Pre-SIHH 2019 MB&F HM6 Final Edition

Slechts 8 stuks in staal en op = op!

Pre-SIHH 2019 MB&F HM6 Final Edition

Alles is eindig weten boeddhisten. Zij zullen dan ook niet al te geschokt zijn over de pre-SIHH 2019 MB&F HM6 Final Edition, de laatste Horological Machine N° 6 die ooit gebouwd zal worden. Ook de ridicuul lage oplage van slechts 8 stuks in staal zal hun waarschijnlijke niet storen.

Pre-SIHH 2019 MB&F HM6 Final Edition

De MB&F HM6 Final Edition zal in achtvoud op de aarde landen

Voor horlogeliefhebbers die oog hebben voor het extravagante is de pre-SIHH 2019 MB&F HM6 Final Edition misschien een bittere pil. De aankondiging van de laatste Horological Machine N° 6 zal niet iedereen onberoerd laten. Het zeer opmerkelijke horloge waarvan de eerste versie in 2014 werd gepresenteerd is een typisch ‘love it or hate it’-object. En avontuurlijk kenners van hogere horlogerie houden ervan.

Een stalen ruimtetuig

Pre-SIHH 2019 MB&F HM6 Final Edition

Zicht op de blauwe rotor van de MB&F HM6 Final Edition, het meest conventionele uurwerkonderdeel van het mechanisme

De Pre-SIHH 2019 MB&F HM6 Final Edition wordt gepresenteerd in een achtvoudige oplage in staal, een passend robuust en duurzaam materiaal voor dit tijd aanduidende ‘ruimtevaartuig’. De kast van de HM6 Final Edition valt op door de diep groeven met gepolijste lijnen die zich uitstrekken van de ‘turbine’ tot de uren- en minutenbollen. Omdat de HM6 meer wegheeft van een buitenaards ruimtetuig dan een horloge werd voor inspiratie wat betreft kleurgebruik naar de sterren gekeken. De temperatuur van een ster bepaalt de kleur en de heetste sterren lijken felblauw vanwege hun hogere stralingsfrequentie. Blauw is dus de kleur die prominent aanwezig is in de pre-SIHH 2019 MB&F HM6 Final Edition. Zo heeft de platina rotor een blauwe PVD-behandeling (physical vapor deposition) gekregen en in de uren- en minutenbollen lichten in het donker lichtblauw op.

Tourbillon achter een beschermend schild

Pre-SIHH 2019 MB&F HM6 Final Edition

Poppetje gezien kastje dicht

De vormgeving van de HM6 is geïnspireerd door een Japanse tekenfilmserie uit de jaren 1970 en 1980 waarin een kapitein zijn onwaarschijnlijk bolvormige ruimteschip door het universum navigeerde. Niet alleen de buitenkant van de HM6, maar ook elk aspect van het HM6-uurwerk is op een retro-modernistische manier gevormd naar het getekende ruimteschip. De motor van de Horological Machine No. 6 is voorzien van een vliegende tourbillon die in een afsluitbare koepel is geplaatst. Een titanium schild beschermt de smeeroliën van het delicate onderdeel tegen schadelijke ultraviolette straling in het zonlicht. Maar zo af en toe een blik werpen op de tourbillon kan geen kwaad, vandaar het optrekbare schild.

Twee bollen en conische tandwielen voor de aandrijving

De tijd wordt weergegeven door twee roterende halve bollen, afzonderlijk gemarkeerd met de uren en minuten. De halve bollen roteren loodrecht op de motor en daarom zijn conische tandwielen gebruikt om de aandrijving te realiseren. In totaal bevat het zeer gecompliceerde, maar vooral zeer onorthodoxe uurwerk 475 componenten.

Pre-SIHH 2019 MB&F HM6 Final Edition

De zeer gecompliceerde motor in de MB&F HM6 Final Edition

Een totaal van 100 HM6 ‘ruimteschepen’

Terugkijkend op de levensloop van de Horological Machine No. 6 laat zien dat er onder andere  50 stuks in roségoud zijn gebouwd, 18 stuks van de HM6 Space Pirate en 10 stuks van HM6-SV in platina. Met hier en daar nog wat speciale edities en de 8 HM6 Final Editions komt het totaalaantal van de uitgevlogen Horological Machine No. 6-serie op exact 100. Dat is een mooi getal om te stoppen inderdaad. Dat zullen zelfs boeddhisten beamen.

Voor meer informatie: www.mbandf.com