Panerai Luminor Carbotech PAM01661

Een 44 mm hightech carbon lichtgewicht

Panerai Luminor Carbotech PAM01661

De evolutie van de Luminor is logisch en technologisch. Het begon met staal en inmiddels zijn we aanbeland bij koolstofvezel. De 44 mm Panerai Luminor Carbotech PAM01661 maakt gebruik van avant-gardistische materialen en markeert het begin van een nieuwe generatie Luminors.

Panerai heeft materialen in overvloed in de catalogus staan. Denk aan traditionele horlogematerialen als staal en goudlegeringen. Maar ook titanium, brons plus enkele exotische hightech materialen. Bijvoorbeeld een zeer bijzondere glas/staal legering genaamd BMG. En ook een bijzondere koolstofvezel met de naam Carbotech. De Panerai Luminor Marina Carbotech PAM01661 heeft een 44 mm kast in die carbonvariant. Het horloge heeft een plek in de Luminor Marina-collectie die dit jaar opnieuw wordt gelanceerd. En dat belooft dus wat voor de nabije toekomst.

Een horloge geboren in het laboratorium

Panerai Luminor Carbotech PAM01661

Het carbon en lichtbauw van de Luminor Carbotech PAM01661 vindt zijn oorsprong in de LAB ID van enkele jaren geleden

Welk materiaal de kast ook heeft een Panerai is een Panerai door de vorm van de kast en zeer ook enkele opmerkelijke details. De Sandwich wijzerplaat bijvoorbeeld. En door de openingen in de zwarte wijzerplaat stralen de markeringen in blauw Super-LumiNova. Het is een kleurcombinatie die zijn oorsprong vindt in het Panerai’s Laboratorio di Idee waar de experimentele LAB-ID vandaan komt. Dat deze Luminor de eerste van een nieuw te presenteren generatie Luminors is is gewichtig. Maar de 96 gram die de Panerai Luminor Carbotech PAM01661 is het absoluut tegenovergestelde. Deze sterke duiker is een vlieggewicht. En dus uiterst comfortabel en praktisch bovendien.

Carbon als marmer

Panerai Luminor Carbotech PAM01661

De lichtgewicht 44 mm Luminor Carbotech is de eerste van een serie herziene Luminors die dit jaar gepresenteerd gaat worden

Het gebruikte Carbotech oogt, zeker op de lunette, als marmer. Maar het is natuurlijk geen natuurmateriaal. Het is een hypermodern composiet, gevormd uit op elkaar liggende lagen koolstofvezel die afwisselend worden uitgelijnd. En vervolgens wordt onder druk en gecontroleerde temperatuur gesmeed door gebruikt te maken van een bindmateriaal op basis van PEEK (polyetheretherketon). De kast die ontstaat is schok- en corrosiebestendig. En ook uniek door de structuur die ontstaat tijdens het smeden.

Panerai Luminor Carbotech PAM01661: 3 dagen gangreserve en 2 banden

In de tot 300 meter waterdichte Carbotech-kast tikt het automatische kaliber P.9010. Dat uurwerk is volledig ontworpen en ontwikkeld in de moderne Panerai Manufacture in Neuchâtel. Het uurwerk heeft een geringe hoogte van 6 mm en heeft een gangreserve van drie dagen. Dit dankzij een dubbele veerton. De urenwijzer kan apart van de secondewijzer worden ingesteld en ook het instellen van de datum is aan de urenwijzer gekoppeld. Bijna net zo technisch als het uurwerk is de waterbestendige band van SportechTM. Het is een zwart rubberachtig materiaal met blauwe stiksels. Maar ook een volledig zwart exemplaar in rubber wordt meegeleverd. De Panerai Luminor Carbotech PAM01661 gaat 12.500 euro kosten.

Voor meer informatie over de nieuwe generatie Luminor-modellen: www.panerai.com