Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph

Een nieuwe ‘tijdschrijver’ in staal en roodgoud en ander nieuws

Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph

Montblanc is nog steeds bezig een vaste positie te verwerven in de moeilijke te veroveren hoogste posities in de horlogewereld. Beter gezegd, het is nog steeds bezig een juiste strategie te vinden. Die is nu gevonden en wordt vervolgens vastberaden ingezet. Voorwaarts met volle kracht recht vooruit met een goed georganiseerde, opnieuw gestructureerde collectie met daarin onder andere de nieuwe Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph.

Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph

Montblanc CEO Nicolas Baretzki draagt een Heritage Spirit Orbis Terrarum

Op het podium in de Indian Creek Country Club legt de CEO van Montblanc, Nicolas Baretzki, uit hoe de wereld van Montblanc eruitziet en wat het huis van plan is te gaan doen. “Montblanc maakt in totaal 4 miljoen producten verdeeld over 7 productcategorieën,” doet Baretzki de naar Miami, Florida gereisde journalisten uit de doeken. “En de naam van Montblanc staat wereldwijd hoog aangeschreven. Onderzoeken naar de perceptie en naamsbekendheid van verschillende luxemerken wijzen uit dat Montblanc meedoet in de absolute top.”

Structuur in de collectie

De horlogewereld is echter een lastig te slechten bastion weet ook Baretzki. In de afgelopen jaren is de collectie van Montblac weliswaar gegroeid en steeds relevanter geworden, maar soms ook wat ondoorzichtig door naamgebruik en de vele referenties. En dus heeft het huis een heldere structuur van de verschillende horlogesoorten bedacht en wordt de naam van Minerva – het klassieke, traditionele horlogehuis dat bij Montblanc werd ondergebracht nadat Richemont het had aangekocht – veel vrijer gebruikt dan voorheen. De allure en reputatie van Minerva moet Montblanc helpen de harten van horlogeliefhebbers intensiever te verwarmen.

Alles is Minerva

“De naam Minerva wordt voortaan geïntegreerd in alles wat we doen op horlogegebied,” gaat Bartezki verder. “Minerva levert inspiratie als het gaat om uurwerken, maar ook als het gaat om inspiratie voor design. Minerva is wat dat betreft nu volledig geïntegreerd in het horlogehuis Montblanc. Om nog meer helderheid te verschaffen hebben we ook onze gehele horlogecollectie ingedeeld in de categorieën ‘Sport’, ‘Classic’ en ‘Lady’. Dat houdt het overzichtelijk en begrijpelijk. En ook verticaal hebben we structuur aangebracht. Aan de top staan de manufactuur-modellen met een haute horlogerie-uurwerk zoals bijvoorbeeld de 1858 Monopusher Chronograph met Minerva kaliber 13.20, daaronder een manufactuur-collectie met daarin onder andere de TimeWalker Manufacture Chronograph, en onze ‘core’-collectie die voorzien is van uurwerken die we van buiten betrekken zoals bijvoorbeeld het geval is in de nieuwe TimeWalker Chronograph Automatic. Voor alle lagen van deze piramide geldt dat ze prijstechnisch zeer concurrerend zijn.”

Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph

Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph

De stalen en roodgouden Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph

De Nicolas Rieussec-chronograaf die in 2008 debuteerde behoort in de middelste categorie van de horlogepiramide. Het horloge is een eerbetoon aan de ‘tijdschrijver’ of inkt-chronograaf die uitgevonden werd door Nicolas Rieussec in 1821. Aan de categorie ‘Classic’ worden nu twee varianten toegevoegd te weten een grijs stalen Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph en een versie in een gedurfde mix van antraciet en koperkleurig roodgoud. De belangrijkste karakteristiek van de Rieussec is dat in plaats van conventionele wijzers, kleine schijven draaien om de verstreken tijd die de chronograaf meet, aan te duiden. De Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph heeft twee subdials met een vaste wijzer met dubbele einden en een draaiende schijf – één voor 60 seconden; één voor 30 minuten. Dat is een directe echo van het origineel van horlogemaker Nicolas Rieussec.

Een serieus horloge met visueel en technisch spektakel

Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph

Fraaie grijstonen sieren de Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph

In zijn gladde, ronde kast gevormd als een kiezelsteen, oogt de Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph als een zeer serieus horloge. En dat is ook precies de bedoeling van Montblanc. Deze chronograaf uit de middelste laag – een in eigen beheer gebouwde chronograaf zonder de allerhoogste haute horlogerie-afwerking – biedt veel visueel en technisch spektakel voor een concurrerende prijs. De stalen Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph kost 7.450 euro en voor de roodgouden versie moet 20.000 euro worden afgerekend. Beide varianten zitten boordevol luxe details zoals de contrasterende afwerkingen op verschillende delen van de wijzerplaat zoals de verhoogde guilloché ring rond de buitenrand van de wijzerplaat.

Monopusher manufactuur chronograafkaliber MB R200

De aanwezige datumaanduiding in de Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph brengt het ontwerp geen visuele schade toe zoals wel eens het geval is in een chronograaf. De datum staat in een omkaderd venster op 6 uur en oogt luxueus en is tegelijkertijd praktisch. Verantwoordelijk voor de tijd, datum en monopusher chronograaf is het automatische manufactuurkaliber MB R200 met column wheel-mechanisme en 72 uur gangreserve uit twee veertonnen. Het fraai afgewerkte uurwerk met zijn karakteristieke hoekige architectuur is door een saffieren achterkant te zien. Dan is ook de roodgouden rotor niet te missen. Als extra luxe element zijn de banden van de beide chronografen afkomstig uit Montblancs eigen Italiaanse pelletteria in leerstad Florence.

Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph

Nieuw in de Star Legacy-collectie zijn een de Automatic 42 mm en de Moonphase 42 mm met Romeinse cijfers

Romeinse cijfers op de valreep

Verder wordt de Star Legacy-collectie aangevuld met twee stalen varianten met Romeinse in plaats van tot nu toe gebruikelijke Arabische cijfers. Het gaat hier om de 39 mm of 42 mm Star Legacy Automatic Date met automatische datumaanduiding en een zilverwitte wijzerplaat, en de 42 mm Star Legacy Full Calendar met zwarte Romeinse cijfers die naast de uren, minuten en seconden ook de dag, datum, maand en maanfase weergeeft.

Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph

De Star Legacy Full Calendar met maanfase is een klassieker met een klassieke complicatie en is nu ook verkrijgbaar met klassieke Romeinse cijfers. Het resultaat is heel klas… Juist.