoudig juist kunt instellen.

Nog 112,6 jaar uitstel van correctie

De combinatie van het maanfase-display met een dag/nacht-indicator heeft twee lagen. Het bestaat uit een massiefgouden hemelschijf met blauwe kleurgradatie. De schijf voltooit elke 24 uur een volledige omwenteling rond zijn eigen as, waarbij het ritme van dag en nacht in kaart wordt gebracht. Tegen deze achtergrond volgt de witgouden maan zijn synodische baan uit in 29 dagen, 12 uur, 44 minuten en 3 seconden. Dat is zo precies dat het 122,6 jaar duurt voordat een correctie van de maanstand met één dag nodig is.

Lange 1 Moon Phase 25th Anniversary

De driekwart platine en de uitmuntende afwerking is typisch voor Lange. De blauwe details zijn aan de 25th Anniversary modellen voorbehouden.

70 extra onderdelen en onderscheiden jubileumblauw

Het handopwindkaliber L121.3 met 3 dagen gangreserve maakt het allemaal mogelijk. Het uurwerk is gebaseerd op het standaard lange kaliber L121.1 dat in 2015 werd geïntroduceerd. De 70 extra onderdelen voor het maanfase-display en de dag/nacht-indicator zijn zo compact in de beweging geïntegreerd dat het horloge slechts 0,4 millimeter dikker is dan een standaard Lange 1. En ook de diameter van 38,5 mm is ongewijzigd. Ook hier zorgen blauwe details dat het 25-jarig jubileumniet vergeten wordt. De Lange 1 Moon Phase 25th Anniversary is nummer 6 in een reeks die nog 4 jubileummodellen te gaan heeft. We zullen ze hier allemaal laten zien en geen eentje meer missen.

Voor meer informatie over alle uitvoeringen van de Lange 1: www.alange-soehne.com