Panerai Submersible Chrono Guillaume Néry Edition

De PAM00982 is blauw als het water en grijs als een haai

Panerai Submersible Chrono Guillaume Néry Edition

Opgedragen aan een Franse free-diving kampioen en dus ook klaar voor wild alledaags gebruik, de Panerai Submersible Chrono Guillaume Néry Edition is een kanjer. In alle opzichten want de 47 mm titanium chronograaf is waterdicht tot 300 meter.

Okay, Guillaume Néry is geen man met de repuatie van bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo, maar wie eenmaal zijn onderwaterfotografie heeft gezien – inderdaad, de man doet meer dan alleen maar zonder zuurstof idioot diep onderwater duiken – vergeet hem ook niet snel meer. Dat zal misschien een van de reden van Panerai zijn geweest om speciaal voor hem de Panerai Submersible Chrono Guillaume Néry Edition (PAM00982) te bouwen.

Panerai Submersible Chrono Guillaume Néry Edition

Zijaanzicht van de titanium PAM00982 in maritieme kleurstelling

Titanium en geen carbon

Het is natuurlijk heel vleiend wanneer een horlogehuis een horloge aan je wil opdragen, maar echt nodig is het nu ook weer niet. In de strikt praktische zin voor Néry althans. Want als hij in de Submersible-collectie van Panerai had gekeken, was bijvoorbeeld de superlichtgewicht Luminor Submersible 1950 Carbotech 3 Days Automatic ook wel iets voor de freediver geweest. Okay, dat is geen chronograaf en dat is de Panerai Submersible Chrono Guillaume Néry Edition (18.900 euro) wél en misschien stond Néry wel op een stopwatch-functie.

Panerai Submersible Chrono Guillaume Néry Edition

Natuurlijk heeft de Panerai Submersible Chrono Guillaume Néry Edition de opmerkelijke kroonbescherming van de Luminor

126 meter diep op één ademteug

De Panerai Submersible Chrono Guillaume Néry Edition is waterbestendig tot een diepte van ongeveer 300 meter (30 bar) en is (natuurlijk) uitgerust met een uni-directioneel draaiende duikring die nauwkeurig de duur van de duik weergeeft. Dat de wijzerplaat duidelijk leesbaar is onder alle lichtomstandigheden en in volledige duisternis dankzij de lichtgevende witte markeringen die sterk contrasteren met de haai-grijze wijzerplaat, is logisch voor een pro-duikhorloge. Op de geschroefde achterkant zijn Néry’s handtekening en zijn recordduikdiepte van 126 meter gegraveerd. Let wel, die diepte haalde hij op slechts één teug adem. Pfff…

Uit het Laboratorio di Idee in Neuchâtel

Panerai Submersible Chrono Guillaume Néry Edition

Er valt genoeg te zien op de achterzijde van de Panerai Submersible Chrono Guillaume Néry Edition

De maat van 47 mm is fors, maar het gebruik van titanium houdt het gewicht binnen de perken. Ook de keramische blauwe duikring helpt gewicht besparen terwijl het tegelijkertijd kleurrijk karakter toevoegt. De blauwe wijzers en rubberband maken het maritieme plaatje compleet. Aan het zicht onttrokken tikt het automatische chronograafkaliber P.9100 met een fly-back functie en een gangreserve van drie dagen. Het uurwerk is geheel ontwikkeld en gebouwd in de manufacture in Neuchâtel, in het Laboratorio di Idee om precies te zijn. Het 13¾ lijns uurwerk heeft twee veertonnen.