Panerai vernieuwt met carbotech

Met de nieuwe Luminor Submersible 1950 Carbotech 3 Days Automatic introduceert Panerai een geheel nieuw materiaal in de haute horlogerie. Na het opzienbarende brons in 2010, laat het merk nu een Submersible zien in carbotech, een nieuw materiaal dat een composiet is met koolstofvezel als basis. Door het gebruik van dit innovatieve materiaal krijgt de kast een matzwart en ongelijk oppervlak. Dit oppervlak varieert naar gelang het gesneden wordt, elk model is hierdoor geheel uniek.

Panerai_Pam000616Pam616_Cat_Dett03_D

Carbotech is een materiaal dat zowel esthetisch als technisch bijdraagt aan de prestaties van het horloge. De koolstofvezelplaten waar de verschillende onderdelen van gemaakt worden, bestaan uit verschillende lagen die onder hoge temperatuur op elkaar worden geperst. Hier wordt een polymeer aan toegevoegd, PEEK (Polyether Ether Ketone), dit bindt de verschillende platen en maakt het geheel nog sterker en robuuster. Voor de platen worden extra lange koolstofvezels gebruikt voor een mooi resultaat. De richting waarin de vezels worden geplaatst verschillen per laag. Hierdoor zijn de mechanische eigenschappen van het materiaal hoger dan die van veel andere, materialen zoals keramiek en titanium: carbotech is lichter, veel ongevoeliger voor krachten van buitenaf, hypo-allergeen en ongevoelig voor corrosie.

Panerai_Pam000616Pam616_Cat_Front_F

Hoewel het materiaal zeer innovatief is, blijft Panerai bij de eigen roots met de vormgeving. De Luminor 1950 kast (47 millimeter), in de jaren veertig ontworpen voor Italiaanse marineofficieren, is uitgerust met een draaiende bezel uitgevoerd met markers in de vorm van kleine studs. Dit laatste detail is geïnspireerd op een model uit 1956 dat voor de Egyptische marine werd ontworpen. De bezel draait enkel tegen de klok in en kan worden gebruikt om de duiktijd te berekenen. Het zwarte, titanium kastdeksel is geschroefd en verzekert zo de waterdichtheid tot driehonderd meter. Bovendien is het deksel gegraveerd met ‘Florence 1860’, de geboortestad en het geboortejaar van het merk. Daarbij is een afbeelding van een Slow Speed Torpedo te zien (SLC), waarmee de Italiaanse duikbootkapiteins de zeeën doorkruisten in 1940.

Panerai_Pam000616_Cat_Dett01Bis_E

De PAM00616 loopt op het automatische manufacture kaliber P.9000 (28.800 vph) dat de uren, minuten, kleine seconde en datum aandrijft. De twee veertonnen geven een gangreserve van drie dagen, de rotor draait twee kanten op. Er is een mechanisme ingebouwd dat het balanswiel stopzet wanneer de urenwijzer verzet wordt zodat de loop van de minutenwijzer niet wordt onderbroken. De zwarte rubberen band heeft het OP-logo in het blauw, dat terugkomt in de eveneens blauwe accenten op de zwarte wijzerplaat.

Prijs: € 15.700

Kijk voor meer informatie op: www.panerai.com