SIHH2018: A. Lange & Söhne 1815 Homage to Walter Lange

Om Walter Lange, erevoorzitter van A. Lange & Söhne te eren lanceert het huis de 1815 “Homage to Walter Lange” . Walter, geboren in 1924 overleed in januari dit jaar. Het model heeft een jumping seconds secondewijzer die stilgezet kan worden, een  150-jaar oude vinding van Ferdinand Adolph Lange.

Een 1815 met jumping seconds komt waarschijnlijk overeen met wat Walter Lange als het perfecte horloge zou hebben beschouwd. Het uiterlijk van het model is helemaal teruggebracht tot de essentie, terwijl het ook de liefhebber van bijzondere complicaties zich in het horloge zal herkennen. De geblauwde stalen wijzers contrasteren goed met de argentakleurige, klassiek uitgevoerde wijzerplaat.

A. Lange & Söhne 1815 Homage to Walter Lange ALS_297_021_F_1639404-YG

Het uurwerk, L1924 heeft een bijzondere naam gekregen, het verwijst naar het geboortejaar van Walter Lange. Bovendien herinneren de eerste drie cijfers van het referentienummer, 297 aan zijn geboortedatum, 29 juli. Met een kastdiameter van 40,5 millimeter, is de1815 “Hommage aan Walter Lange” leverbaar in drie edities: 297-145 horloges in witgoud, 297-90 in roze goud en 297-27 in geelgoud. Deze ongebruikelijke getallen zijn afgeleid van belangrijke mijlpalen uit de geschiedenis van de Lange-familie. Vanaf 7 december 1845, toen Ferdinand Adolph Lange het bedrijf oorspronkelijk oprichtte, waren precies 145 jaar verstreken tot 7 december 1990, de datum waarop Walter Lange Lange Uhren GmbH registreerde. Precies 27 jaar zijn verstreken tussen deze datum en 7 december 2017, de dag waarop het nieuwe model dat eer betoont aan Walter Lange wordt onthuld. De 1815 “Homage to Walter Lange” met een zwart geëmailleerde wijzerplaat en een stalen kast wordt slechts één keer geproduceerd.

De 1815 "Homage to Walter Lange" met een zwart geëmailleerde wijzerplaat en een stalen kast wordt slechts één keer geproduceerd.

De 1815 “Homage to Walter Lange” met een zwart geëmailleerde wijzerplaat en een stalen kast wordt slechts één keer geproduceerd.

In het algemeen gezegd zijn mechanische uurwerken herkenbaar aan de ‘kruipende’ secondewijzer. Afhankelijk van de balansfrequentie, gaat de wijzer in kleine stapjes vooruit. In metingen echter, waar fracties van een seconden tellen, maakt deze constante en afgepaste stapjes vooruit het soms lastig om de exacte begin- en eindtijd van een gebeurtenis te registeren. De mechanische oplossing voor een meer exacte tijdmeting is een horologische complicatie die de kleinste tijdseenheid mogelijk maakt: de ‘ jumping seconds’.  De 1815 ‘Homage to Walter Lange’ heeft beide chronometrische disciplines. Het horloge heeft een stop-seconden-functie, maar ook een reset-naar-nul-functie voor de secondewijzer, om het instellen van de tijd eenvoudig en precies te maken. De centraal geplaatste  secondewijzer heeft een stopfunctie, het venster op 6 uur is voor de weergave van de ‘jumping sweep seconds’, eveneens met start en stopfunctie.

Prijzen op aanvraag.

Meer informatie: Alange-soehne.com