A. Lange & Söhne schrijft geschiedenis met de presentatie van de Cabaret Tourbillon, het eerste horloge met secondestop functie in een uurwerk met tourbillon.

A. Lange & Söhne vroeg zich af waarom, als de tourbillon staat voor de hoogste vorm van gangnauwkeurigheid, het niet mogelijk was een horloge met tourbillon stil te kunnen zetten om het horloge ook op de seconde gelijk te kunnen zetten? Daarop kwamen ze met het antwoord: het nieuwe uurwerk kaliber L042.1 waarmee het A. Lange & Söhne als eerste gelukt is de ?wervelwind? (de letterlijke vertaling van het woord tourbillon) te stoppen met een secondestop functie.

Klik voor uitvergroting echte tourbillon kooiDoor het uitrekken van de kroon wordt er een complexe hefboombeweging in gang gezet die een stopveer met twee V-vormige veer-armen op de buitenkant van de balans zet en daarmee meteen het échappementwiel stilzet. Deze ingreep is extra lastig, omdat de V-vormige veer-armen met één arm ook op één van de pijlers van de tourbillon-kooi zouden kunnen komen. Daarom is de uiterst fijne stopveer, gemaakt van staal, met beide armen flexibel aan een rotatiepunt van de remhefboom bevestigt. In dit geval steunt een van de veer-armen op de pijler van de kooi, terwijl de andere zich op de buitenkant van de balans laat zakken en deze net zo betrouwbaar stil zet als zouden beide armen op de balans neerkomen.

Het is niet alleen een slimme complicatie, die op de wijzerbladzijde van de Cabaret Tourbillon esthetisch mooi is weergegeven, maar ook een nuttige innovatie. Want door de gepatenteerde uitvinding van A. Lange & Söhne is mogelijk de betere nauwkeurigheid van de tourbillon ook precies te kunnen meten.

Naast deze bijzonderheid beschikt de Cabaret Tourbillon ook over een dubbele veerton waardoor het met de hand op te winden uurwerk een gangreserve van 5 dagen (of 120 uur) heeft. De gangreserve is afleesbaar via een wijzer die op de 4 uur positie op de wijzerplaat te vinden is, naast de kleine seconde op 8 uur. Onder de 12 zit de grote datumaanduiding als optisch tegengewicht voor de tourbillon, die zichtbaar is door een uitsparing in de wijzerplaat bij de 6. De kast, verkrijgbaar in platina of rood goud, meet 29,5 bij 39,2 mm en vervolmaakt de wereldpremière van de eerste tourbillon met secondestop.