SIHH 2019 opwarmertjes van Lange en DeWitt

Lange 1 "25th Anniversary" en de Academia Hour Planet

SIHH 2019 opwarmertjes van Lange en DeWitt

Vandaag start de 29e Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH). Dat betekent dat 36 verschillende horlogehuizen – van traditioneel en machtig tot jong en ambitieus – een stortvloed aan nieuwigheden gaan presenteren. Vanaf vandaag houden we op Horloge.info bovenop het nieuws. We beginnen met deze SIHH 2019 opwarmertjes van Lange en DeWitt.

De 29e SIHH is de grootste tot nu toe met in totaal 36 exposanten. De deelnemers zijn onderverdeeld in ‘Historic Maisons’, de traditionele giganten van de horloge-industie, die de meeste ruimte innemen in de Geneefse Palexpo, en de nieuwere, exotische en avantgardistische huizen. De laatste categorie is verzameld en ondergebracht in de ‘Carré des Horlogers’.

Van A. Lange & Söhne tot UrwerkSIHH 2019 opwarmertjes van Lange en DeWitt

De historische deelnemers zijn in alfabetische volgorde A. Lange & Söhne, Audemars Piguet, Baume & Mercier, Bovet, Cartier, Girard-Perregaux, Greubel Forsey, Hermès, IWC, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Panerai, Parmigiani Fleurier, Piaget, Richard Mille, Roger Dubuis, Ulysse Nardin en natuurlijk Vacheron Constantin. In een afzonderlijke ruimte die is ingedeeld als een plein met rondom de verschillende merken vinden we Armin Strom, Christophe Claret, Chronométrie Ferdinand Berthoud, DeWitt, élégante by F.P.Journe, Grönefeld, H. Moser & Cie, Hautlence, HYT, Kari Voutilainen, Laurent Ferrier, MB&F, Ressence, Romain Gauthier, RJ, Speake-Marin en Urwerk.

Maar voordat we in de komende periode stelselmatig het nieuws van voorgenoemde horlogehuizen zullen tonen, beginnen we met SIHH 2019 opwarmertjes van Lange en DeWitt

De Lange 1 “25th Anniversary” is een eerbetoon aan een Duits icoon

SIHH 2019 opwarmertjes van Lange en DeWitt

De Lange 1 is een Duits icoon

Het gebruik van de term icoon dient zorgvuldig te gebeuren. De Lange 1 is slechts 25 jaar oud en tóch is het een icoon. De Lange 1 “25th Anniversary” is een passend eerbetoon dat tijdens de SIHH 2019 in Zwitserland wordt getoond terwijl het horloge de wederopstanding van het Duitse horlogemaken markeert. Het is dan ook geen boude bewering dat geen enkel horloge meer betekent voor A. Lange & Söhne dan de Lange 1.

Typisch Duits en totaal niet Zwitsers

SIHH 2019 opwarmertjes van Lange en DeWitt

De fraai gegraveerde achterzijde van de jubileumuitgave van de Lange 1

De eerste Lange 1 was een creatie van Gunther Blumlein en Walter Lange en vanaf het eerste moment dat het horloge verscheen, oogstte het bewondering. De opmerkelijke vormgeving en het eigenzinnige uurwerk, heel Duits en totaal niet Zwitsers, waren als een frisse lentebries in een bedompt Zwitsers Jura-dal. Het briesje houdt nu al 25 jaar aan en verstoort het doen en laten van de Zwitserse horloge-industrie misschien niet, maar houdt het wel alert. Inmiddels is Lange namelijk verworden tot een gevestigde naam in de hoogste regionen van de horlogerie.

Scharnierend achterdeksel met gravure

SIHH 2019 opwarmertjes van Lange en DeWitt

Lange 1 “25th Anniversary” dicht en open

Vandaar dat de 25e verjaardag van de Lange 1 met grote trots gevierd wordt. De Lange 1 “25 Anniversary” komt in witgoud en een oplage van slechts 250 stuks. De massief zilveren wijzerplaat en de diepblauwe elementen zijn al een aanwijzing dat we met een bijzondere Lange 1 te maken hebben, het scharnierende achterdeksel met gravure laat daar helemaal geen misverstand over bestaan. De scharnierende achterzijde – nog nooit eerder vertoond op een Lange 1 – toont namelijk een gravure van Lange’s uurwerkbedrijf uit 1873 in Glashütte plus de inscriptie van de namen Gunther Blumlein en Walter Lange en de woorden “25 JAHRE LANGE 1”. In de kast tikt het in 2015 gepresenteerde Calibre 121.1 dat natuurlijk zeer fraai is afgewerkt. De prijs van de Lange 1 “25th Anniversary” is voorlopig gesteld op 43.700 euro. Meer nieuws van A. Lange & Söhne volgt.

DeWitt Academia Hour Planet; een lekker makend filmpje

SIHH 2019 opwarmertjes van Lange en DeWitt

DeWitt Academia Hour Planet

Nee, DeWitt is niet de allergrootste naam in de wereld van de “nouvelle horlogerie”. Maar het jonge merk onder leiding van Jerome DeWitt is wel uit duizenden herkenbaar. De nazaat van Napoleon Bonaparte introduceerde de kenmerkende keizerlijke zuilen aan de buitenzijde van de horlogekast bijvoorbeeld, maar ook de complicaties zijn zeer origineel. Vorig jaar bijvoorbeeld toonde DeWitt de zeer opvallend en origineel vormgegeven en geconstrueerde Academia Endless Drive. Ook tijdens SIHH 2019 toont het horlogehuis zich weer van zijn meest verrassende en originele kant. Met de Academia Hour Planet bijvoorbeeld. Meer nieuws volgt maar hier is alvast een lekker makend filmpje van de zeer gecompliceerde creatie.

Voor meer informatie: www.sihh.org www.alange-soehne.com www.dewitt.ch