De zeer originele DeWitt Academia Endless Drive

De eindeloze wormschroef staat centraal

DeWitt Academia Endless Drive cover

In het midden van de wijzerplaat is geen as te zien waarop wijzers draaien. De wijzerplaat van de zeer originele DeWitt Academia Endless Drive heeft de eindeloze wormschroef centraal staan. De wormschroef is een knipoog naar mechanismen die terug te vinden zijn in auto’s.

Graaf Jérôme de Witt stamt af van Napoleon Bonapart. Zo, dan is dat historische feitje ook weer uit de weg en kunnen we ons focussen op de zeer originele DeWitt Academia Endless Drive. Het horloge dat op het eerste gezicht misschien wel iets weg heeft van een uil, heeft als grote troef een eindeloze wormschroef centraal staan. Dat mechanisme wordt in de auto-industrie misschien veelvuldig gebruikt, in de horlogewereld is het een zeldzame verschijning. Jammer, want de beweging van de eindeloze schroefdraad is zondermeer hypnotiserend.

 

 

Sier en functionaliteit

De wormschroef is niet voor de sier en uit effectbejag gebruikt al was het wel de bedoeling van Jérôme de Witt de gebruikelijke centrale wijzers nu eens overboord te gooien. Hij wilde een afwijkend visueel effect creëren. En dat is de Geneefse manufactuur zeker gelukt. De vorm en de functie vallen samen want de wormschroef is gekoppeld aan het opwindmechanisme en de gangreserve-aanduiding. Wanneer de 59 uur gangreserve afneemt, draait de schroef en wanneer de hoofdveer wordt opgewonden glijdt deze op zijn lengteas.

 

Draagbare excentriekeling

De uiterst draagbare DeWitt Academia Endless Drive

De uiterst draagbare 42,5 mm DeWitt Academia Endless Drive

De basis wordt gelegd door het standaard DeWitt 5050 automatische uurwerk dat in eigen atelier werd ontwikkeld en geproduceerd. Behalve de centrale wormschroef is het uurwerk ook voorzien van een tijdsaanduiding. De uren en minuten worden op twee roterende schijven getoond op 9 en 3 uur. De kastdiameter van 42,5 mm is precies goed. Precies goed als in, dagelijks draagbaar. Vaak zijn excentrieke complicaties in enorme kasten geplaatst waardoor ze eigenlijk zelden comfortabel of enigszins discreet voor de dag kunnen komen. De zeer originele DeWitt Academia Endless Drive is door de gangbare kastdiameter ook zeer draagbaar. De roségouden kast is voorzien van de Empire zuilen die een DeWitt creatie kenmerkt.

Voor meer informatie: www.dewitt.ch