Deel 2 van de Watches & Wonders impressie

Panerai, A. Lange & Söhne, Jaeger-LeCoultre, Baume & Mercier, Hermès en Montblanc

Deel 2 van de Watches & Wonders impressie

In Deel 2 van de Watches & Wonders impressie zien we horloges van Panerai, A. Lange & Söhne, Jaeger-LeCoultre, Baume & Mercier, Hermès en Montblanc. Deze horloges vielen Bernard Werk op in zijn virtuele speurtocht over de digitale horlogebeurs. En hij kan niet wachten om ze in het echt te zien en te voelen.

Panerai Luminor Marina Fibratech 44mm (PAM01663)

Deel 2 van de Watches & Wonders impressie

Panerai Luminor Marina Fibratech 44mm (PAM01663)

Nee, geen Carbotech, maar Fibratech. Panerai zet de zoektocht naar geavanceerde materialen voort. De klassiek ogende PAM01663 Luminor Marina Fibratech 44mm heeft een kast van een speciaal materiaal dat is afgeleid van minerale basaltvezels. En dat is een primeur. De Luminor is een iconisch duikhorloge dat zich uitstekend leent voor een kast van staal, titanium, brons, BMG, keramiek, Carbotech en nu dus Fibratech. De queeste naar vooruitstrevende materialen die licht, sterk en duurzaam zijn, staat centraal in de evolutie van de Luminor. En ook van de evolutie van Panerai als horlogehuis. Panerai vindt zeer letterlijk steeds weer nieuwe bouwstenen voor het opbouwen van een samenhangende collectie.

Voor meer informatie: www.panerai.com

 

A. Lange & Söhne Odysseus

Deel 2 van de Watches & Wonders impressie

De A. Lange & Söhne Odysseus in witgoud met een leren en een rubberband

De introductie van de stalen Odysseus vorig jaar oktober staat in mijn geheugen gegrift. Natuurlijk omdat het horloge de eerste stalen Lange in serieproductie is. En ook vanwege de stalen band. Maar eigenlijk nog veel meer vanwege de manier waarop het horloge aanvoelde. En dan met name de verdekt opgestelde drukkers waarmee de grote dag- en datumaanduiding worden bediend. Dat moet je voelen. Zo solide. Zo strak. En ook zo verslavend. Bovendien heeft de nieuwe witgouden variant een grijze wijzerplaat. En niet alleen de kleur is nieuw. Ook de decoratie van de wijzerplaat is anders. Meer verfijnd zoals past bij een edelmetalen variant. Natuurlijk vallen ook de bruine leren en de zwarte band van rubber op. Een witgouden Lange met een rubberband! Wie had dat 5 jaar geleden ooit gedacht? Niemand natuurlijk! Maar het werkt. En het draagt vast ook zeer comfortabel. We wachten met smart op een testexemplaar.

Deel 2 van de Watches & Wonders impressie

De grijze wijzerplaat van de witgouden A. Lange & Söhne Odysseus is anders gedecoreerd dan de stalen primeur

Voor meer informatie over de robuuste, sportieve, stalen en witgouden Odysseus: www.lange-soehne.com

 

Jaeger-LeCoultre Master Control Chronograph Calendar

Hier gaat het hart van de horlogeliefhebber sneller kloppen. Zo verrassend kan een klassiek horloge zijn. In staal én roségoud. De combinatie van een chronograaf met een drievoudige kalender met maanfase is een primeur voor Jaeger-LeCoultre. En het is een sobere, smaakvolle en fraai geproportioneerde creatie die zonder meer tijdloos is. En omdat het horloge een primeur is, is het uurwerk dat natuurlijk ook. Het manufactuurkaliber JLC 759 is afgewerkt met Geneva stripes, geblauwde schroeven en een gouden rotor met logo. En natuurlijk is het zichtbaar door de zichtbodem.

Deel 2 van de Watches & Wonders impressie

De stalen Master Control Chronograph Calendar

Zoals het hoort

De wijzerplaat brengen de chronograaf- en de kalenderfunctie helder in beeld. De bi-compax-display van de column wheel-chronograaf is helder afgescheiden van de kalenderfuncties. Die zijn op 12 en 6 uur af te lezen. Helder als wat. Leuk extraatje is dat de chronograafschaal is ingedeeld om een hartslag te meten. In tijden van Corona is een doktershorloge natuurlijk een zeer praktisch instrument.

Deel 2 van de Watches & Wonders impressie

De Master Control Chronograph Calendar in roségoud met de dag- en maandaanduiding in rood

En ook het vermelden waard is dat de wijzers die in dienst zijn van de chronograaf geblauwd zijn. Verschillende kleuren wijzers voor verschillende functies. Precies zoals het hoort. Maar bij Jaeger-LeCoultre weten ze heel goed hoe het hoort.

Deel 2 van de Watches & Wonders impressie

De Jaeger-LeCoultre Master Control Chronograph Calendar is een ideaal doktershorloge

Voor prijzen en verkrijgbaarheid: www.jaeger-lecoultre.com

 

Baume & Mercier Clifton Day-Date Moon-Phase

Deze Clifton mag niet ontbreken in deel 2 van de Watches & Wonders impressie. Vorig jaar verscheen de indrukwekkende Clifton Perpetual Calendar. Maar misschien is de 42 mm Clifton Day-Date Moon-Phase nog wel indrukwekkender. Het is namelijk een verantwoord horloge. In alle opzichten. De indeling van de wijzerplaat in stemmige grijstinten is klassiek en volledig in balans. De gangreserve bedraagt een moderne vijf dagen.

Deel 2 van de Watches & Wonders impressie

Baume & Mercier Clifton Day-Date Moon-Phase in staal en roségoud

En de keuze is uit staal en roségoud. Fraaie afgeronde vormen geven de kast een luxueus uiterlijk dat doet denken aan merken die hoger in het horlogespectrum opereren.

Deel 2 van de Watches & Wonders impressie

De klassieke, sober grijze wijzerplaat van de Baume & Mercier Clifton Day-Date Moon Phase is fraai uitgebalanceerd

Meer info over de verschillende varianten van de Clifton: www.baume-et-mercier.com

 

Hermès Slim d’Hermès GMT

De Slim d’Hermès GMT is niet helemaal nieuw. Maar de gelimiteerde roségouden versie met blauwe wijzerplaat is dat wel. De aanwezigheid van een GMT-functie is praktisch. Maar misschien gaat het bij dit horloge meer om het design. En dat is uniek. Het zijn de eigenzinnige cijfers van grafisch ontwerper Philippe Apeloig die het horloge een zeer eigen uiterlijk geven. De asymmetrische cijfers op de lichte subdial op 10 uur de geven de thuistijd aan. De drukker die ook op 10 uur te vinden is, bedient de tweede tijdzone.

Deel 2 van de Watches & Wonders impressie

De Hermès Slim d’Hermès GMT is er nu ook in roségoud

De L en H op de wijzerplaat geven AM of PM aan in de lokale tijd (L) of de thuistijd (H). Op de subdial op 6 uur is de datum af te lezen. Ook fraai is het Hermès-kaliber H1950. Het is een automatisch uurwerk met microrotor. En microrotors hebben een streepje voor.

Deel 2 van de Watches & Wonders impressie

De typografie op de wijzerplaat van de Hermès Slim d’Hermès GMT is van een befaamd grafisch ontwerper

Voor meer informatie: www.hermes.com

 

Montblanc 1858 Automatic 24H

Ja, gisteren koos Lex al de staal met bronzen versie van de 1858 Automatic 24H. Maar toch wil ik ook even de aandacht vestigen op de geheel stalen variant met blauwe wijzerplaat. Op die wijzerplaat het Noordelijk Halfrond. En de NATO-band is een handgemaakt exemplaar van een 150 jaar oude Franse producent. Het is een opvallende, originele en kleurrijke horlogecreatie die opviel tussen het overweldigende digitale nieuwsaanbod van de afgelopen dagen.

Deel 2 van de Watches & Wonders impressie

De stalen Montblanc 1858 Automatic 24H

En toch ook een puntje van kritiek. De 24-uursindeling van de wijzerplaat met één enkele wijzer voor de tijd vraagt eigenlijk om een tweede wijzer. Een GMT-wijzer die een tweede tijdzone aangeeft. Het horloge zou verbijsterend spectaculair zijn wanneer een extra wijzer een tweede tijdzone boven een wereldkaart zou aangeven. De dag- en nachtindicatie zit dan al ingebouwd in de 24-uursindeling. Wie weet verschijnt de 1858 Automatic 24H GMT volgend jaar. De naam hebben we al.

Voor meer informatie: www.montblanc.com